Kai rudenį miškai kvepia drėgna samanų paklote ir šiltu grybų kvapu, sunku nepasiduoti pagundai parsinešti pilną pintinę laimikio. Pamenu, kaip močiutė sakydavo: „Kai grybas į stiklainį keliauja – žiema jau čia pat.“ Ir iš tiesų – marinuoti grybai su tomatu tampa tikru žiemos džiaugsmu, kai norisi kažko gardaus, bet natūralaus. Šis receptas – paprastas, bet užtikrintas: kvapnūs, lengvai aštrokiai, sodraus pomidorų skonio grybai išlieka tvirti ir aromatingi net iki pavasario.
Maistinė vertė (100 g)
| Energinė vertė | 55 kcal |
| Baltymai | 2,8 g |
| Riebalai | 1,5 g |
| Angliavandeniai | 7 g |
| Skaidulos | 1,8 g |
| Vitaminas C | 10 mg |
| Vitaminas B2 | 0,2 mg |
| Kalis | 350 mg |
Ingredientai
- 1 kg virtų miško grybų (baravykų, voveraičių, rudmėsių ar jų mišinio)
- 400 g pomidorų tyrės arba 500 ml tirštesnių trintų pomidorų
- 1 didelis svogūnas
- 3 skiltelės česnako
- 100 ml augalinio aliejaus
- 100 ml 9 % acto
- 2 valg. šaukštai cukraus
- 1 valg. šaukštas druskos
- 4 kvapieji pipirai, 2 lauro lapai
- (nebūtina) žiupsnelis maltos aitriosios paprikos
Paruošimo būdas
- Grybų paruošimas: grybus nuvalau, nuplaunu ir pavirinu sūriame vandenyje apie 20 minučių. Nukošiu ir palieku nusivarvėti. Jei grybai dideli – pjaustau stambesniais gabalėliais.
- Daržovių apkepinimas: keptuvėje su aliejumi apkepinu smulkintą svogūną, kol jis tampa skaidrus. Dedant česnaką – tik paskutinę minutę, kad nesudegtų.
- Pomidorų pagrindo paruošimas: į svogūnus supilu pomidorų tyrę, suberiu cukrų, druską, kvapiuosius pipirus, lauro lapus. Viską verdu apie 10–15 minučių ant silpnos ugnies, kol masė šiek tiek sutirštėja.
- Grybų troškinimas: į pomidorų padažą sudedu apvirtus grybus, išmaišau ir troškinu dar 15–20 minučių. Skonis turi susigerti, o kvapas – tapti sodrus, miško.
- Acto įmaišymas: pabaigoje supilu actą, dar porą minučių pavirinu ir nukeliu nuo kaitros.
- Stiklainių paruošimas: stiklainius kruopščiai išplaunu ir iškaitinu orkaitėje (apie 100 °C, 10 min.), dangtelius išverdinu.
- Supilstymas ir uždarymas: karštą mišinį supilstau į stiklainius, užsuku, apverčiu dangteliais žemyn ir palieku ataušti po rankšluosčiu.
Patarimai ir mažos gudrybės
- Naudoju miško grybų mišinį, nes skirtingų rūšių tekstūros suteikia įvairesnį skonį.
- Pomidorų tyrę gali pakeisti trintais šviežiais pomidorais – skonis bus švelnesnis.
- Norint išlaikyti grybų traškumą, jų neverta pervirti. Užtenka, kad jie suminkštėtų, bet išliktų tvirti.
- Aštrumo mėgėjams – žiupsnelis čili pipiro arba smulkintos aitriosios paprikos suteiks papildomo „ugnelės“ akcento.
Skonis, kuris kvepia mišku
Kai atidarai stiklainį viduržiemį ir pasklinda tas šiltas, pomidorinis grybų aromatas – atrodo, kad grįžai į rudens mišką. Šie marinuoti grybai su tomatu tinka tiek kaip garnyras prie mėsos, tiek kaip užkandis ant šventinio stalo. Tai – tikras miško ir rudens skonis, kurį verta pasilikti žiemai stiklainyje.

















