Receptai

Kopūstų salotos – paprastas skonis iš daržo

Pamenu, daržą pas močiutę – didžiulę lysvę kupiną baltagalvių kopūstų. Kai tik ateidavo ruduo, visur po kiemą riedėdavo galvos, nes reikėjo skubėti raugti, troškinti, bet ir paprasčiausios šviežios salotos niekada nebūdavo pamirštos. Močiutė sakydavo: „Kopūstas – tai daržo karalius, jis visus metus ant stalo randa vietą.“ Šios salotos tokios paprastos, kad net sunku įsivaizduoti kaimo virtuvę be jų. Šviežiai sutarkuotas kopūstas, šlakelis aliejaus ir žiupsnelis druskos – ir jau turi patiekalą, kuris kvepia rudeniu.

100 g kopūstų salotų maistinė vertė
Kalorijos35 kcal
Baltymai1,5 g
Angliavandeniai7 g
Riebalai0,3 g
Skaidulos3 g
Vitaminai ir mineralaiC, K, B6, folio rūgštis, kalis

Reikalingi ingredientai

Kai kaime ateidavo ruduo, daržinė pilna kopūstų galvų atrodydavo kaip mažas kalnas. Močiutė visada patardavo: „Jei kopūstas sunkus ir traška – salotos bus kaip medus, o jei lengvas ir birus – tegu eina į raugimą.“ Todėl šviežioms salotoms geriausia rinktis tvirtą, sultingą kopūstą.

Pagrindinės salotoms reikalingos gėrybės:

  • 1 vidutinė kopūsto galva (apie 800 g)
  • 1 didesnė morka (suteikia spalvos ir saldumo)
  • 1 mažas svogūnas (nebūtina, bet suteikia aštrumo)
  • 3–4 šaukštai aliejaus (tradiciniam variantui – saulėgrąžų, bet tinka ir alyvuogių)
  • 1–2 šaukštai obuolių acto arba citrinos sulčių
  • Druskos pagal skonį
  • Šviežiai maltų pipirų žiupsnelis
  • Truputis cukraus (jei norisi subalansuoti rūgštį)
  • Krapų ar petražolių pabarstymui

Papildomai galima įdėti:

  • Šlakelį medaus (užuominai į saldžiarūgštį skonį)
  • Rapsų ar moliūgų sėklų (traškumui)
  • Spanguolių ar granatų sėklų (šventiniam variantui)

Žingsnis po žingsnio gaminimo eiga

Kopūstų salotų gaminimas atrodo paprastas, bet močiutė visada pabrėždavo: „Svarbiausia – nepagailėk rankų darbo, nes kopūstas traškumo pats neatsiduos.“

1. Daržovių paruošimas

  • Kopūstą nuplauname, nuimame viršutinius lapus.
  • Supjaustome kuo ploniau – plonytės juostelės suteikia salotoms lengvumo. Kaime naudodavo specialią kopūstų pjaustyklę, bet šiandien puikiai tiks ir aštrus peilis.
  • Morką sutarkuojame stambia tarka, svogūną supjaustome pusžiedžiais.

2. Minkymas

  • Pjaustytą kopūstą sudedame į dubenį, apibarstome druska ir rankomis lengvai paminkome, kol lapai tampa elastingi ir pradeda leisti sultis.
  • Įdedame morką, svogūną ir viską gerai sumaišome.

3. Padažas

  • Atskirame indelyje sumaišome aliejų su obuolių actu arba citrinos sultimis, įdedame žiupsnelį cukraus ir šiek tiek pipirų.
  • Padažą supilame ant kopūstų ir gerai išmaišome.

4. Brandinimas

  • Jei norisi traškumo – valgyti galima iškart.
  • Jei norisi švelnesnio skonio – paliekame salotas 30 minučių pastovėti, kad daržovės susigertų prieskonius.

Patiekimo idėjos ir liaudiški patarimai

Kopūstų salotos kaime dažniausiai būdavo ant stalo prie kiekvieno rimtesnio patiekalo. Senelis sakydavo: „Be kopūsto ir mėsa ne tokia riebi, ir bulvė ne tokia sausa.“ Tad jos ne tik skanios, bet ir prideda lengvumo.

Patiekimo idėjos:

  • Prie cepelinų ar kugelio – suteikia gaivumo ir padeda „nukirsti“ sotų skonį.
  • Su kepta mėsa – kiaulienos kotletai ar vištienos kepsneliai su kopūstų salotomis tampa daug lengvesni.
  • Lengva vakarienė – šviežios kopūstų salotos su duonos riekute ir stikline kefyro.
  • Šventinis stalas – į salotas įmaišius granatų sėklų ar spanguolių, jos tampa ne tik skanios, bet ir akiai patrauklios.

Liaudiški patarimai:

  • Kopūsto traškumas: kad lapai nebūtų per minkšti, nepersistenk su minkymu – užtenka, kad šiek tiek išleistų sultis.
  • Rūgšties balansas: jei obuolių actas atrodo per aštrus, keisk jį citrinos sultimis.
  • Ilgesnis laikymas: salotas be padažo galima laikyti šaldytuve porą dienų – prieš valgant tik užpilk aliejumi ir actu.
  • Kaimiška gudrybė: jei turi šlakelį medaus, įmaišyk į padažą – salotos įgaus ypatingą saldžiarūgštį skonį.
Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

116

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *