Natūraliai saldi, švelniai traški ir kupina karotinoidų – ši morkų mišrainė žiemai be acto puikiai išlaiko savo skonį ir maistinę vertę. Tai sveikesnė alternatyva tradiciniams konservams, tinkanti tiek prie mėsos, tiek prie kruopų patiekalų. Dėl natūralaus saldumo iš pačių morkų ši mišrainė patiks ir vaikams, o jos ruošimas nereikalauja sudėtingų priedų ar konservantų.
| Maistinė vertė (100 g) | |
|---|---|
| Energinė vertė | 38 kcal |
| Baltymai | 0,9 g |
| Riebalai | 0,2 g |
| Angliavandeniai | 8,6 g |
| Skaidulos | 2,3 g |
| Vitaminai | A, C, K, B6 |
| Mineralai | Kalis, magnis, fosforas |
Ingredientai
- 2 kg šviežių morkų
- 2 dideli obuoliai (suteiks natūralaus saldumo)
- 1 nedidelis svogūnas (nebūtina, jei norima švelnesnio skonio)
- 1 šaukštas druskos
- 2 šaukštai cukraus (galima keisti medumi)
- 100 ml vandens
- 50 ml nerafinuoto aliejaus (saulėgrąžų arba rapsų)
Kaip paruošti
- Morkas nuplaukite ir sutarkuokite stambia tarka. Geriausiai tinka jaunos, sultingos morkos – jos išlaiko traškumą ir spalvą.
- Obuolius nulupkite ir sutarkuokite. Jie suteiks mišrainei natūralaus saldumo, todėl acto nereikia.
- Svogūną smulkiai supjaustykite – jis subalansuos saldumą ir suteiks aromato.
- Visus ingredientus sudėkite į didelį puodą, įpilkite vandens ir aliejaus, įberkite druskos bei cukraus.
- Troškinkite ant silpnos ugnies apie 20–25 minutes, kol morkos suminkštės, bet dar išliks šiek tiek traškios.
- Karštą mišrainę iš karto sudėkite į sterilizuotus stiklainius, sandariai užsukite dangteliais.
- Apverskite stiklainius ir palikite atvėsti po rankšluosčiu – taip natūraliai susiformuos vakuumas.
Su kuo patiekti
Ši morkų mišrainė puikiai dera prie troškintų mėsos ar žuvies patiekalų, bulvių, kruopų ar tiesiog ant šviežios duonos riekės. Ji taip pat gali būti naudojama kaip salotų pagrindas – tereikia pridėti šaukštą majonezo ar natūralaus jogurto ir šiek tiek žalumynų.

















