Topinambai, dar vadinami žieminiais saulėgrąžomis, yra nepelnytai pamiršta daržovė. Jų skonis primena riešutą su lengvu salstelėjimu, o orkaitėje iškepę gumbai tampa kvapnūs ir traškūs. Kaime senoliai sakydavo: „Topinambas paprastas, bet sotus – lauke dirbančiam jėgų duos“. Kepti topinambai puikiai tinka tiek kaip garnyras, tiek kaip savarankiškas užkandis rudens vakarui.
Maistinė vertė (100 g keptų topinambų) | |
---|---|
Energetinė vertė | 76 kcal |
Baltymai | 2 g |
Riebalai | 0,1 g |
Angliavandeniai | 17,4 g |
Skaidulos | 1,6 g |
Kalis | 429 mg |
Geležis | 3,4 mg |
Vitaminas C | 4 mg |
Ingredientai
Norint pasigaminti kvapnius keptus topinambus orkaitėje, prireiks visai nedaug – pagrindinis akcentas yra švieži, tvirti gumbai.
- 600 g šviežių topinambų
- 2–3 valg. šaukštai alyvuogių arba saulėgrąžų aliejaus
- 2 skiltelės česnako
- Žiupsnelis druskos
- Šviežiai malti juodieji pipirai pagal skonį
- Saujelė šviežių žolelių (čiobreliai, rozmarinas arba petražolės)
Paruošimo eiga
- Paruošimas. Topinambus gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, nušveiskite šepetėliu. Odelių lupti nebūtina – jos suteiks dar daugiau skonio ir traškumo.
- Pjaustymas. Gumbus supjaustykite vidutinio dydžio griežinėliais arba skiltelėmis, kad tolygiai iškeptų.
- Prieskonių užpylimas. Sudėkite topinambus į dubenį, užpilkite aliejumi, suberkite druską, pipirus, smulkintą česnaką ir pasirinktas žoleles. Viską gerai išmaišykite.
- Kepimas. Paruoštus topinambus išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos vienu sluoksniu. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C, apie 25–30 minučių, kol paviršius taps auksinės spalvos ir traškus.
- Patiekimas. Karštus topinambus patiekite kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies arba mėgaukitės vienus su šviežiomis daržovių salotomis.
Papildomi patarimai ir variacijos
- Skonio paįvairinimui. Jei mėgstate ryškesnį skonį, prieš kepimą įmaišykite šaukštelį rūkytos paprikos miltelių – topinambai įgaus malonų dūmo aromatą.
- Traškesniam variantui. Paskutinėmis kepimo minutėmis galima apibarstyti tarkuotu kietuoju sūriu – susidarys auksinė plutelė.
- Sveikesnė versija. Vietoje aliejaus topinambus galima kepti garuose, o tada lengvai pašauti į orkaitę, kad apskrustų. Taip išliks dar daugiau maistinių medžiagų.
- Žolelių pasirinkimas. Rudens skoniui puikiai tinka rozmarinas ir čiobreliai, o pavasarį – krapai ar petražolės.
- Laikymas. Keptus topinambus galima laikyti šaldytuve iki 2 dienų ir pašildyti orkaitėje – skonis beveik nesikeičia.
- Kaimiškas triukas. Močiutė dažnai sakydavo: „Jei turi bulvių – kepsi bulves, jei turi topinambų – gardinsies topinambais“. Jie buvo puiki bulvių alternatyva, ypač skurdesniais laikais.