Receptai

Virtos morkos žiemai – daržovių gardumynas stiklainiuose

Virtos morkos stiklainiuose – tai paprastas ir patikimas būdas pasiruošti daržovių atsargų žiemai. Morkos išlieka salstelėjusios, natūralaus skonio ir puikiai tinka įvairiems patiekalams – nuo sriubų iki troškinių ar

Maistinė vertė (100 g virtų morkų)
Energetinė vertė35 kcal
Baltymai0,8 g
Riebalai0,2 g
Angliavandeniai8,2 g
Skaidulos3 g
Vitaminas A (beta karotenas)835 μg (93 % RPN)
Vitaminas C3,5 mg
Kalis320 mg

Ingredientai:

  • 2 kg šviežių morkų
  • 1 valgomasis šaukštas druskos
  • Vandens (morkų virimui ir stiklainiams užpilti)

Paruošimo eiga

  1. Morkų paruošimas. Morkas nuplauname, nuskutame ir supjaustome griežinėliais arba stambesniais šiaudeliais. Močiutė visada sakydavo, kad „morka stiklainyje turi būti graži“, tad ir pjaustyti reikia tvarkingai.
  2. Virimas. Paruoštas morkas sudedame į didelį puodą su pasūdytu vandeniu. Verdame apie 8–10 minučių, kol jos tampa pusiau minkštos, bet dar nesuirusios.
  3. Stiklainiai. Iš anksto išplauname stiklainius ir dangtelius, juos sterilizuojame verdančiame vandenyje ar orkaitėje.
  4. Dėliojimas. Išvirus morkas, sudedame jas į stiklainius. Užpilame karštu vandeniu, kuriame jos virė, kad daržovės būtų visiškai apsemtos.
  5. Uždarymas. Stiklainius sandariai užsukame dangteliais.
  6. Sterilizavimas. Stiklainius dar 20–25 minutes kaitiname verdančiame vandenyje (puode ant dugno pasitiesę skudurėlį, kad stiklainiai nesuskiltų).
  7. Laikymas. Atvėsintus stiklainius laikome rūsyje ar kitoje vėsioje, tamsioje vietoje.

Papildomi patarimai ir variacijos

  • Skonis pagal norą. Jei norisi ryškesnio skonio, į verdantį vandenį galima įdėti kelis pipirų žirnelius, lauro lapą ar net žiupsnelį cukraus – taip morkos įgauna švelniai salstelėjusį prieskonį.
  • Maišytos daržovės. Močiutė kartais kartu su morkomis dėdavo šiek tiek žirnelių ar smulkintų pupelių – žiemą iš tokio stiklainio išeidavo puiki troškinio bazė.
  • Graži spalva. Kad morkos išliktų ryškiai oranžinės, svarbu jų nepervirti. Užtenka, kad jos būtų tik pusiau minkštos.
  • Laikymo vieta. Geriausiai išsilaiko vėsioje ir tamsioje vietoje – rūsyje ar sandėliuke. Šviesa gali pakenkti spalvai, o šiluma – kokybei.
  • Klaida, kurios vengti. Neužpilkite stiklainio šaltu vandeniu – morkos susitrauks ir praras savo skonį. Vanduo visada turi būti karštas, geriausia tas, kuriame jos virė.

Dažniausiai užduodami klausimai

Ar reikia dėti acto į virtas morkas žiemai?
Ne, šiam receptui acto nereikia – užtenka druskos ir tinkamai atliktos sterilizacijos. Actas dažniau naudojamas marinuotoms morkoms.
Kiek laiko išsilaiko virtos morkos stiklainiuose?
Laikant vėsioje ir tamsioje vietoje, stiklainiai gali stovėti iki 10–12 mėnesių neprarasdami skonio.
Ar galima dėti kitų daržovių kartu?
Taip, galima maišyti su žirneliais, pupelėmis ar net kukurūzais. Tokiu būdu turėsite dar universalesnį mišinį žiemos patiekalams.
Ką daryti, jei morkos stiklainyje pakeitė spalvą?
Jei spalva pabalusi ar pageltusi – greičiausiai jos buvo pervirtos arba laikomos per šiltoje vietoje. Maistui jos vis tiek tinkamos, bet skonis bus silpnesnis.
Ar galima užšaldyti virtas morkas vietoj konservavimo?
Taip, morkas galima ir užšaldyti, tačiau stiklainiuose jos užima mažiau vietos ir nereikalauja šaldiklio talpos.
Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

116

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *