Bulvės – viena svarbiausių ir labiausiai paplitusių daržovių pasaulyje. Jos auginamos daugiau nei 150 šalių, o pasaulinėje rinkoje skaičiuojama tūkstančiai skirtingų veislių, pritaikytų įvairioms klimato sąlygoms, kulinariniams poreikiams ir perdirbimui. Lietuvoje bulvės yra neatsiejama virtuvės dalis – jos valgomas kiekvieną dieną ir naudojamos nuo paprasčiausių virimų iki sudėtingų tradicinių patiekalų, tokių kaip cepelinai ar kugelis.
Nors mūsų šalyje paplitę keliolika ypač populiarių bulvių veislių, pasaulyje yra ir kitų garsių vardų – nuo Nyderlandų pramoninių bulvių iki egzotiškų Pietų Amerikos spalvotų veislių. Šiame straipsnyje apžvelgsime, kurios bulvių veislės yra labiausiai vertinamos Lietuvoje ir kokios populiarios kitose šalyse.
Bulvių savybės | |
---|---|
Augalų tipas | Vienmetės šakniagumbinės daržovės |
Pasaulyje auginamų veislių skaičius | Daugiau nei 5000 |
Augimo trukmė | 60–140 dienų, priklausomai nuo veislės |
Brandos grupės | Ankstyvos, vidutinio ankstyvumo, vėlyvos |
Naudojimo paskirtis | Virimui, kepimui, traškučiams, krakmolo gamybai |
Maistinė vertė (100 g) | |
---|---|
Energija | 77 kcal |
Angliavandeniai | 17 g |
Baltymai | 2 g |
Skaidulos | 2,2 g |
Kalis | 429 mg |
Vitaminas C | 19,7 mg (33 % RMV) |
Populiariausios bulvių veislės Lietuvoje
Lietuvoje bulvės užima ypatingą vietą tiek daržuose, tiek ant stalo. Dauguma sodininkų renkasi veisles, kurios ne tik dera gausiai, bet ir tinka tradiciniams patiekalams – cepelinams, kugeliui, bulviniams blynams. Taip pat svarbu, kad bulvės būtų atsparios ligoms ir gerai laikytųsi per žiemą.
Ankstyvosios veislės. Vienos populiariausių – Auksinė Nida ir Colomba. Jos subręsta per 60–70 dienų, yra švelnaus skonio, plona odele, todėl puikiai tinka šviežiam vartojimui. Vis dėlto, jų laikymo savybės silpnesnės, tad rekomenduojama suvartoti iš karto po kasimo.
Vidutinio ankstyvumo veislės. Šioje grupėje dažniausiai minimos Vineta, Laura ir Goda. „Vineta“ yra labai derlinga, universali veislė, tinkanti tiek virimui, tiek kepimui. „Laura“ išsiskiria ryškiai geltonu minkštimu, kuris nesuyra verdant, todėl puikiai tinka garnyrams. „Goda“ – lietuviška veislė, dažnai sodinama dėl stabilaus derliaus ir gero skonio.
Vėlyvosios veislės. Tarp jų populiariausios – Agria ir Fontane. „Agria“ pasižymi dideliu krakmolo kiekiu, todėl ypač tinka cepelinams ir bulvių košei. „Fontane“ dažniau naudojama pramonėje, bet puikiai pasiteisina ir namų ūkiuose, nes jos gumbai stambūs ir ilgai išsilaiko sandėliuojami.
Apibendrinant galima pasakyti, kad lietuvių mėgstamiausios bulvės yra universalios – jos tinka tiek kasdieniams patiekalams, tiek tradicinei virtuvei. Dauguma sodininkų renkasi bent dvi ar tris veisles, kad derlius būtų įvairiapusiškas ir užtikrintų tiek ankstyvą vartojimą, tiek ilgesnį laikymą.

Populiariausios bulvių veislės pasaulyje
Bulvės yra viena iš trijų pagrindinių pasaulio maisto kultūrų šalia ryžių ir kviečių. Dėl šios priežasties įvairiuose regionuose susiformavo savos populiariausios veislės, atitinkančios klimato sąlygas ir kulinarines tradicijas.
Nyderlandai ir Vakarų Europa. Šios šalys garsėja itin derlingomis ir pramoniniam perdirbimui pritaikytomis veislėmis. Labiausiai paplitusios Bintje, Fontane ir Innovator. „Bintje“ laikoma viena žinomiausių bulvių veislių pasaulyje – ji auginama nuo XX a. pradžios, yra universali, tinkama tiek virimui, tiek kepimui. „Fontane“ ir „Innovator“ daugiausia naudojamos traškučiams bei fri bulvytėms gaminti, todėl plačiai paplitusios greitojo maisto pramonėje.
Vokietija. Vokiečiai bulves vertina itin rimtai – kiekvienais metais išrenkama „bulvė metų“. Populiariausios veislės yra Linda, Sieglinde ir Agria. „Linda“ garsėja puikiu skoniu, todėl ilgai buvo laikoma viena mėgstamiausių stalo bulvių Vokietijoje. „Sieglinde“ – sena, bet vis dar populiari veislė, vertinama už švelnią tekstūrą.
Pietų Amerika. Bulvės kilusios iš Andų kalnų, todėl Peru ir Bolivija išsiskiria įvairove. Čia auginama daugiau nei 3000 vietinių bulvių veislių, iš kurių daugelis yra spalvotų gumbų – violetinių, raudonų ar net margų. Tokios bulvės, kaip Papa Amarilla (geltonoji bulvė), yra itin populiarios vietinėje virtuvėje ir tampa vis labiau vertinamos dėl savo išskirtinių spalvų bei antioksidantų gausos.
Šiaurės Amerika. JAV ir Kanadoje populiariausios veislės yra Russet Burbank, Yukon Gold ir Red Pontiac. „Russet Burbank“ yra labiausiai auginama veislė JAV – ji itin mėgstama dėl didelių, miltingų gumbų, tinkamų fri bulvytėms ir kepimui. „Yukon Gold“ – universali veislė, išsiskirianti geltonu minkštimu ir puikiu skoniu. „Red Pontiac“ su raudona odele dažnai naudojama salotoms ir virti su lupena.
Lietuviškų ir pasaulinių bulvių veislių palyginimas
Kriterijus | Lietuvoje populiarios veislės | Pasaulyje populiarios veislės |
---|---|---|
Brandos laikas | Ankstyvos (*Auksinė Nida*, *Colomba*), vidutinės (*Vineta*, *Laura*), vėlyvos (*Agria*, *Fontane*) | Vidutinės ir vėlyvos (*Bintje*, *Russet Burbank*, *Fontane*) |
Pagrindinė paskirtis | Šviežiam vartojimui, tradiciniams patiekalams (cepelinams, kugeliui) | Pramoninis perdirbimas (traškučiai, fri bulvytės), tarptautinė prekyba |
Skoninės savybės | Švelnios, krakmolo turinčios, tinkamos įvairiai kulinarijai | Įvairios: nuo universalių iki labai krakmolingų (pvz., *Russet Burbank*) |
Veislių įvairovė | Keliolika labiausiai paplitusių, pritaikytų Lietuvos klimatui | Tūkstančiai veislių – ypač daug Pietų Amerikoje (spalvotos, margos bulvės) |
Laikymo savybės | Vėlyvosios laikosi puikiai (pvz., „Agria“), ankstyvosios – tik trumpai | Daugelis pramoninių veislių ilgai sandėliuojamos, pritaikytos eksportui |