Tai klasikinis receptas, kurį daugelis prisimena iš vaikystės. Močiutės burokėlių mišrainė visada pasižymi ypatingu skoniu: švelniai salstelėję burokėliai dera su morkomis, svogūnais ir agurkais, o šiek tiek rūgštumo suteikia actas. Rezultatas – spalvinga, gardi daržovių puokštė stiklainiuose, kuri praturtina žiemos stalą tiek kasdien, tiek šventinėmis progomis.
Maistinė vertė (100 g) | |
---|---|
Energija | 50 kcal |
Baltymai | 1,5 g |
Riebalai | 0,3 g |
Angliavandeniai | 11 g |
Skaidulos | 3 g |
Vitaminai | A, C, B grupė, folio rūgštis |
Mineralai | Kalis, magnis, geležis |
Ingredientai
- 2 kg burokėlių
- 0,5 kg morkų
- 0,5 kg agurkų (šviežių arba raugintų)
- 0,5 kg svogūnų
- 200 ml aliejaus
- 200 ml 9 % acto
- 200 g cukraus
- 2 šaukštai druskos
- prieskoniai: lauro lapai, pipirų žirneliai
Paruošimas
- Burokėlius išvirkite, nulupkite ir supjaustykite šiaudeliais arba kubeliais.
- Morkas išvirkite, nulupkite ir supjaustykite plonais šiaudeliais.
- Agurkus supjaustykite kubeliais, svogūnus – pusžiedžiais.
- Visas daržoves sudėkite į didelį puodą, supilkite aliejų, suberkite cukrų, druską, prieskonius.
- Kaitinkite ant nedidelės ugnies apie 20 minučių, kad daržovės įgautų skonio, bet neištižtų.
- Supilkite actą, išmaišykite ir dar pavirkite 5 minutes.
- Karštą mišrainę sudėkite į sterilizuotus stiklainius, sandariai užsukite.
- Apverskite stiklainius dangteliais žemyn, uždenkite rankšluosčiu ir palikite atvėsti.
Su kuo patiekti
Močiutės burokėlių mišrainė idealiai tinka prie bulvių, mėsos ar žuvies patiekalų. Ji gali būti patiekiama kaip šventinis užkandis arba papuošti kasdienį šeimos stalą savo ryškia spalva ir sodriu skoniu.