Pamenu, žiemos vakarus kaime – už lango ūžauja vėjas, sniegas sūkuriuoja, o namuose jauku ir šilta. Ant stalo garuoja dubuo raudono spanguolių kisieliaus. Močiutė visada sakydavo: „Kisielius šildo ne tik pilvą, bet ir širdį.“ Ir išties, vos pakvimpa virtuvėje uogomis, visi namiškiai renkasi prie stalo. Spanguolių kisielius buvo ne tik desertas, bet ir tikras vaistas – jis stiprino peršalus, suteikdavo jėgų po darbo laukuose.
Kisielius – tai senas patiekalas, lietuvių virtuvėje turintis gilias tradicijas. Spanguolių variantas išpopuliarėjo dėl to, kad uogos gausiai augo pelkėse ir buvo lengvai prieinamos. Jas rinkdavo rudenį, džiovindavo, šaldydavo arba laikydavo kibiruose su vandeniu, o paskui naudodavo visą žiemą. Spanguolės ne tik išsilaikydavo, bet ir išlaikydavo visas naudingas savybes. Tad nenuostabu, kad iš jų virto kisielius buvo dažnas svečias ant šeimos stalo.
Ingredientai
- 300 g šviežių ar šaldytų spanguolių
- 150 g cukraus (pagal skonį)
- 2 litrai vandens
- 3–4 šaukštai bulvių krakmolo
- Cinamono lazdelė (nebūtina, kvapui)
Gaminimo eiga
- Spanguolių paruošimas
Jei spanguolės šviežios, jas perrink, nuplauk, o jei šaldytos – leisk joms atitirpti. Sudėk uogas į puodą, užpilk vandeniu ir užvirk. Kai spanguolės pradeda sproginėti, žinok, kad laikas nukošti. - Sultys ir pagrindas
Nukoštas spanguoles pertrink per sietelį, kad gautum tyrę. Tai šiek tiek darbo reikalaujantis žingsnis, bet būtent jis suteikia kisieliui švelnumo. Gauta tyrė grįžta atgal į nuovirą, ir taip gaunamos sodrios, spalvingos spanguolių sultys. - Saldinimas
Suberk cukrų, gerai išmaišyk, palauk, kol jis ištirps. Močiutė kartais sakydavo: „Kas mėgsta rūgščiau, tegul nededa tiek daug cukraus, bet tegul paskui neburnoja, kad per aštru.“ Tad cukraus kiekį galima drąsiai reguliuoti pagal savo skonį. - Krakmolo paruošimas
Krakmolą būtina ištirpinti šaltame vandenyje, kol nelieka gumuliukų. Tai tikras menas – jei supilsi per greitai, kisielius taps gabalėliais. Jei nori idealiai glotnaus, maišyk tol, kol vanduo tampa visiškai baltas, be jokių gumulų. - Tirštinimas
Kai spanguolių skystis vėl užverda, lėtai supilk krakmolo mišinį, visą laiką maišydamas. Iš karto pajusi, kaip skystis tirštėja. Virk dar kelias minutes, kad krakmolas „suveiktų“. Dabar jau kvepia visas namas – spanguolėmis, cinamonu, žiema. - Patiekimas
Kisielių gali gerti karštą iš puodelio – jis puikiai šildo po pasivaikščiojimo šaltyje. O gali supilti į dubenėlius, palikti atvėsti – sustingęs jis tampa desertu, kurį galima valgyti su šaukštu, užberti cukraus pudros ar patiekti su sausainiais.
Patarimai ir variacijos
Jei neturi šviežių spanguolių, naudok šaldytas – jos puikiai tinka, tik reikia leisti joms natūraliai atitirpti.
Vietoje cukraus galima naudoti medų, bet jį įmaišyk tik tada, kai kisielius jau pravės, nes medus praras savo savybes verdamas.
Norint ypatingo skonio, į kisielių galima įdėti saują razinų ar džiovintų slyvų – jos suteiks natūralaus saldumo.
Jei mėgsti itin tirštą, krakmolo dėk daugiau, bet atmink – atvėsęs jis sustings dar labiau.
Kisielius puikiai tinka kaip pagrindas desertams – juo gali užpilti biskvitą, varškės apkepą ar net ledus.
Spanguolių kisielius – tai daugiau nei paprastas patiekalas. Tai mūsų virtuvės tradicija, šiluma ir sveikata viename dubenyje. Kai už lango siaučia pūga, o namuose pakvimpa spanguolėmis, supranti, kad paprasti dalykai gali suteikti daugiausia džiaugsmo. Kiekvienas šaukštas primena vaikystę, močiutės šypseną ir šeimos vakarienes. Ir tikrai, be šio kisieliaus žiema nebūtų tokia jauki.