Receptai

Top 5 moliūgų receptai žiemai – paprasti būdai išsaugoti rudens derlių

Moliūgas – viena universaliausių rudens daržovių, kurią galima panaudoti tiek saldiems, tiek sūriems patiekalams. Jis ne tik skanus, bet ir kupinas vitaminų, todėl puikiai tinka žiemos atsargoms. Štai penki paprasti ir patikimi būdai, kaip išsaugoti moliūgo derlių ir mėgautis jo gardumu visą žiemą.

Moliūgų ikra žiemai – klasikinis skonis be sudėtingų žingsnių

Moliūgų ikra – tai vienas tradiciškiausių ir mėgstamiausių žiemos ruošinių. Ji švelnaus, lengvai salstelėjusio skonio, o kartu labai universali – tinka prie mėsos, kruopų ar tiesiog kaip užtepėlė ant duonos. Šis receptas paprastas, patikimas ir leidžia išsaugoti visą rudens derliaus gėrį stiklainyje.

Maistinė vertė (100 g ikros)
Energija48 kcal
Baltymai1,2 g
Riebalai2,1 g
Angliavandeniai6,7 g
Skaidulos1,9 g
Vitaminas A3800 µg (475 % RPN)
Kalis220 mg (11 % RPN)
Vitaminas C10 mg (11 % RPN)

Ingredientai

  • 2 kg moliūgo (be žievės ir sėklų)
  • 400 g svogūnų
  • 300 g morkų
  • 200 g pomidorų (arba 2 valg. š. pomidorų pastos)
  • 150 ml aliejaus
  • 2 valg. š. cukraus
  • 1,5 valg. š. druskos
  • 1 arbat. š. maltų pipirų
  • 2 skiltelės česnako (nebūtina)

Kaip paruošti

  1. Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  2. Morkas nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka, svogūnus smulkiai supjaustykite.
  3. Į didelį puodą supilkite aliejų, sudėkite svogūnus ir morkas, kepkite apie 5–7 minutes.
  4. Sudėkite moliūgą ir troškinkite dar 20 minučių, kol suminkštės.
  5. Įdėkite pomidorus (ar pomidorų pastą), druską, cukrų, pipirus ir, jei norite, česnaką.
  6. Troškinkite dar 15–20 minučių, kol masė sutirštės.
  7. Sutrinkite trintuvu iki vientisos konsistencijos ir dar kelias minutes pakaitinkite.
  8. Karštą moliūgų ikrą supilkite į sterilizuotus stiklainius, sandariai uždarykite ir apverskite.

Su kuo patiekti

Moliūgų ikra gardi tiek šilta, tiek šalta – tinka prie bulvių, kruopų, kotletų ar net ant skrudintos duonos riekės. Tai paprastas, bet išraiškingo skonio užkandis visai šeimai.

Moliūgų džemas su apelsinais – saldus ir kvapnus skanėstas žiemai

Moliūgų džemas su apelsinais – tai tikras šilto rudens skonis stiklainyje. Šis džemas maloniai saldus, lengvai gaivus ir kvepiantis citrusais. Jis puikiai tinka prie blynelių, skrebučių ar net sūrio – universalus ir visai šeimai patinkantis gardumynas, kuris žiemą primins saulėtą rudens dieną.

Maistinė vertė (100 g džemo)
Energija120 kcal
Baltymai0,3 g
Riebalai0,2 g
Angliavandeniai30 g
Skaidulos1,2 g
Cukrus26 g
Vitaminas C14 mg (16 % RPN)
Kalis150 mg (7 % RPN)

Ingredientai

  • 1 kg moliūgo (be žievės ir sėklų)
  • 2 apelsinai (sultys ir tarkuota žievelė)
  • 300 g cukraus
  • 1 arbat. š. tarkuoto imbiero
  • ½ arbat. š. cinamono

Kaip paruošti

  1. Moliūgą nulupkite, supjaustykite mažais gabalėliais ir pavirkite 10–15 minučių, kol suminkštės.
  2. Įdėkite tarkuotą apelsino žievelę, išspauskite sultis, sudėkite imbierą, cinamoną ir cukrų.
  3. Virkite ant mažos ugnies dar 20–25 minutes, kol džemas sutirštės ir įgaus sodrią spalvą.
  4. Jei norite itin vientisos tekstūros, galite sutrinti trintuvu.
  5. Karštą džemą supilkite į sterilizuotus stiklainius, sandariai užsukite ir apverskite, kol atvės.

Su kuo patiekti

Moliūgų džemas su apelsinais puikiai dera prie blynelių, skrebučių, varškės ar sūrio. Jis taip pat gali tapti puikiu sluoksniu tortams ir kepiniams – saldžiarūgštis, šildantis ir kvapnus žiemos skonis.

Marinuoti moliūgai žiemai – gaivus ir traškus gardumynas

Marinuoti moliūgai – puikus būdas išsaugoti rudens derlių ir mėgautis juo ištisus metus. Šis užkandis pasižymi gaiviu, saldžiarūgščiu skoniu ir švelniu traškumu. Moliūgų gabalėliai marinate puikiai tinka prie mėsos, žuvies ar šventinio stalo patiekalų, o paruošti juos visai paprasta.

Maistinė vertė (100 g marinuotų moliūgų)
Energija35 kcal
Baltymai0,9 g
Riebalai0,3 g
Angliavandeniai7,5 g
Skaidulos1,6 g
Cukrus5,5 g
Vitaminas A3100 µg (390 % RPN)
Kalis180 mg (9 % RPN)

Ingredientai

  • 1 kg moliūgo (kietesnės veislės)
  • 500 ml vandens
  • 150 ml acto (9 %)
  • 100 g cukraus
  • 1 valg. š. druskos
  • 5 gvazdikėliai
  • 5 juodieji pipirai (grūdelių)
  • 1 lauro lapas

Kaip paruošti

  1. Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite 2–3 cm dydžio kubeliais.
  2. Paruoškite marinatą – puode užvirkite vandenį su cukrumi, druska, prieskoniais ir actu.
  3. Sudėkite moliūgo gabalėlius į verdantį marinatą ir pavirkite 5–7 minutes.
  4. Karštą mišinį su skysčiu supilkite į sterilizuotus stiklainius.
  5. Užsukite dangtelius ir apverskite, kol atvės.

Su kuo patiekti

Marinuoti moliūgai tinka prie keptos vištienos, mėsos ar žuvies patiekalų. Jie suteikia gaivumo, švelnios rūgštelės ir spalvų kiekvienam žiemos stalui – tikras gardumynas švenčių metu.

Moliūgų ir obuolių tyrė žiemai – švelnus ir natūralus gardumynas visai šeimai

Moliūgų ir obuolių tyrė – tai švelnaus skonio, natūraliai saldus ir itin sveikas užkandis. Be pridėtinio cukraus, pagaminta tik iš vaisių ir daržovių, ji puikiai tinka vaikams, sveikos mitybos mėgėjams bei tiems, kurie nori natūralaus saldumo. Ši tyrė – puikus būdas išsaugoti rudens gėrybes žiemai.

Maistinė vertė (100 g tyrės)
Energija40 kcal
Baltymai0,6 g
Riebalai0,2 g
Angliavandeniai9,1 g
Skaidulos2,1 g
Cukrus6,7 g
Vitaminas A1800 µg (225 % RPN)
Vitaminas C8 mg (9 % RPN)

Igredientai

  • 1 kg moliūgo (be žievės ir sėklų)
  • 500 g obuolių
  • 100 ml vandens
  • 1 arbat. š. cinamono
  • (nebūtina) 1 valg. š. cukraus, jei norite saldesnio rezultato

Kaip paruošti

  1. Moliūgą nulupkite, supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į puodą.
  2. Obuolius nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite skiltelėmis ir sudėkite prie moliūgo.
  3. Įpilkite vandens ir virkite 20–25 minutes, kol daržovės ir vaisiai suminkštės.
  4. Suberkite cinamoną (ir cukrų, jei naudojate), išjunkite kaitrą.
  5. Sutrinkite trintuvu iki vientisos masės.
  6. Karštą tyrę supilkite į sterilizuotus stiklainius, sandariai užsukite ir apverskite, kol atvės.

Su kuo patiekti

Moliūgų ir obuolių tyrė puikiai tinka kaip sveikas desertas, užtepėlė ant skrebučio ar priedas prie košių. Ji taip pat gali būti naudojama kepiniams – vietoje įprasto įdaro ar net kaip natūralus saldiklis.

Keptas moliūgas savo sultyse žiemai – natūralus ir aromatingas pasirinkimas

Keptas moliūgas savo sultyse – paprastas, bet labai efektyvus būdas išsaugoti rudens derlių be konservantų ir acto. Kepant išryškėja natūralus moliūgo saldumas, o stiklainiuose jis išlieka švelnus, aromatingas ir paruoštas naudoti tiek saldiems, tiek sūriems patiekalams.

Maistinė vertė (100 g kepto moliūgo)
Energija42 kcal
Baltymai1,0 g
Riebalai0,2 g
Angliavandeniai9,2 g
Skaidulos2,0 g
Vitaminas A4000 µg (500 % RPN)
Kalis230 mg (11 % RPN)
Vitaminas C9 mg (10 % RPN)

Ingredientai

  • 2 kg moliūgo (be žievės ir sėklų)
  • žiupsnelis druskos (nebūtina)
  • 1 arbat. š. cinamono (saldžiai versijai)

Kaip paruošti

  1. Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite 2–3 cm dydžio gabalėliais.
  2. Sudėkite gabalėlius į kepimo indą vienu sluoksniu.
  3. Pagal skonį galite pabarstyti šiek tiek druskos arba cinamono.
  4. Kepkite orkaitėje 180 °C temperatūroje apie 40–50 minučių, kol moliūgas suminkštės ir šiek tiek apskrus.
  5. Karštą moliūgą su išsiskyrusiomis sultimis sudėkite į sterilizuotus stiklainius.
  6. Užsukite dangtelius ir pasterilizuokite 15–20 minučių.
  7. Apverskite stiklainius ir palikite atvėsti.

Su kuo patiekti

Keptas moliūgas savo sultyse puikiai tinka troškiniams, sriuboms ar desertams gaminti. Jį galima naudoti kaip garnyrą prie mėsos, sumaišyti su kruopomis ar tiesiog mėgautis šiltu su šlakeliu medaus – natūralus, švarus ir rudens skonio patiekalas žiemai.

Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

129

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *