Receptai

Špinatai žiemai receptas – žalios energijos bomba šeimos stalui

Kai ruduo jau visai arti, aš visada stengiuosi pasiruošti šiek tiek „žalios energijos“ žiemai. Močiutė sakydavo, kad špinatai – tarsi vitamino saugykla, kuri žiemą padeda neišsekti. Tad kai darže lapai būna sodriai žali, minkšti, aš juos kruopščiai nuskabu, nuplaunu ir pasiruošiu užšaldymui arba užpilui aliejuje. Tai paprastas būdas išlaikyti vasaros kvapą ir spalvą net gruodį, kai viskas aplink pilka.

Maistingumo vertė (100 g špinatų)
Kalorijos23 kcal
Baltymai2,9 g
Angliavandeniai3,6 g
Skaidulos2,2 g
Vitaminas A9377 IU (iš beta-karoteno)
Vitaminas C28 mg
Geležis2,7 mg
Kalis558 mg
Magnis79 mg
Folio rūgštis194 µg

Ingredientai

Kai darže špinatai sužaliuoja tarsi maža pavasario pieva, visada imu dalį jų „į atsargą“. Kadangi šis receptas paprastas, čia nieko įmantraus nereikia — tik šviežių lapų ir šiek tiek kantrybės.

• 1 kilogramas šviežių, jaunų špinatų lapų
• žiupsnelis druskos (nebūtina, bet padeda išlaikyti spalvą)
• šaltas vanduo skalavimui
• šiek tiek alyvuogių aliejaus (jei ruošiat špinatus užpilui)

Paruošimas žiemai

  1. Plovimas ir atrinkimas, visada imu tik sveikus, be dėmelių lapus. Kruopščiai perplaunu po šaltu vandeniu, kad neliktų žemių ir smulkių vabaliukų. Jeigu špinatai iš savo daržo – dar geriau, nes nereikia jaudintis dėl chemijos.
  2. Blanširavimas (trumpas nuplikymas), užverdu didelį puodą vandens, įberiu žiupsnelį druskos ir įdedu špinatus vos 30 sekundžių – ne ilgiau! Tada iškart panardinu į šaltą vandenį. Taip išlaikoma ryškiai žalia spalva ir vitaminai.
  3. Džiovinimas ir paruošimas šaldymui, nusausinu špinatus rankšluosčiu arba popieriumi. Jei planuoju naudoti mažomis porcijomis – dedu į sandarius maišelius po saują, kad žiemą būtų patogu imti po truputį.
  4. Užpylimas aliejumi (alternatyva), kai noriu išlaikyti dar daugiau skonio, sudedu špinatus į mažus stiklinius indelius, užpilu alyvuogių aliejumi ir laikau šaldytuve. Toks būdas idealiai tinka omletams ar makaronams.

Mano asmeniniai patarimai, kad špinatai išliktų kaip ką tik nuskinti

• Visada naudok platus puodas blanširavimui – špinatai neturi „virti“, tik trumpai pasimurkdyti karštyje.
Užšaldyk kuo greičiau – geriausia tą pačią dieną, kai nuskinti. Kuo trumpiau jie guli, tuo daugiau vitaminų lieka.
• Jei užpili aliejumi, gali įdėti skiltelę česnako ar šiek tiek citrinos žievelės – duoda nepakartojamą aromatą.
• Venk plastiko pakartotiniam naudojimui – geriausiai tinka stikliniai indeliai arba maisto maišeliai su užtrauktuku.

Žalumo saugykla žiemai – mažas stebuklas mano virtuvėje

Kai gruodžio rytą įdedi į keptuvę kelis špinatų lapus, iškart pasklinda vasaros kvapas. Aš visada sakau – špinatai man tarsi žalumo talismanas, kuris žiemą primena pavasarį.
Jie ne tik skanūs, bet ir kupini jėgos: vitaminai A, C, geležis ir folio rūgštis padeda išlaikyti energiją, kai trūksta saulės.

Močiutė sakydavo: „Kas žalią valgo – tas visą žiemą nesilaužo.“ Ir išties – špinatai žiemą tampa mažyte sveikatos paslaptimi kiekvienam, kas mėgsta gyventi natūraliai.

Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

124

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *