Receptai

Prancūziškas kriaušių pyragas – elegancija lėkštėje

Pamenu, kai pirmą kartą paragavau prancūziško pyrago, mane nustebino jo paprastumas ir elegancija vienu metu. Plona trapios tešlos pluta, minkštas įdaras ir ant viršaus išdėliotos kriaušių riekelės, primenančios gėlės žiedą. Kaimiškai pasakius – „nei daug burtų, nei mandrų prieskonių, tik širdis ir gera ranka“. Šis pyragas puikiai tinka ir kasdieniam pasilepinimui prie kavos, ir šventiniam stalui, kur norisi parodyti subtilų grožį.

100 g prancūziško kriaušių pyrago maistinė vertė
Kalorijos230 kcal
Baltymai4 g
Angliavandeniai32 g
Riebalai10 g
Skaidulos2 g
Vitaminai ir mineralaiC, K, kalis, manganas

Reikalingi ingredientai

Šiam pyragui nereikia šimtų produktų – kaip ir dauguma prancūziškų desertų, jis žavi savo paprastumu. Močiutė visada sakydavo: „Geriau mažiau, bet kokybiškai, nes pyragas skonį ima iš to, ką tu įdedi.“ Tad rinkimės kvapnias, prinokusias kriaušes, gerą sviestą ir nepagailėkime meilės gaminant.

Tešlai (trapiam pagrindui):

  • 200 g miltų
  • 100 g šalto sviesto
  • 1 kiaušinio trynys
  • 2 šaukštai cukraus
  • 2–3 šaukštai šalto vandens
  • Žiupsnelis druskos

Įdarui:

  • 100 g sviesto (minkšto)
  • 100 g cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 100 g maltų migdolų arba lazdyno riešutų (tinka ir maltos džiūvėsėlių trupintos)
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus

Viršui:

  • 3–4 vidutinės kriaušės (sultingos, bet ne per minkštos)
  • 1 šaukštas citrinos sulčių (aplaistyti, kad nepajuoduotų)
  • Šlakelis medaus arba cukraus pabarstymui

Žingsnis po žingsnio gaminimo eiga

Šis pyragas atrodo tarsi prabangus desertas, bet iš tikrųjų jo paruošimas paprastas. Močiutė sakydavo: „Jei nori pyrago, kuris pats dainuotų ant stalo, neleisk tešlai perkaisti – šaltas sviestas yra visa paslaptis.“

1. Tešlos paruošimas

  • Į dubenį suberiame miltus, cukrų, druską.
  • Sudedame šaltą, kubeliais pjaustytą sviestą. Pirštais ar peiliu trupiname, kol gaunasi smulkūs trupiniai.
  • Įdedame kiaušinio trynį, šlakelį šalto vandens ir greitai suminkome tešlą (tik kol susijungia – minkyti ilgai nereikia).
  • Suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą 30 min.

2. Įdaro ruošimas

  • Minkštą sviestą išplakame su cukrumi, kol tampa purūs.
  • Po vieną įmušame kiaušinius, gerai išplakame.
  • Įmaišome maltus migdolus ir vanilinį cukrų. Masė turi būti vientisa, kremiška.

3. Kriaušių paruošimas

  • Kriaušes nulupame, perpjovę pusiau išimame sėklas.
  • Supjaustome plonomis skiltelėmis, apšlakstome citrinos sultimis, kad nepajuoduotų.

4. Pyrago formavimas

  • Atšaldytą tešlą iškočiojame ir įklojame į 24 cm skersmens formą, pakeliame kraštus.
  • Subadome dugną šakute ir kepame „aklai“: užklojame kepimo popieriumi, pripilame pupelių ar ryžių ir kepame 180 °C orkaitėje apie 15 min.
  • Išimame, nuimame pupeles/popierių.

5. Kepimas

  • Ant tešlos pagrindo užtepame paruoštą migdolinį įdarą.
  • Viršų gražiai išdėliojame kriaušių skilteles, tarsi gėlės žiedą.
  • Pabarstome šiek tiek cukraus arba pašlakstome medumi.
  • Kepame 180 °C temperatūroje apie 30–35 min., kol pyragas gražiai paruduoja, o kriaušės švelniai karamelizuojasi.

Patiekimo idėjos ir liaudiški patarimai

Prancūziškas kriaušių pyragas jau iš prigimties yra elegantiškas, bet jį galima pritaikyti ir kasdienai, ir šventėms. Kaimuose, prisimenu, niekas jo nevadino prancūzišku – tiesiog „kriaušių pyragas“, bet ant stalo visada atrodydavo ypatingai.

Patiekimo idėjos:

  • Su ledais – šiltą pyrago gabalėlį patiekite su rutuliuku vanilinių ledų – gausite desertą kaip restorane.
  • Su plakta grietinėle – lengvas grietinėlės debesėlis suteikia pyragui švelnumo.
  • Šventinis variantas – prieš kepant ant kriaušių užbarstykite kapotų migdolų ar lazdyno riešutų, kad būtų traškumo.
  • Paprastai prie kavos ar arbatos – be jokių priedų, nes pyragas ir taip pakankamai gardus.

Liaudiški patarimai:

  • Sviestas turi būti šaltas – tešla bus trapi tik tada, kai sviestą dėsite tiesiai iš šaldytuvo.
  • Kriaušės – rinkitės nepernokusias, nes minkštos kepant išleis daug sulčių ir pyragas gali sudrėkti.
  • Pakeitimai – kriaušes galima keisti obuoliais, slyvomis ar net persikais.
  • Plutos traškumas – jei norite itin traškios plutos, prieš dedant įdarą, tešlos pagrindą patepkite suplaktu kiaušinio baltymu ir 5 minutėms pašaukite į orkaitę.
  • Kvapų žaismas – į įdarą galima įberti žiupsnelį cinamono ar kardamono – pyragas įgaus ypatingo aromato.

Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

116

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *