Receptai

Bulvių apkepas su faršu – klasikinis sotus patiekalas šeimai

Bulvių apkepas su faršu – tai vienas iš tų patiekalų, kurie namuose visada kvepia jaukumu. Sluoksniuotos bulvės, gardus mėsos įdaras ir viršuje apskrudęs sūrio sluoksnis – štai ko reikia sočiai šeimos vakarienei ar savaitgalio pietums. Kaimuose toks apkepas dažnai būdavo kepamas dideliame moliniame inde, o močiutė visada sakydavo: „Jei bulvės orkaitėje – šeima sočiai pavalgys“.

Maistinė vertė (100 g apkepo)
Energetinė vertė165 kcal
Baltymai8 g
Riebalai9 g
Angliavandeniai14 g
Skaidulos1,5 g
Kalis320 mg
Kalcis90 mg
Geležis1,2 mg

Ingredientai

Norint paruošti klasikinį bulvių apkepą su faršu, prireiks paprastų, bet visiems pažįstamų produktų. Čia svarbiausia – geros bulvės ir tinkamai paruoštas įdaras.

  • 800 g bulvių
  • 400 g maltos mėsos (kiaulienos, jautienos arba mišinio)
  • 1 didelis svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 150 ml grietinėlės arba pieno
  • 2 kiaušiniai
  • 150 g fermentinio sūrio (tarkuoto)
  • 2–3 valg. šaukštai aliejaus arba sviesto
  • Druska ir šviežiai malti juodieji pipirai pagal skonį
  • Žiupsnelis džiovintų žolelių (raudonėlio, čiobrelių ar baziliko)

Paruošimo eiga

  1. Bulvių paruošimas. Bulves nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Kad būtų lengviau sluoksniuoti, naudokite daržovių pjaustyklę – taip griežinėliai gausis vienodo storio.
  2. Įdaro ruošimas. Keptuvėje įkaitinkite aliejų arba sviestą, suberkite smulkintą svogūną ir česnaką. Kepkite, kol suminkštės, tada sudėkite maltą mėsą. Kepkite 8–10 minučių, kol mėsa pakeis spalvą, pagardinkite druska, pipirais ir žolelėmis.
  3. Užpilo gaminimas. Atskirame dubenėlyje išplakite kiaušinius su grietinėle arba pienu. Įberkite žiupsnelį druskos.
  4. Sluoksniavimas. Kepimo indą patepkite sviestu. Dugne išdėliokite pirmą sluoksnį bulvių, ant viršaus dėkite dalį mėsos įdaro, užpilkite šiek tiek kiaušinių ir grietinėlės mišinio. Kartokite sluoksnius, kol sunaudosite visus ingredientus.
  5. Viršutinis sluoksnis. Paskutinį bulvių sluoksnį apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu – jis kepant suformuos auksinę plutelę.
  6. Kepimas. Apkepą dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C. Kepkite apie 45–50 minučių, kol bulvės suminkštės, o viršus gražiai apskrus.
  7. Patiekimas. Leiskite apkepui šiek tiek pravėsti, tada pjaustykite gabalais ir patiekite su šviežiomis daržovių salotomis ar marinuotomis daržovėmis.

Papildomi patarimai ir variacijos

  • Faršo pasirinkimas. Jei norite sodresnio skonio, rinkitės kiaulienos ir jautienos mišinį. Lengvesniam variantui puikiai tinka vištienos arba kalakutienos faršas.
  • Daržovių priedai. Į mėsos įdarą galite įmaišyti tarkuotos morkos, cukinijos ar net špinatų – apkepas bus dar sultingesnis ir spalvingesnis.
  • Sūrio variacijos. Be fermentinio sūrio, viršų galima apibarstyti parmezanu arba mocarela – pastaroji suteiks gražų tempimąsi.
  • Sotesniam variantui. Kartais kaime močiutė į tokį apkepą įdėdavo kelis šaukštus spirgučių – tada apkepas būdavo dar aromatingesnis ir labiau primindavo šventinį valgį.
  • Kaimiškas triukas. Jei norite, kad apkepas nesubyrėtų pjaustant, palikite jį pravėsti bent 10–15 minučių – senoliai sakydavo: „Apkepas pailsėjęs – sotus ir gardesnis“.
  • Padažas prie apkepo. Tradiciškai apkepas patiekiamas be padažo, bet galima pagardinti grietinės ir krapų užpilu, pomidorų padažu ar lengvu česnakiniu majonezu.

Dažniausiai užduodami klausimai

Ar galima apkepą paruošti iš anksto?
Taip, apkepą galima paruošti iš vakaro ir laikyti šaldytuve. Kitą dieną belieka įdėti į orkaitę ir iškepti.
Kiek laiko reikia kepti apkepą?
Paprastai 45–50 minučių 180 °C temperatūroje. Laikas gali skirtis priklausomai nuo bulvių griežinėlių storio.
Kokį faršą geriausia rinktis?
Tradiciškai naudojamas kiaulienos ir jautienos mišinys, bet galima rinktis ir vištienos ar kalakutienos faršą lengvesniam variantui.
Ar galima apkepą užšaldyti?
Taip, apkepą galima užšaldyti jau iškeptą. Atšildykite šaldytuve ir pašildykite orkaitėje – skonis išliks.
Ką daryti, jei apkepas nesustingo?
Greičiausiai buvo per daug skysčio arba per mažai kiaušinių. Kitą kartą įdėkite šiek tiek daugiau kiaušinių į užpilą.
Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

116

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *