Receptai

Moliūgų salotos žiemai – paprastas ir gardus būdas išsaugoti derlių

Kai rudens saulė dar šildo, o daržo kampelyje guli oranžiniai moliūgai – žinau, kad metas virti, kepti ir konservuoti. Pamenu, močiutė visada sakydavo: „Kas rudenį moliūgą užsikonservuos – žiemą spalvų nepritrūks!“ Ir tikrai, kai lauke spaudžia šaltukas, stiklainis auksinių salotų ant stalo ne tik papuošia pietus, bet ir primena vasaros kvapą.

Šios moliūgų salotos – tarsi mažas daržo festivalis stiklainyje: salstelėję moliūgai, švelnūs baklažanai, traškūs agurkėliai ir žiupsnelis česnako kvapo. Nieko sudėtingo – tik šiek tiek kantrybės, trupinėlis meilės ir šilumos.

Maistinė vertė (100 g)
Energetinė vertė48 kcal
Baltymai1,2 g
Riebalai1,0 g
Angliavandeniai9,5 g
Skaidulos2,3 g
Vitaminas A426 μg (betakarotenas)
Vitaminas C8 mg

Ingredientai

Pamenu, kai rudenį su močiute rinkdavom moliūgus iš daržo – visada sakydavo: „Rinkis tokį, kuris skambiai dunda – bus saldus ir tvirtas.“ Tad geram rezultatui svarbiausia – prinokęs, bet nepernokęs moliūgas. Šios salotos nėra įmantrios, bet jos visada dingsta pirmos nuo stalo.

Reikės:

  • 2 kg moliūgo (geriausia – saldaus, tvirto minkštimo)
  • 1 kg baklažanų
  • 700 g agurkų (vidutinio dydžio)
  • 2 morkos
  • 2 svogūnai
  • 4 skiltelės česnako
  • 200 ml aliejaus (geriausia – saulėgrąžų)
  • 150 ml acto (9%)
  • 3 valg. š. cukraus
  • 1 valg. š. druskos
  • 1 arbat. š. maltų juodųjų pipirų
  • keli lauro lapai
  • žiupsnelis aitriosios paprikos (nebūtina, jei mėgstate švelnesnį skonį)

Paruošimas

Pamenu, kaip močiutė virtuvėje viską darydavo su šypsena: „Daržovės jaučia, ar nori jas valgyti,“ – juokaudavo ji, pjaustydama moliūgą. Tad nebijokite šiek tiek kūrybos – svarbiausia, kad būtų nuoširdžiai ir su meile.

1. Daržovių paruošimas
Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Baklažanus supjaustykite panašaus dydžio gabalėliais, pabarstykite druska ir palikite 15–20 min., kad ištrauktų kartumą – po to nuskalaukite ir nusausinkite.
Agurkus ir morkas taip pat supjaustykite stambesniais gabaliukais – kad išlaikytų formą po konservavimo. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, o česnaką – plonomis riekelėmis.

2. Apkepinimas
Į didelį puodą ar keptuvę įpilkite aliejaus, trumpai pakepinkite svogūnus iki skaidrumo, tada dėkite morkas ir baklažanus. Po kelių minučių pridėkite moliūgą ir agurkus. Kepkite viską apie 10–15 minučių, kol daržovės truputį suminkštės, bet išliks tvirtos.

3. Prieskonių mišinys
Į tą patį puodą suberkite druską, cukrų, pipirus, lauro lapus, supilkite actą. Viską gerai išmaišykite ir pavirkite dar 10 minučių ant vidutinės ugnies.
Jei norite šiek tiek aitrumo – šiuo metu galite įdėti aitriosios paprikos ar net žiupsnelį kario.

4. Konservavimas
Karštas salotas iš karto sudėkite į sterilizuotus stiklainius. Užsukite dangtelius ir apverskite aukštyn kojomis, apklokite rankšluosčiu. Laikykite, kol visiškai atvės.
Tada perkelkite į vėsią, tamsią vietą – rūsyje ar sandėliuke jos išsilaikys net iki kito rudens.

Rudens šiluma stiklainyje

Kai už lango kvepia šalnomis, o vakarais norisi šilumos, atidarau vieną iš šių stiklainėlių – moliūgų salotos iškart priverčia nusišypsoti. Tarsi dalelė vasaros sugrįžtų į virtuvę: salstelėję moliūgai, švelnūs baklažanai, česnako dvelksmas ir rudens spalvų mišinys, kuris šildo ne tik kūną, bet ir sielą.

Tokios salotos puikiai dera su kepta vištiena, bulvėmis ar net ant juodos duonos riekės – kaip pas močiutę sekmadienio vakarais. Ir žinote ką? Kiekvieną kartą paragavus atrodo, kad tas ruduo niekada nesibaigė.

Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

123

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *