Receptai

Topinambai kepti orkaitėje – kvapnus gardumynas rudens vakarui

Topinambai, dar vadinami žieminiais saulėgrąžomis, yra nepelnytai pamiršta daržovė. Jų skonis primena riešutą su lengvu salstelėjimu, o orkaitėje iškepę gumbai tampa kvapnūs ir traškūs. Kaime senoliai sakydavo: „Topinambas paprastas, bet sotus – lauke dirbančiam jėgų duos“. Kepti topinambai puikiai tinka tiek kaip garnyras, tiek kaip savarankiškas užkandis rudens vakarui.

Maistinė vertė (100 g keptų topinambų)
Energetinė vertė76 kcal
Baltymai2 g
Riebalai0,1 g
Angliavandeniai17,4 g
Skaidulos1,6 g
Kalis429 mg
Geležis3,4 mg
Vitaminas C4 mg

Ingredientai

Norint pasigaminti kvapnius keptus topinambus orkaitėje, prireiks visai nedaug – pagrindinis akcentas yra švieži, tvirti gumbai.

  • 600 g šviežių topinambų
  • 2–3 valg. šaukštai alyvuogių arba saulėgrąžų aliejaus
  • 2 skiltelės česnako
  • Žiupsnelis druskos
  • Šviežiai malti juodieji pipirai pagal skonį
  • Saujelė šviežių žolelių (čiobreliai, rozmarinas arba petražolės)

Paruošimo eiga

  1. Paruošimas. Topinambus gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, nušveiskite šepetėliu. Odelių lupti nebūtina – jos suteiks dar daugiau skonio ir traškumo.
  2. Pjaustymas. Gumbus supjaustykite vidutinio dydžio griežinėliais arba skiltelėmis, kad tolygiai iškeptų.
  3. Prieskonių užpylimas. Sudėkite topinambus į dubenį, užpilkite aliejumi, suberkite druską, pipirus, smulkintą česnaką ir pasirinktas žoleles. Viską gerai išmaišykite.
  4. Kepimas. Paruoštus topinambus išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos vienu sluoksniu. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C, apie 25–30 minučių, kol paviršius taps auksinės spalvos ir traškus.
  5. Patiekimas. Karštus topinambus patiekite kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies arba mėgaukitės vienus su šviežiomis daržovių salotomis.

Papildomi patarimai ir variacijos

  • Skonio paįvairinimui. Jei mėgstate ryškesnį skonį, prieš kepimą įmaišykite šaukštelį rūkytos paprikos miltelių – topinambai įgaus malonų dūmo aromatą.
  • Traškesniam variantui. Paskutinėmis kepimo minutėmis galima apibarstyti tarkuotu kietuoju sūriu – susidarys auksinė plutelė.
  • Sveikesnė versija. Vietoje aliejaus topinambus galima kepti garuose, o tada lengvai pašauti į orkaitę, kad apskrustų. Taip išliks dar daugiau maistinių medžiagų.
  • Žolelių pasirinkimas. Rudens skoniui puikiai tinka rozmarinas ir čiobreliai, o pavasarį – krapai ar petražolės.
  • Laikymas. Keptus topinambus galima laikyti šaldytuve iki 2 dienų ir pašildyti orkaitėje – skonis beveik nesikeičia.
  • Kaimiškas triukas. Močiutė dažnai sakydavo: „Jei turi bulvių – kepsi bulves, jei turi topinambų – gardinsies topinambais“. Jie buvo puiki bulvių alternatyva, ypač skurdesniais laikais.

Dažniausiai užduodami klausimai

Ar būtina lupti topinambų žievę prieš kepant?
Ne, žievė yra plona ir valgoma. Kepti topinambai su odele tampa traškesni ir aromatingesni.
Kiek laiko kepti topinambus orkaitėje?
Paprastai užtenka 25–30 minučių 200 °C temperatūroje. Laikas gali skirtis pagal gumbų dydį.
Ar galima keptus topinambus užšaldyti?
Geriausia juos valgyti šviežius. Užšaldžius jie praranda tekstūrą ir tampa vandeningi.
Su kuo geriausia patiekti keptus topinambus?
Jie puikiai dera su kepta mėsa, žuvimi arba gali būti patiekiami kaip lengvas vegetariškas užkandis.
Ar topinambai tinkami diabetikams?
Taip, nes juose yra inulino – natūralaus prebiotiko, kuris padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

116

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *