Kopūstų ir grybų mišrainė – tai senovinis receptas, kurio skonis primena močiutės virtuvę. Natūraliai salstelėję kopūstai, aromatingi grybai ir švelniai rūgštus padažas sukuria tobulą derinį. Šis patiekalas tinka tiek prie mėsos, tiek kaip savarankiškas užkandis – sotus, kvapnus ir kupinas miško gėrybių aromato.
| Maistinė vertė (100 g mišrainės) | |
|---|---|
| Energija | 45 kcal |
| Baltymai | 2,0 g |
| Riebalai | 1,5 g |
| Angliavandeniai | 5,4 g |
| Skaidulos | 2,2 g |
| Vitaminas C | 18 mg (20 % RPN) |
| Kalis | 250 mg (12 % RPN) |
| Geležis | 0,8 mg (6 % RPN) |
Ingredientai
- 1,5 kg baltagūžių kopūstų
- 500 g virtų arba apvirtų grybų (voveraičių, baravykų ar pievagrybių)
- 300 g morkų
- 200 g svogūnų
- 150 ml aliejaus
- 100 ml acto (9 %)
- 2 valg. š. cukraus
- 1,5 valg. š. druskos
- 1 arbat. š. maltų juodųjų pipirų
- 2 lauro lapai
Kaip paruošti
- Kopūstus smulkiai supjaustykite, morkas sutarkuokite stambia tarka, svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais.
- Grybus nuvalykite, pavirkite 10–15 minučių pasūdytame vandenyje, tada nusausinkite.
- Į didelį puodą supilkite aliejų, sudėkite svogūnus ir morkas, pakepinkite 5–7 minutes.
- Tada sudėkite kopūstus ir grybų gabalėlius. Įberkite druskos, cukraus, pipirų, įdėkite lauro lapus ir supilkite actą.
- Troškinkite ant vidutinės ugnies apie 25 minutes, kol daržovės suminkštės, bet nepraras formos.
- Karštą mišrainę sudėkite į sterilizuotus stiklainius, sandariai užsukite ir apverskite, kol atvės.
Su kuo patiekti
Kopūstų ir grybų mišrainė puikiai dera su bulvėmis, grikiais, kotletais ar kepta mėsa. Ji taip pat skani viena – tiesiog su duona. Tai senovinis, laiko patikrintas receptas, kuris šildo žiemą ir kvepia rudeniu.

















