Receptai

Marinuoti grybai su tomatu žiemai – sodrus ir aromatingas miško gardumynas stiklainyje

Kai rudenį miškai kvepia drėgna samanų paklote ir šiltu grybų kvapu, sunku nepasiduoti pagundai parsinešti pilną pintinę laimikio. Pamenu, kaip močiutė sakydavo: „Kai grybas į stiklainį keliauja – žiema jau čia pat.“ Ir iš tiesų – marinuoti grybai su tomatu tampa tikru žiemos džiaugsmu, kai norisi kažko gardaus, bet natūralaus. Šis receptas – paprastas, bet užtikrintas: kvapnūs, lengvai aštrokiai, sodraus pomidorų skonio grybai išlieka tvirti ir aromatingi net iki pavasario.

Maistinė vertė (100 g)

Energinė vertė55 kcal
Baltymai2,8 g
Riebalai1,5 g
Angliavandeniai7 g
Skaidulos1,8 g
Vitaminas C10 mg
Vitaminas B20,2 mg
Kalis350 mg

Ingredientai

  • 1 kg virtų miško grybų (baravykų, voveraičių, rudmėsių ar jų mišinio)
  • 400 g pomidorų tyrės arba 500 ml tirštesnių trintų pomidorų
  • 1 didelis svogūnas
  • 3 skiltelės česnako
  • 100 ml augalinio aliejaus
  • 100 ml 9 % acto
  • 2 valg. šaukštai cukraus
  • 1 valg. šaukštas druskos
  • 4 kvapieji pipirai, 2 lauro lapai
  • (nebūtina) žiupsnelis maltos aitriosios paprikos

Paruošimo būdas

  1. Grybų paruošimas: grybus nuvalau, nuplaunu ir pavirinu sūriame vandenyje apie 20 minučių. Nukošiu ir palieku nusivarvėti. Jei grybai dideli – pjaustau stambesniais gabalėliais.
  2. Daržovių apkepinimas: keptuvėje su aliejumi apkepinu smulkintą svogūną, kol jis tampa skaidrus. Dedant česnaką – tik paskutinę minutę, kad nesudegtų.
  3. Pomidorų pagrindo paruošimas: į svogūnus supilu pomidorų tyrę, suberiu cukrų, druską, kvapiuosius pipirus, lauro lapus. Viską verdu apie 10–15 minučių ant silpnos ugnies, kol masė šiek tiek sutirštėja.
  4. Grybų troškinimas: į pomidorų padažą sudedu apvirtus grybus, išmaišau ir troškinu dar 15–20 minučių. Skonis turi susigerti, o kvapas – tapti sodrus, miško.
  5. Acto įmaišymas: pabaigoje supilu actą, dar porą minučių pavirinu ir nukeliu nuo kaitros.
  6. Stiklainių paruošimas: stiklainius kruopščiai išplaunu ir iškaitinu orkaitėje (apie 100 °C, 10 min.), dangtelius išverdinu.
  7. Supilstymas ir uždarymas: karštą mišinį supilstau į stiklainius, užsuku, apverčiu dangteliais žemyn ir palieku ataušti po rankšluosčiu.

Patarimai ir mažos gudrybės

  • Naudoju miško grybų mišinį, nes skirtingų rūšių tekstūros suteikia įvairesnį skonį.
  • Pomidorų tyrę gali pakeisti trintais šviežiais pomidorais – skonis bus švelnesnis.
  • Norint išlaikyti grybų traškumą, jų neverta pervirti. Užtenka, kad jie suminkštėtų, bet išliktų tvirti.
  • Aštrumo mėgėjams – žiupsnelis čili pipiro arba smulkintos aitriosios paprikos suteiks papildomo „ugnelės“ akcento.

Skonis, kuris kvepia mišku

Kai atidarai stiklainį viduržiemį ir pasklinda tas šiltas, pomidorinis grybų aromatas – atrodo, kad grįžai į rudens mišką. Šie marinuoti grybai su tomatu tinka tiek kaip garnyras prie mėsos, tiek kaip užkandis ant šventinio stalo. Tai – tikras miško ir rudens skonis, kurį verta pasilikti žiemai stiklainyje.

Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

129

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *