Receptai

Žiedinis kopūstas orkaitėje – gardi užkepėlė

Pamenu, kaip vaikystėje žiedinis kopūstas pasirodydavo ant stalo ne taip dažnai kaip bulvės ar morkos. Kai močiutė atnešdavo iš daržo baltą, tarsi gėlės žiedą primenantį kopūstą, visi žinodavome – bus kažkas ypatingo. Ji sakydavo: „Šitas daržovės karalius ne tik akį puošia, bet ir pilvą pamalonina.“ Iš jo darydavo sriubas, troškinius, bet labiausiai visi laukdavome, kada paruoš orkaitėje užkepėlę. Kvapas pasklisdavo po visą trobą, o pirmas gabalėlis burnoje tirpdavo taip, kad norėdavosi dar. Šiandien tokia užkepėlė – paprastas, bet sotus patiekalas, tinkantis ir kasdienai, ir svečiams pavaišinti.

Ko reikės?

Norint paruošti gardžią žiedinio kopūsto užkepėlę, daug nereikės – tik keli paprasti produktai, kuriuos dažniausiai turime namuose. Pagrindinį vaidmenį, žinoma, atlieka žiedinis kopūstas, o visa kita – tarsi pagalbininkai, kurie suteikia kremiškumo, skonio ir gardų plutelės traškumą.

  • 1 vidutinio dydžio žiedinis kopūstas
  • 3 kiaušiniai
  • 200 ml grietinėlės arba pieno
  • 150 g tarkuoto fermentinio sūrio
  • 1 svogūnas (nebūtina, bet suteikia daugiau skonio)
  • druskos ir pipirų pagal skonį
  • žiupsnelio muskato riešuto ar kitų mėgstamų prieskonių
  • trupučio sviesto kepimo formai patepti

Kaip gaminti?

Kopūsto paruošimas

Žiedinį kopūstą nuplaukite, suskirstykite į nedideles skilteles ir kelias minutes apvirkite pasūdytame vandenyje. Svarbu nepervirti – jis turi likti šiek tiek tvirtas, kad kepant orkaitėje neištižtų.

Padažo ruošimas

Kol kopūstas verda, atskirame dubenyje išplakite kiaušinius su grietinėle arba pienu, įberkite druskos, pipirų ir žiupsnelį muskato. Jei mėgstate, galite įmaišyti smulkiai pjaustytą svogūną – jis suteiks patiekalui sodresnio skonio.

Kepimas orkaitėje

Apvirtas kopūsto skilteles sudėkite į sviestu pateptą kepimo formą, užpilkite kiaušinių ir grietinėlės mase, o ant viršaus gausiai užberkite tarkuoto sūrio. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 minučių, kol paviršius taps auksinės spalvos.

Patiekimas ant stalo

Ištraukus iš orkaitės verta palaukti kelias minutes, kad užkepėlė sustingtų ir būtų lengviau pjaustyti. Ji skani tiek viena, tiek kaip garnyras prie mėsos ar žuvies. O jei dar šalia padėsite šviežių daržovių salotų, turėsite pilną, subalansuotą vakarienę.

Naudingi patarimai

Žiedinio kopūsto užkepėlę galima pagaminti daugybe būdų – kiekvieną kartą ji gali būti vis kitokia. Jei norisi sotesnio varianto, į masę įmaišykite gabalėlių rūkytos šoninės arba kumpio – kvapas bus toks, kad kaimynai už sienos pavydžiai uostys. Sveikesnę versiją galima ruošti su mažiau sūrio, pakeičiant jį varške ar jogurtu – tuomet patiekalas bus lengvesnis, bet vis tiek gardus. Močiutė sakydavo: „Nepagailėk muskato, tada kopūstas ne kopūstas, o šventė.“ Todėl nebijokite prieskonių – cinamonas, krapai ar net truputis česnako suteiks naujų atspalvių.

Dar vienas triukas – jeigu norisi traškesnio paviršiaus, ant viršaus galima užbarstyti džiūvėsėlių arba moliūgų sėklų. O vaikams patiks, jei į masę įmaišysite šiek tiek virtų makaronų – gausis tikras „makaronų ir kopūsto pyragas“.

Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

116

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *