Receptai

Porų sriuba su malta mėsa – šildantis patiekalas

Kai lauke spaudžia šaltis, o pro langą matyti tik baltas rūkas ir snaigės, niekas taip neatgaivina kaip dubuo kvapnios, garuojančios sriubos. Štai tada į pagalbą ateina paprasta, bet nepaprastai jauki porų sriuba su malta mėsa.
Tai patiekalas, kuris sušildo ne tik kūną, bet ir namus – nuo pirmo šaukšto iki paskutinio lašo. Dar mano močiutė sakydavo: „Sriuba – tai ne tik valgis, tai dienos šiluma, sugrįžusi į dubenį.“ Ir ji buvo teisi. Ši sriuba – paprasta, soti ir kaskart šiek tiek kitokia, nes kiekvienas šeimininkas turi savąjį paslapties prieskonį.

Maistingumo vertė (100 g)
Porų sriuba su malta mėsa
Energija92 kcal
Baltymai5,8 g
Riebalai5,2 g
Angliavandeniai5,9 g
Skaidulos0,9 g
Druska0,7 g

Ingredientai

Kiekviena gera sriuba prasideda nuo paprastumo. Nereikia jokių ištaigingų priedų – tik keli pagrindiniai produktai ir šiek tiek širdies. Kai virtuvėje kvepia porais, česnaku ir lydytu sviestu, žinai, kad sriuba bus sielai.

Štai mano patikrintas porų sriubos su malta mėsa receptas, kuriuo dalinuosi jau daug metų:

Reikės:

  • 2 vidutinio dydžio porų (tik šviesioji dalis) – jie suteikia švelnų salstelėjusį skonį;
  • 250 g maltos mėsos (jautienos, vištienos arba kiaulienos) – galima maišyti pagal skonį;
  • 2 bulvių – suteiks sriubai tirštumo;
  • 1 nedidelės morkos, tarkuotos smulkiai;
  • 1 svogūno, susmulkinto ir lengvai apkepinto svieste;
  • 1–2 skiltelių česnako;
  • 700 ml sultinio (daržovių arba mėsos);
  • 2 šaukštų grietinėlės (arba šlakelio pieno – jei norisi lengvesnės versijos);
  • Druskos, pipirų pagal skonį;
  • Šlakelio alyvuogių aliejaus arba sviesto kepimui;
  • (nebūtina) šakelės petražolių ar krapų papuošimui.

Pastabos:

  • Jei mėgsti sodresnį skonį, naudok kiaulienos faršą – jis suteikia sriubai daugiau „kūno“.
  • Norint liesesnio varianto – rinkis vištienos arba kalakutienos mėsą.
  • Vegetariškam variantui mėsą galima pakeisti virtais avinžirniais – skonis išlieka švelnus, bet maistingas.

Kai viską turi po ranka, belieka pradėti virti. O virtuvė netrukus prisipildys to jaukaus garo ir malonaus aromato, kuris visada primena namus.

Gaminimo eiga žingsnis po žingsnio

Kai visi ingredientai jau surikiuoti ant stalo, galima kibti į darbą. Ši sriuba tikrai nereikalauja nei didelio pasiruošimo, nei ypatingų įgūdžių – svarbiausia, neskubėti ir leisti skoniams susijungti.

Pamenu, kai pirmą kartą viriau ją pats – buvau įsitikinęs, kad nieko čia sudėtingo. Bet močiutė vis pataisydavo: „Sriuba nemėgsta triukšmo, ją reikia virti tyliai – tada ir skonis tylus, bet gilus.“

1. Paruošk daržoves

Porus gerai nuplauk – tarp jų sluoksnių dažnai slepiasi smėlis. Supjaustyk plonais griežinėliais.
Bulves nulupk ir supjaustyk nedideliais kubeliais, morką sutarkuok, svogūną bei česnaką susmulkink.

2. Apkepk daržoves

Puode įkaitink šlakelį sviesto arba alyvuogių aliejaus. Sudėk svogūną, morką, česnaką ir porus. Kepk kelias minutes, kol daržovės suminkštės ir paskleis švelnų, salstelėjusį aromatą.
Šis žingsnis itin svarbus – būtent čia susiformuoja pagrindinis sriubos skonis.

3. Sudėk maltą mėsą

Į tą patį puodą dėk maltą mėsą. Gerai maišyk, kad nesusidarytų gumulų.
Kepk, kol mėsa pakeis spalvą ir lengvai apskrus. Tuo metu virtuvėje ima sklisti toks kvapas, kad net kaimynai galėtų atspėti, ką gamini.

4. Supilk sultinį ir virk

Kai mėsa iškepusi, įpilk sultinį ir suberk bulves. Virk ant mažos ugnies apie 20 minučių, kol bulvės taps minkštos.
Jei nori tirštesnės konsistencijos – dalį sriubos galima sutrinti trintuvu ir vėl supilti atgal į puodą.

5. Pagardink ir pabaik virimą

Kai viskas išvirę, įpilk grietinėlės, pagardink druska bei pipirais.
Pavirk dar kelias minutes, bet neužvirk stipriai – kitaip grietinėlė gali susisukti.
Patiekiant, papuošk smulkintomis petražolėmis ar krapais.

Ir štai – garuojanti, kvapni porų sriuba su malta mėsa paruošta! Paprasta, soti ir šildanti – kaip senų laikų naminis patiekalas, kuriuo norisi dalintis.

Patarimai ir gudrybės

Kiekvienas, kas bent kartą virė sriubą, žino – kartais viską lemia smulkmenos. Porų sriuba su malta mėsa nėra išimtis. Nors jos receptas paprastas, keli nedideli triukai gali pakelti skonį į visai kitą lygį.

Pamenu, kaip močiutė visada sakydavo: „Sriubos paslaptis – ne druskoje, o kada ją įberi.“ Ir buvo teisi.

Druską berk pabaigoje

Sriubą pasūdyk tik kai ji beveik išvirusi – taip mėsa išliks minkšta, o daržovės nepraras švelnumo.

Apkepk mėsą atskirai

Pirmiausia leisk faršui šiek tiek apskrusti keptuvėje – karamelizuotos sultys suteiks sriubai sodresnį skonį.

Sultinys – visko pagrindas

Naudok namuose virtą daržovių ar mėsos sultinį, ne kubelius. Natūralus skonis visada atpažįstamas.

Leisk sriubai pailsėti

Po virimo palik ją 10–15 minučių – per tą laiką skoniai susigulės, o sriuba taps harmoningesnė.

Jei mėgsti kremiškumą

Sutrink dalį sriubos trintuvu, bet palik kelis mėsos ir daržovių gabalėlius – kad išlaikytum tekstūrą.

Tinkami priedai

  • Skrudinta duona su česnaku
  • Trupučiu tarkuoto sūrio („Džiugas“, „Parmesan“)
  • Šaukšteliu grietinės ant viršaus

Toks patiekalas ne tik sušildo, bet ir suteikia jaukumo. Kai žiemą už lango spaudžia šaltis, o namuose garuoja šviežiai išvirta sriuba, atrodo – viskas pasaulyje vėl savo vietose.

Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

123

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *