Receptai

Žiedinių kopūstų salotos – klasikinis receptas

Žiedinių kopūstų salotos – gaivus, traškus ir labai paprastas patiekalas. Morkos suteikia švelnaus saldumo, baltasis ir raudonasis kopūstai – traškumo, o žiediniai kopūstai viską sujungia į vieną „daržovių duetą“, kurį mano močiutė kaime vis vadindavo „balta gėlele ant lėkštės“. Tinka tiek prie kepsnių, tiek kaip lengvas užkandis.

Maistinė vertė (100 g salotų)
Energetinė vertė45 kcal
Baltymai2,0 g
Riebalai2,0 g
Angliavandeniai6,2 g
Skaidulos2,6 g
Vitaminas C35 mg
Kalis250 mg

Ingredientai

Norint paruošti klasikinį žiedinių kopūstų salotų receptą, prireiks kelių šviežių daržovių:

  • 300 g žiedinių kopūstų
  • 200 g baltojo kopūsto
  • 150 g raudonojo kopūsto
  • 2 vidutinės morkos
  • 3 valg. šaukštai alyvuogių arba saulėgrąžų aliejaus
  • 1 valg. šaukštas citrinos sulčių arba obuolių acto
  • Druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį
  • Žiupsnelis šviežių krapų arba petražolių (nebūtina, bet suteiks gaivumo)

Paruošimo eiga

  1. Daržovių paruošimas. Žiedinį kopūstą nuplaukite ir suskaidykite į smulkius žiedynėlius. Baltąjį ir raudonąjį kopūstą supjaustykite plonomis juostelėmis. Morkas nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka arba supjaustykite šiaudeliais, kaip nuotraukoje.
  2. Sumaišymas. Visas paruoštas daržoves sudėkite į didelį dubenį.
  3. Užpilo gaminimas. Atskirame mažame dubenėlyje sumaišykite aliejų, citrinos sultis arba obuolių actą, druską ir pipirus.
  4. Užpilimas. Užpilkite daržoves paruoštu padažu ir viską gerai išmaišykite, kad skoniai pasiskirstytų tolygiai.
  5. Patiekimas. Palikite salotas bent 15 minučių pastovėti, kad daržovės šiek tiek suminkštėtų ir susigertų prieskonius. Patiekite su šviežiais žalumynais.

Papildomi patarimai ir variacijos

  • Traškumui sustiprinti. Į salotas galite įmaišyti saujelę skrudintų saulėgrąžų ar moliūgų sėklų – jos suteiks dar daugiau skonio.
  • Lengvesnis variantas. Jei norite dar gaivesnių salotų, užpilui naudokite tik citrinos sultis ir šlakelį alyvuogių aliejaus.
  • Sotesnės salotos. Įdėkite virtų avinžirnių arba pupelių – tai taps puikiu lengvu pietų patiekalu.
  • Spalvingas derinys. Raudonąjį kopūstą galima pakeisti spalvotais morkų šiaudeliais (geltonomis ar violetinėmis morkomis) – taip salotos atrodys dar įdomiau.
  • Kaimiškas triukas. Močiutė mėgdavo šias salotas užpilti grietine vietoje aliejaus – sakydavo: „Grietinė širdį paglosto, o kopūstas pilvą užpildo“.
  • Laikymas. Šias salotas geriausia valgyti šviežias, bet sandariai uždarytame inde šaldytuve jos gali stovėti 1–2 dienas.

Dažniausiai užduodami klausimai

Ar žiedinius kopūstus reikia virti prieš dedant į salotas?
Ne, šiame recepte jie naudojami žali – tai suteikia salotoms traškumo. Jei norite švelnesnio skonio, galite juos trumpai apvirti garuose.
Kuo galima pakeisti raudonąjį kopūstą?
Galite naudoti daugiau baltojo kopūsto arba spalvotas morkas – salotos išliks spalvingos ir gardžios.
Ar tinka daryti su majonezu vietoje aliejaus?
Taip, galima naudoti majonezą ar grietinę – gausis sotesnė, kaimiškesnė salotų versija.
Kiek laiko galima laikyti šias salotas?
Šaldytuve sandariame inde jos išsilaiko iki 2 dienų, bet skaniausios yra pirmąją dieną.
Ar galima į salotas pridėti kitų daržovių?
Taip, puikiai dera agurkai, paprikos ar net šiek tiek ridikėlių – suteiks dar daugiau traškumo ir gaivumo.
Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

116

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *