Receptai

Obuolių kompotas žiemai: tradicinis receptas

Pamenu, kaip vaikystėje žiemą močiutės seklyčioje ant stalo visada stovėdavo stiklainis su obuolių kompotu. Jo spalva – tarsi gintaro, o kvapas primindavo vasaros sodą. Kompotas buvo tikra šventė vaikams: saldus, kvapnus, su plūduriuojančiais obuolių skilteliais, kuriuos visada norėdavosi išžvejoti šaukštu. Senoliai šį gėrimą virdavo ne tik dėl skonio, bet ir dėl sveikatos – sakydavo, kad žiemą jis stiprina, suteikia energijos ir atgaivina po darbų.

Šiandien obuolių kompotas grįžta į virtuvę kaip natūralus, paprastas ir be jokių chemijos priedų gėrimas, kurį nesunku pasiruošti žiemai.

Maistinė vertė (100 g)
Kalorijos~ 45 kcal
Angliavandeniai11 g
Skaidulos0,3 g
Baltymai0,1 g
Riebalai0 g
VitaminaiC, A, B grupės
MineralaiKalis, magnis, geležis

Reikalingi ingredientai

Obuolių kompotui nereikia ypatingų produktų – viskas paprasta ir prieinama kiekvienoje sodyboje ar virtuvėje. Močiutė sakydavo: „Kuo paprasčiau, tuo gardžiau“.

Klasikinis variantas (3 litrų stiklainiams):

  • 1 kg obuolių (saldžiarūgščių, tvirtų, pvz., „Antaninių“ ar „Pepinų“);
  • 300–400 g cukraus;
  • 2,5 l vandens.

Skonio paįvairinimui galima pridėti:

  • kelis gvazdikėlius arba cinamono lazdelę;
  • citrinos griežinėlį ar šlakelį sulčių;
  • saują serbentų, vyšnių ar spanguolių – spalvai ir papildomam aromatui.

Senoliai dažniausiai virė tik su obuoliais ir cukrumi, bet kiekviena šeimininkė turėjo savo paslaptį – vienos dėdavo medaus, kitos įmesdavo džiovintą kriaušę dėl kvapo.

Žingsnis po žingsnio gaminimo eiga

1. Obuolių paruošimas

Obuolius nuplauname, nulupame tik jei žievė kieta. Išimame sėklas ir supjaustome skiltelėmis. Mažesnius obuoliukus galima dėti ir visus – jie stiklainyje atrodo labai dailiai.

2. Sirupo virimas

Į puodą supilame vandenį, suberiame cukrų ir užverdame. Sirupas turi užvirti ir cukrus visiškai ištirpti. Jei norisi kvapo – įmetame cinamono ar gvazdikėlių.

3. Stiklainių paruošimas

Stiklainius ir dangtelius nuplauname, iškaitiname orkaitėje arba garuose. Tai būtina, kad kompotas gerai laikytųsi žiemą.

4. Obuolių sudėjimas ir užpylimas

Į stiklainius sudedame obuolių skilteles (maždaug 1/3 stiklainio tūrio). Užpilame karštu sirupu iki pat viršaus, palikdami tik nedidelį tarpą dangteliui.

5. Uždarymas ir kaitinimas

Stiklainius sandariai užsukame. Seniau močiutė juos dar kaitindavo dideliame puode su vandeniu apie 20 minučių – vadinamasis „pasterizavimas“. Šiandien tai daryti nebūtina, bet taip kompotas stovės patikimiau.

6. Laikymas

Atvėsintus stiklainius laikome rūsyje ar vėsioje spintoje. Obuolių kompotas geriausias po kelių savaičių, kai vaisiai prisigeria saldumo ir prieskonių aromato.

Senolių patarimai ir gudrybės

Senoliai visada turėjo savo taisykles, kad kompotas būtų gardus ir ilgai išsilaikytų. Štai keletas jų išminties perlų:

  • Obuolių veislės. Geriausiai tinka saldžiarūgščiai ir kietesni obuoliai – Antaniniai, Pepinai, Aportai. Jie išlaiko formą ir nesubliūkšta stiklainyje.
  • Cukraus kiekis. Močiutė visada sakydavo: „Geriau saldžiau, nei kad rūgštus supelytų.“ Jei obuoliai labai saldūs, cukraus galima dėti mažiau, bet jo visiškai atsisakyti nerekomenduojama.
  • Prieskoniai. Cinamonas ir gvazdikėliai suteikia šventinio aromato, tačiau senoliai dažniausiai apsieidavo tik su obuoliais ir cukrumi – natūralumas jiems buvo svarbiausias.
  • Stiklainių sterilizavimas. Švarūs stiklainiai – ilgo laikymo paslaptis. Jeigu stiklainis gerai nesterilizuotas, kompotas gali „sproginėti“.
  • Laikymo sąlygos. Kompotą geriausia laikyti rūsyje arba vėsioje, tamsioje vietoje. Jei laikysite šiltai, obuoliai gali pradėti rūgti.
  • Spalvos išlaikymas. Jei norite, kad skystis būtų gražiai auksinis, įmeskite kelias uogas (serbentų ar vyšnių) arba citrinos griežinėlį.

Kodėl verta virti obuolių kompotą žiemai?

Obuolių kompotas – tai ne tik gėrimas, bet ir prisiminimas apie kaimo virtuvę, kurioje kvepėdavo obuoliais, cinamonu ir šiluma. Jis paprastas, bet kupinas prasmės – išlaiko rudens derlių, džiugina šeimą per žiemą ir primena, kad senolių receptai vis dar turi savo vietą mūsų gyvenime. Pasigaminę kelis stiklainius, turėsite ne tik gardų gėrimą, bet ir tikrą jaukumo simbolį, kuris džiugins tamsiais vakarais.

Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

116

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *