Receptai

Spanguolių padažas žiemai – saldžiarūgštis gardumynas stiklainyje

Nuo vaikystės atsimenu, kaip žiemą mama iš spintos traukdavo mažą stiklainėlį rubino spalvos padažo. Jis būdavo tirštas, kvepiantis mišku ir šiek tiek aitrokas – toks, kuris žadina apetitą net žiūrint į garuojančią mėsą ar bulves. Dabar šį padažą gaminu pati, tik šiek tiek paįvairinu – šaukštelis cinamono, trupinėlis apelsino žievelės, ir viskas virsta tikra žiemos magija.

Maistinė vertė (100 g)
Energinė vertė120 kcal
Baltymai0,2 g
Riebalai0,1 g
Angliavandeniai30 g
Cukrų kiekis27 g
Vitaminas C11 mg
Geležis0,4 mg

Ingredientai

  • 500 g šviežių arba šaldytų spanguolių
  • 150 g cukraus
  • 100 ml vandens
  • 1 nedidelis apelsinas (žievelė ir sultys)
  • ½ šaukštelio cinamono
  • žiupsnelis malto imbiero
  • žiupsnelis druskos

Paruošimas

  1. Spanguolių paruošimas. Uogas perplaunu, pašalinu suminkštėjusias ar pažeistas.
  2. Virinimas. Į puodą supilu vandenį, sudedu cukrų, pridedu apelsino žievelę, cinamoną ir imbierą. Kai užverda, sudedu spanguoles.
  3. Troškinimas. Ant silpnos ugnies verdu apie 10–15 minučių, kol uogos sutrūksta ir masė tampa tiršta.
  4. Pabaigimas. Supilu apelsino sultis, įberiu žiupsnelį druskos ir dar pavirinu 2–3 minutes.
  5. Laikymas. Karštą padažą pilu į sterilizuotus stiklainius, sandariai užsuku ir apverčiu. Atvėsus laikau vėsioje vietoje.

Mano patarimai iš virtuvės

Jei mėgsti švelnesnį skonį – cukraus kiekį gali šiek tiek padidinti arba naudoti rudojo cukraus – jis suteikia šiltesnį, karamelinį poskonį.
Norint išgauti dar įdomesnį aromatą, galima įdėti šlakelį raudono vyno ar lašelį vanilės ekstrakto – tai padažui suteikia elegancijos ir gylio.

O tiems, kas mėgsta tirštesnį variantą – virkite ilgiau, kol masė taps tarsi uogienė.
Šis padažas nuostabiai dera ne tik su mėsa, bet ir su sūriu, blynais ar net bandelėmis su sviestu – tikras universalus gardumynas.

Ką dar galima pagaminti iš spanguolių?

Kai jau prisiruoši spanguolių padažo, sunku sustoti – šios uogos tokios universaliai naudingos, kad iš jų galima prigaminti dar visko! Aš pati dažnai rudens pabaigoje iš to paties kibirėlio spanguolių padarau ir padažą, ir uogienę, o likučius išverdu kompotui. Kvapas namuose tada būna toks, kad net kaimynai pasiklausia recepto!

Žiemos skonis šaukšte

Kai lauke pūga, o virtuvėje kvepia kava ir šviežiai kepti pyragėliai, šaukštelis šio spanguolių padažo – tarsi mažas saulės pliūpsnis. Saldžiarūgštis skonis su apelsino užuomina priverčia nusišypsoti net niūriausią dieną.
Toks paprastas, bet kartu šventiškai iškilmingas skanėstas visada primena, kad net ir žiemą galima pasigaminti lašą vasaros.

Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

123

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *