Receptai

Mišrainė su grybais žiemai – aromatingas rudens receptas šaltajam sezonui

Pamenu, kaip rudenį, dar vaikystėje, eidavome su močiute į mišką rinkti grybų. Ji sakydavo: „Kas grybus žiemai pasiruoš, tas alkio nejus.“ Tada visą virtuvę pripildydavo kvapas – kepti grybai su svogūnais, lauro lapais ir trupučiu acto. Šiandien dalinuosi tuo pačiu receptu, tik šiek tiek modernesniu, bet išlaikančiu visą tą pačią namų šilumą ir rudens aromatą.

Maistinė vertė (100 g)
Energija 210 kcal
Baltymai 4.2 g
Riebalai 7.8 g
Angliavandeniai 31.5 g
Skaidulos 1.7 g
Druska 0.3 g

Kaip ruošti mišrainę su grybais žiemai

Pamenu, kaip rudenį visą virtuvę užliedavo kepamų grybų aromatas. Močiutė vis kartodavo: „Nepersistenk su prieskoniais – leisk grybui kalbėti.“
Šis receptas būtent toks – paprastas, bet išraiškingas, kupinas natūralaus pievagrybių skonio ir malonaus acto rūgštelės. Mišrainė puikiai tinka žiemai – tiek prie karštų patiekalų, tiek kaip gardus užkandis šventiniam stalui.

Ingredientai (4 stiklainiams po 500 ml)

  • 1 kg šviežių pievagrybių
  • 3 vidutiniai svogūnai
  • 1 didelis morkas
  • 3 skiltelės česnako
  • 100 ml augalinio aliejaus (geriausia saulėgrąžų)
  • 120 ml 9 % acto
  • 1 valg. š. cukraus
  • 1 valg. š. druskos
  • 5 juodieji pipirai (grūdelių)
  • 2 lauro lapai
  • Šiek tiek smulkintų krapų ar petražolių (pagal skonį)

Paruošimas

  1. Grybų paruošimas:
    Pievagrybius kruopščiai nuplaunu, nupjaunu kotelių galiukus. Didelius pjaustau per pusę, mažesnius palieku visus.
  2. Kepinimas:
    Į keptuvę pilu aliejų, suberiu svogūnus ir morkas, kepinu apie 5–7 min., kol suminkštėja. Tada dedu grybus, druską, pipirus ir kepinu dar 10 minučių, kol išgaruoja didžioji dalis skysčio.
  3. Marinato ruošimas:
    Į prikaistuvį pilu actą, suberiu cukrų, druską, lauro lapus ir užverdu. Supilu į grybus, išmaišau ir dar pavirinu 5 minutes.
  4. Sudingimas:
    Karštą mišrainę dedu į sterilizuotus stiklainius, užsuku dangtelius ir apverčiu aukštyn dugnu. Laikau po rankšluosčiu, kol atvėsta.
  5. Laikymas:
    Ši mišrainė išsilaiko vėsioje vietoje 6–8 mėnesius. Kuo ilgiau pastovi, tuo aromatingesnė tampa.

Naudingi patarimai

  • Neskubėk plauti grybų po vandeniu.
    Geriau juos nuvalyk drėgna šluoste – taip išsaugosi skonį ir mažiau vandens pateks į stiklainius.
  • Svogūnus kepink atskirai.
    Jei juos įdėsi kartu su grybais nuo pradžių, svogūnai gali perkepti ir suteikti kartumo.
  • Actą pilk tik pabaigoje.
    Karštame marinate išliks daugiau natūralaus grybų kvapo ir švelnesnis skonis.
  • Stiklainius gerai pašildyk orkaitėje.
    Tai geriausia sterilizacijos forma – išvengsi bet kokių netikėtumų su pelėsiu ar fermentacija.
  • Norint ypatingo kvapo – pridėk lašelį medaus.
    Jis subalansuos rūgštumą ir suteiks švelnaus salstelėjimo – ypač tinka prie kepintų pievagrybių.
  • Patiekiant žiemą, apšlakstyk trupučiu aliejaus.
    Taip grybai atgaus tą pačią blizgią, šiltą išvaizdą, kaip ką tik iš keptuvės.

Rudens aromato pasaka stiklainyje

Kai gruodžio vakarą atidarau stiklainį su grybų mišraine, tarsi grįžtu į spalio mišką – šlapias samanų kvapas, tylus traškėjimas po kojomis, ir švelnus pievagrybių aromatas, kuris pripildo virtuvę šiluma.

Ši mišrainė – ne tik receptas, tai mažytė rudens dalelė stiklainyje, primenanti, kad tikras skonis gimsta ne iš skubėjimo, o iš meilės maistui ir namų jaukumui.

Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

123

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *