Braškių lapų pjovimas daug metų man atrodė kaip perteklinis darbas. Atrodė: jei krūmas žalias – vadinasi, sveikas. Tačiau kai vieną vasarą lapų nešalinau visai, o kitais metais derlius buvo menkas, pradėjau gilintis. Ir supratau, kad lapų šalinimas – tai ne dekoratyvinis veiksmas, o būtina augalo higienos dalis.
Senieji lapai kaupiasi, tankėja, sudaro drėgną mikroklimatą, kuriame puikiai jaučiasi grybeliai, bakterijos ir vabzdžiai. Dėl to augalas:
- prasčiau vėdinasi,
- praranda jėgas maitinti jaunus lapus,
- dažniau serga rudenį ir žiemą.
Kai pašalini senus lapus – augalas sukuria stipresnį šaknų ryšį, išaugina naujus lapus, kurie yra sveikesni, stipresni, geriau pasiruošia žiemoti ir iškart „užduoda toną“ kitų metų uogoms.
Kokie požymiai rodo, kad laikas pjauti lapus?
Yra aiškūs ženklai, kuriuos išmokau atpažinti per praktiką:
- Lapai pradeda prarasti spalvą, tampa gelsvi, ruduoja nuo kraštų – tai pirmas signalas, kad jie jau „atidirbo“.
- Lapai deformuoti, dėmėti, sukritę – labai dažnas požymis po lietingų vasarų.
- Po derliaus – kai jau nebeauga nauji lapai, o esami pradeda virsti į rudens „aprangą“.
Pastebėjęs šiuos dalykus, imu žirkles į rankas – nes žinau: kuo ilgiau dels, tuo daugiau žalos bus padaryta pačiai šaknų sistemai ir augalo atsparumui.
Kada pirmąkart nusprendžiau pjauti ir ką tai pakeitė
Pirmą kartą pjauti braškių lapus ryžausi gana atsargiai – bijojau, kad augalas neišgyvens, nušals, susilpnės. Tačiau situacija buvo be išeities: po labai lietingo rugpjūčio, visos lysvės atrodė kaip pelkė, lapai buvo dėmėti, pilki, kai kurie tiesiog pūvantys.
Nupjoviau viską – iki pat karpelių. Po kelių savaičių pradėjo augti nauji lapai, tamsūs, stiprūs, o pavasarį tos lysvės davė didžiausias ir pirmas uogas. Tuo tarpu lysvė, kur palikau lapus „kaip yra“, pateko į pelėsio rojų ir galiausiai teko viską išrauti.
Nuo tada tapo aišku – kartais mažiau reiškia daugiau. Kai pašalini ligotus, pavargusius audinius – augalas atsigimsta, ir tau padėkoja kitais metais gausiu derliumi.
Kada geriau pjauti: vasarą ar rudenį?
Argumentai už pjovimą vasarą (iškart po derliaus)
Kai tik baigiasi paskutinės uogos, dažniausiai apie liepos vidurį ar pabaigoje, ima kristi klausimas – pjauti dabar ar palaukti rudens? Mano patirtis sako: jei metai derlingi – vasaros pjovimas yra naudingiausias.
Kodėl?
- Lapai po derliaus būna nualinti, suminkštėję, ant jų jau ima plisti dėmelės, pelėsiai. Tokia lapija netampa nei apsauga, nei naudinga mase.
- Likus mėnesiui ar daugiau iki rudens, braškė turi pakankamai laiko išleisti naujus, sveikus lapus.
- Nauji lapai stiprina šaknis, pagerina fotosintezę, ir rudens pradžioje augalas jau stovi pasirengęs žiemai.
Asmeninė patirtis: kai vieną sezoną nupjoviau visus lapus iškart po paskutinės uogos (apie liepos 20 d.), jau rugpjūčio viduryje augalas turėjo naujus, vešlius lapus. Pavasarį tie krūmai startavo pirmieji.
Kada vasarinis pjovimas pavojingas?
Tačiau ne visada vasara tinka. Jei sezono pabaigoje labai karšta ir sausa, arba jei braškės nebuvo laistytos ar tręštos – augalas po pjovimo tiesiog neturi jėgų atauginėti.
Rizikos:
- Perkaitimas – pjaunant visus lapus, augalas lieka plikas, o saulė gali nudeginti karpelius
- Nesugebėjimas ataugt – jei šaknys silpnos, o dirva sausa
- Jei braškės jau pradėjusios formuoti rudens pumpurus, pjovimas gali sutrikdyti šį procesą
Man taip nutiko vieną kartą – liepos pabaigoje nupjoviau lapus, bet prasidėjo 2 savaičių sausra. Augalas vos alsavo, ataugė silpnai, o kitąmet buvo „pavargęs“ nuo pat pradžių.
Argumentai už pjovimą rudenį
Ruduo atrodo saugesnis metas – mažiau saulės, daugiau drėgmės, krūmas „suvokia“, kad vegetacija baigiasi. Pjauti rudenį reiškia:
- Augalas jau atidavęs viską per sezoną, o lapai pradeda natūraliai nykti
- Patogu apžiūrėti krūmus, išvalyti senus, sergančius, pasiruošti žiemai
- Po pjovimo galiu užkloti storą mulčio sluoksnį, kuris apsaugo nuo šalnų
Asmeninė patirtis: jei nebuvo laiko vasarą, rudeninis pjovimas – geriausias pasirinkimas. Tik svarbu suspėti iki rugsėjo vidurio, kad augalas dar spėtų suformuoti bent kelis naujus lapus iki pirmų šalnų.
Kada rudeninis pjovimas neefektyvus ar net pavojingas?
- Jei pjauti per arti šalnų – nupjauni apsauginius lapus, o nauji nespėja išaugti
- Jei augalas dar aktyvus, o tu pašalini lapiją – nutrauki mitybos procesą
- Jei pjauti spalį, krūmas žiemoja visiškai „plikas“ – didelė nušalimo tikimybė
Vieną kartą pervėlavau – nupjoviau rugsėjo pabaigoje. Rudenį buvo šalna anksčiau nei įprasta, ir visa lysvė apšalo. Kitąmet teko atsodinti per pusę braškių.
Patarimai: kaip sprendžiu, kada pjauti
Neturiu griežtos taisyklės – sprendžiu pagal situaciją:
- Jei derlius gausus, augalas nusilpęs, o vasara nėra itin karšta – renkuosi vasaros pjovimą.
- Jei sezono metu augalai atrodo stiprūs, bet oras sausas – atidedu pjovimą į rugsėjo pradžią, kai pradeda vėsti naktys.
- Niekada nepjaunu po rugsėjo 15 d., nebent matau, kad augalas labai serga ar užsikrėtęs kenkėjais.
Stebiu ne tik laiką, bet ir augalo būklę. Svarbiausia – duoti jam galimybę atsigauti po pjovimo, kad jis ne pereitų į žiemą „nuogas“.
Kaip teisingai nupjauti braškių lapus – žingsnis po žingsnio
Kokius lapus šalinti, o kuriuos palikti?
Pirmoji taisyklė, kurios laikausi kiekvieną kartą: nupjaunu tik tai, kas tikrai nebereikalinga. Jei pašalinsiu viską – augalas silpnesnis žiemai, jei paliksiu per daug – rizika susirgti.
Šalinu:
- Senuosius apatinio aukšto lapus – jie dažniausiai išblukę, sukritę ar dėmėti
- Lapus su rudomis ar baltomis dėmelėmis, sukimo požymiais
- Visus lapus, kurie liečiasi su žeme
Palieku:
- Stiprius, tamsiai žalius lapus iš centrinės krūmo dalies (jei jų dar yra)
- Vėlyvą atžėlimą (jeigu pjovimas atliekamas vasarą) – tai padeda greičiau suformuoti naują „kupstą“
Usus šalinu tik tada, jei nenumatyta dauginti – kitaip palieku, išsirenku stipriausius, kad iš jų išsiauginčiau kitų metų sodinukus.
Kuo geriausia pjauti braškių lapus?
Kai pribręsta laikas pjauti braškių lapus, visada į rankas imu paprastas sodo žirkles. Tai man patikimiausias įrankis – nei per didelis, nei per aštrus, leidžiantis dirbti tiksliai ir švelniai. Visada stengiuosi pjauti kuo žemiau, bet palieku maždaug 2–3 centimetrų ilgio stiebo likutį. Taip išvengiu karpelio pažeidimo ties pagrindu, o tuo pačiu sumažėja rizika, kad į pjūvio vietą pateks bakterijos ar grybelinės sporos, kurios dažnai slepiasi net ir sveikai atrodančiuose lapuose.
Esu bandęs naudoti ir vejapjovę – ypač tais metais, kai braškių plotas buvo išsiplėtęs ir atrodė, kad rankiniu būdu visko nepavyks greitai atlikti. Tokiu atveju tai iš dalies pasiteisino, bet tik labai lygiose lysvėse, kur augalai augo tvarkingai vienu sluoksniu, buvo be ūselių, o patys krūmeliai vienodai išsidėstę. Tačiau bėda ta, kad vejapjovė neturi jokio „jausmo“ – ji neretai nupjauna ir tai, ką dar reikėtų palikti, ypač jei krūmelis silpnesnis ar lapija ne vienodai tanki. Po tokio bandymo grįžau prie patikrinto metodo – pjauti kiekvieną krūmelį rankiniu būdu, neskubant, bet atsakingai. Taip visada žinau, ką darau.
Ko vengti atliekant pjovimą?
Ko tikrai vengiu – tai plėšti lapus rankomis. Toks „metodas“ dažniausiai baigiasi ne kontrole, o žalojimu. Pažeidžiami karpeliai, lieka atviros žaizdos, o tai – tiesus kelias ligoms. Taip pat niekada nepradedu pjauti, kai lauke šlapia – nei po lietaus, nei ryte, kai augalai dar rasa apšlapinti. Šlapiame ore pjūvio vietos ilgiau lieka atviros ir tampa palankios infekcijoms.
Ką daryti po lapų pjovimo?
Kai lapai pašalinti, tikrasis darbas tik prasideda. Tai etapas, kurio metu augalui reikia padėti atsigauti. Pirmas dalykas, ką darau – palaistau lysvę. Jei oras sausas, tai ne pasirinkimas, o būtinybė. Be drėgmės augalas neatgaus jėgų, o nauji lapai nesiformuos laiku. Toliau – tręšimas. Jei matau, kad augalui reikia kalio, pasiruošiu paprastą pelenų tirpalą – vieną stiklinę pelenų ištirpinu kibire vandens ir palaistau tarp eilučių. Jei tai pavasarinis pjovimas ir reikia azoto, naudoju dilgėlių raugą – jau kelinti metai tai mano pagrindinis biologinis papildas. Kai kuriuos augalus, jei dar yra likusių sveikų lapų, palepinu ir purškimu – labai silpnu mikroelementų tirpalu per lapus.
Kaip paruošti lysvę po pjovimo?
Vienas svarbiausių žingsnių po pjovimo – mulčiavimas. Nupjovus lapus dirva greičiau išdžiūsta, o šaknys lieka neapsaugotos. Jei tai vasara – dedu šiaudų, nes jie ne tik sulaiko drėgmę, bet ir saugo nuo tiesioginių saulės spindulių. Kartais naudoju ir nupjautos žolės mulčą – jis greitai pūva ir papildo dirvą. Jei lapus šalinu rudenį, geriausias mulčias būna kompostas – jis sulaiko šilumą ir tuo pačiu maitina dirvožemį prieš žiemą. Be šio paskutinio žingsnio visos pastangos gali nueiti veltui, todėl mulčiavimą laikau tokia pat svarbia dalimi kaip ir patį pjovimą.
Asmeninė patirtis: mano schema ir rezultatai
Mano nusistovėjusi schema:
- Vasarą (liepos 15–25 d.) – jei metai palankūs, pjovimas + laistymas + dilgėlių raugas + šiaudų mulčas
- Rudenį (rugsėjo 1–10 d.) – pjovimas + pelenų tirpalas + lengvas komposto mulčiavimas
Po vasaros pjovimo:
- Lapai atauga per 2–3 savaites
- Augalai spėja susiformuoti žiedinius pumpurus
- Pavasarį pradeda vegetuoti anksčiausiai
Po rudens pjovimo:
- Dirva švaresnė, mažiau peržiemoja ligų
- Augalai lėčiau startuoja pavasarį, bet būna sveikesni
Esminis pastebėjimas – ne kada nupjauni svarbiau, o ką darai po to. Jei pjauni ir palieki likimo valiai – gali daugiau pakenkti nei padėti. Bet jei po pjovimo duodi vandens, trąšų, mulčio – augalas atsidėkoja.