Receptai

Bruknių ir kriaušių uogienė: netikėtas skonių derinys

Kai rudenį miškas pakvimpa prinokusiomis bruknėmis, o soduose byra kriaušės, man visada norisi sujungti šiuos du pasaulius į vieną stiklainį. Ši uogienė gimė iš smalsumo – ar galima rūgštelę ir saldumą paversti tobulu tandemu? Pasirodo, galima! Rezultatas – subtilus, aromatingas ir neįtikėtinai spalvingas skonis, kuris tarsi primena ilgas rudens dienas.

Maistinė vertė (100 g)

Energetinė vertė 165 kcal
Baltymai 0,5 g
Riebalai 0,2 g
Angliavandeniai 42 g
Skaidulos 2 g
Vitaminas A 120 µg (beta karotenas)
Vitaminas C 6 mg

Ingredientai

Ši uogienė man visada primena rudens pabaigą – kai bruknės dar žvilga nuo šalnų, o kriaušės jau kvepia saldžiai sunokusiu medumi. Norint pasigaminti 5–6 stiklainius gardžios bruknių ir kriaušių uogienės, prireiks kelių paprastų, bet itin svarbių ingredientų:

• 1 kg prinokusių bruknių
• 1 kg saldžių, minkštų kriaušių (geriausia „Conference“ arba „Lietuvos cukrinės“)
• 800 g cukraus
• 1 stiklinė vandens
• 1 arbatinis šaukštelis malto cinamono
• 1 arbatinis šaukštelis citrinos sulčių (arba ½ šviežios citrinos sulčių)
• (nebūtina) keli gvazdikėliai – suteiks šventiškesnį aromatą

Kriaušes renku tokias, kurios jau visiškai subrendusios, bet dar nepernokę – tada jos nesukrenta į košę ir gražiai susimaišo su bruknėmis. O cukraus kiekį visada reguliuoju pagal rūgštumą – jei bruknės itin aitriai rūgščios, įdedu dar kelis šaukštus daugiau.

Paruošimo būdas

  1. Paruošiu bruknes: uogas kruopščiai perrenku, pašalinu lapelius ir kotelius, tuomet nuplaunu šaltu vandeniu. Suberiu į didelį emaliuotą puodą, įpilu stiklinę vandens ir verdu ant silpnos ugnies apie 10–12 minučių, kol bruknės pradeda sprogti ir išleidžia sultis.
  2. Kriaušes nulupu ir supjaustau: kriaušes renku prinokusias, bet dar tvirtas. Nulupu, pašalinu sėklas ir supjaustau nedideliais, vienodo dydžio kubeliais – taip jos gražiai išverda, bet neištęžta.
  3. Sumaišau ingredientus: į bruknes suberiu supjaustytas kriaušes, cukrų, cinamoną ir citrinos sultis. Viską gerai išmaišau, kad vaisiai pasidengtų sirupu.
  4. Verdu iki tirštumo: ant nedidelės ugnies verdu dar apie 30–40 minučių, kartais pamaišydama, kad neprisviltų. Patikrinu tirštumą – lašinu ant šalto lėkštelės krašto: jei lašas nepasklinda, uogienė jau tinkama.
  5. Pilstau į stiklainius: karštą uogienę pilu į sterilizuotus stiklainius, sandariai užsuku ir apverčiu dangteliais žemyn. Palieku 10 minučių, kad sandariai užsivakuumuotų.
  6. Laikymas: atvėsusius stiklainius laikau vėsioje, tamsioje vietoje. Uogienė puikiai išsilaiko visą žiemą ir nepraranda spalvos bei kvapo.

Mano uogienės gudrybės iš virtuvės

  • Jei nori, kad uogienė kvepėtų šventėmis, įdėk kelis gvazdikėlius ar mažą vanilės ankšties gabalėlį. Aromatas pasklis po visus namus, o skonis taps gilus ir subtilus.
  • Cukrų keisk medumi, jei mėgsti natūralesnius saldiklius – tik virimo pabaigoje, kad neprarastų maistinių savybių.
  • Kad uogienė būtų tirštesnė, virk šiek tiek ilgiau arba įdėk šaukštelį pektino. Aš visada darau „lašų testą“ – jei lašas ant šalto paviršiaus sustingsta, reiškia, laikas pilstyti.
  • Jeigu nori švelnesnio skonio, pridėk keletą obuolių arba sumaišyk bruknes su spanguolėmis – suteikia natūralų saldumą ir sodresnę tekstūrą.
  • Nepamiršk – švara svarbiausia! Sterilizuoti stiklainiai garantuoja, kad uogienė išsilaikys visą žiemą ir nepraras savo kvapo bei spalvos.

Rudens skonis stiklainyje

Kai stiklainiai jau sustingsta lentynoje, o virtuvė prisipildo bruknių ir kriaušių kvapo, visada pajuntu tą ypatingą rudens ramybę. Ši uogienė – tai ne tik saldus pagardas ant skrebučio ar prie blynų, bet ir prisiminimas apie paskutinius šiltus saulės spindulius.

Man patinka ją dovanoti draugams – dažnai sako, kad šis derinys netikėtas, bet nepaprastai harmoningas. Rūgštelė iš bruknių pažadina skonio receptorius, o kriaušės suteikia švelnumo. Kiekvienas šaukštelis tarsi primena, kad paprasti dalykai kartais sukuria pačius gražiausius skonius.

Jei šią žiemą norisi jaukumo, atidaryk stiklainį rudens – bruknių ir kriaušių uogienė tam tinka tobulai.

Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

129

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *