Receptai

Aštri morkų mišrainė žiemai – gardus pasirinkimas mėgstantiems pikantiškumą

Pamenu, kaip rudens vakarais, kai langus glostydavo lietus, aš su mama trindavome morkas didelėje emaliuotoje dubenyje. Ji vis šyptelėdavo: „Nedėk tiek česnako – vėl visą kaimą išgąsdinsi!“ Bet aš visada mėgau tą švelnų aštrumą, kai užtenka šaukštelio mišrainės ir iškart sušyla rankos. Ši aštri morkų mišrainė žiemai – tikras džiaugsmas mėgstančioms ryškesnį skonį. Ji ne tik gardi, bet ir labai naudinga organizmui – kupina karotino, skaidulų ir vitaminų, kurie šaltuoju metu suteikia energijos.

Maistinė vertė (100 g)
Energija 195 kcal
Baltymai 2.1 g
Riebalai 12.4 g
Angliavandeniai 18.7 g
Skaidulos 2.9 g
Druska 0.4 g

Kaip ruošiu aštrią morkų mišrainę žiemai

Kai ateina ruduo ir virtuvėje pasirodo pirmosios ryškiai oranžinės morkos, negaliu susilaikyti neparuošusi kelių stiklainių šios aštrokos gėrybės. Morkų kvapas, susimaišęs su česnaku, paprikomis ir lašeliu acto, man visada primena šiltas dienas darže ir rudens šurmulį. Šis receptas – paprastas, bet išraiškingas, kaip ir pati gamta šiuo metų laiku.

Ingredientai (5 stiklainiams po 500 ml)

  • 2 kg šviežių, saldžių morkų
  • 2 raudonos saldžiosios paprikos
  • 3–4 skiltelės česnako
  • 1 mažas čili pipiras (arba pagal skonį)
  • 150 ml augalinio aliejaus
  • 100 ml 9 % acto
  • 2 valg. š. cukraus
  • 1,5 valg. š. druskos
  • 1 arb. š. maltos kalendros
  • 1 arb. š. rūkytos paprikos miltelių
  • ½ arb. š. juodųjų pipirų

Paruošimas

  1. Morkų paruošimas.
    Morkas sutarkuoju stambia burokine tarka (kaip korėjietiškoms salotoms). Jei morkos labai sultingos, šiek tiek nusunkiu sultis – kad mišrainė neišeitų per skysta.
  2. Daržovių ir prieskonių ruošimas.
    Paprikas supjaustau smulkiais šiaudeliais, česnaką ir čili labai smulkiai sukapoju. Suberiu viską į didelį dubenį kartu su morkomis.
  3. Marinato paruošimas.
    Nedideliame puode pašildau aliejų, įberiu cukraus, druskos, pipirų, kalendros ir paprikos miltelių. Kai pradeda skleisti aromatą, įpilu actą ir nukeliu nuo ugnies.
  4. Sudingimas.
    Karštą marinatą supilu ant daržovių, viską gerai išmaišau ir palieku pastovėti 1–2 valandas, kad morkos suminkštėtų ir prisigertų skonio.
  5. Užpildymas stiklainiuose.
    Mišrainę sudedu į iškaitintus stiklainius, užsuku dangtelius ir sterilizuoju apie 15 minučių karštame vandenyje.
    Tada apverčiu stiklainius aukštyn dugnu ir palieku, kol atvės.

Laikymas

Aštri morkų mišrainė puikiai išsilaiko 6–8 mėnesius vėsioje vietoje. Skonis su laiku dar labiau susigeria – tampa švelnesnis, bet išlaiko malonų pikantiškumą.

Naudingi patarimai

  • Rinkis jauną, saldžią morką.
    Kuo ji šviežesnė ir sultingesnė, tuo mišrainė bus kvapnesnė ir švelnesnė. Perkietus šakniavaisius geriau naudoti sriuboms ar troškiniams.
  • Česnaką dėk pabaigoje.
    Taip išsaugosi jo kvapą ir stiprumą – kaitinant jis praranda dalį aromato.
  • Aštrumą reguliuok atsargiai.
    Jei nemėgsti labai aštriai, naudok tik pusę čili ankšties arba pakeisk ją trupučiu aitriosios paprikos miltelių.
  • Nepamiršk šlakelio aliejaus prieš sandarinant stiklainius.
    Aliejaus sluoksnis viršuje apsaugos nuo oro patekimo ir padės mišrainei ilgiau išsilaikyti.
  • Spalvą išlaikysi, jei nenaudosi metalinių įrankių.
    Morkos mėgsta plastiką, medį arba emaliuotą indą – kitaip gali patamsėti.
  • Užrašyk ant stiklainio datą ir aštrumo lygį.
    Kai turi kelis stiklainius, lengva supainioti – o tada ir svečiai gali būti nustebinti.

Saulė stiklainyje – mano rudens vitaminas

Kai už lango pusto ir šalna piešia raštus ant stiklo, atidarau stiklainį su šia aštria morkų mišraine ir jaučiu – tarsi vasara trumpam sugrįžta į virtuvę. Kvapas švelniai kutena nosį, o pirmas kąsnis primena šiltą rugpjūčio vakarą, kai darže dar skamba cikados, o rankos kvepia šviežiai tarkuotom morkom.

Ši mišrainė – mano mažas saulės stiklainyje receptas. Ji suteikia šilumos, spalvos ir pikantiško džiaugsmo, kai dienos trumpėja ir norisi kažko jaukaus.

Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

123

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *