Receptai

Vyšnių pyragas kaip pas močiutę – su plona tešla ir daug įdaro

Šitas pyragas visada primena močiutės virtuvę – kai stalą nuklodavo miltų debesėlis, o dubenys būdavo pilni ką tik iš sodo parsineštų vyšnių. Močiutė niekada negailėjo įdaro, todėl pyragas būdavo sultingas ir kvapnus. Dabar kepu taip pat – su plona, trapia tešla ir gausiu vyšnių sluoksniu.

Ingredientai (24 cm formai):

Tešlai:

  • 250 g kvietinių miltų
  • 100 g šalto sviesto
  • 50 g cukraus
  • 1 kiaušinis
  • Žiupsnelis druskos
  • 2–3 šaukštai šalto vandens (jei reikia)

Įdarui:

  • 500 g šviežių ar šaldytų vyšnių be kauliukų
  • 80–100 g cukraus (priklausomai nuo vyšnių rūgštumo)
  • 1 šaukštas krakmolo
  • 1 a. šaukštelis vanilinio cukraus

Kaip gaminu

1. Minkau tešlą
Į dubenį suberiu miltus, druską, cukrų ir įpjaustau šaltą sviestą. Pirštais trinu, kol gaunasi trupiniai. Įmušu kiaušinį, supilu 1–2 šaukštus vandens ir greitai užminkau tešlą – tik tiek, kad susijungtų. Tešlą suvynioju į plėvelę ir dedu į šaldytuvą 30 minučių.

2. Paruošiu vyšnias
Jei vyšnios šaldytos – atšildau ir gerai nusausinu. Sumaišau jas su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir krakmolu, kad kepant išleistos sultys sutirštėtų.

3. Kloju pagrindą
Iškočioju tešlą plonu lakštu (apie 3–4 mm), iškloju kepimo formą, pakeliu kraštelius. Dalį tešlos palieku juostelėms viršui.

4. Sudedu įdarą
Ant tešlos pagrindo paskleidžiu vyšnias su visu cukraus ir krakmolo mišiniu. Stengiuosi, kad įdaras dengtų visą plotą tolygiai.

5. Uždengiu viršų
Iškočioju likusią tešlą, supjaustau juostelėmis ir išdėlioju ant pyrago „grotelėmis“. Kartais tiesiog uždedu kelis plonus lapelius – priklauso nuo nuotaikos.

6. Kepu
Orkaitę įkaitinu iki 180 °C. Kepu apie 35–40 minučių, kol kraštai ir viršus gražiai paruduoja.

Patiekimas

Pyragą palieku šiek tiek pravėsti, kad įdaras sustingtų. Valgau dar šiltą su stikline pieno arba šaltą su plakta grietinėle. Sultingos vyšnios, plona sviestinė tešla ir nostalgija – tai, kas daro šį pyragą tikru močiutės kepiniu.

Mano patarimai

  • Jei vyšnios labai rūgščios – pabarstau jas šaukštu cukraus dar prieš dėdama į pyragą.
  • Kartais dalį krakmolo pakeičiu manų kruopomis – jos gerai sugeria sultis.
  • Viršų galima patepti plaktu kiaušiniu – tuomet gražiai blizga.
Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

12

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *