Receptai

Saldžiarūgštės šviežių kopūstų salotos – klasikinis receptas

Pamenu, kaime tokios salotos buvo tikra kasdienybės dalis – greitai pagaminamos ir visada dingdavo nuo stalo pirmosios. Močiutė sakydavo: „jei yra raugintų kopūstų – turim sveikatos, jei saldžiarūgščių – turim šventę“. Toks patiekalas buvo lyg mažas tiltas tarp vasaros gaivos ir žiemos atsargų – šviežias, bet kartu praturtintas užpilu, kuris suteikia gardų balansą tarp saldumo ir rūgštumo.

Šios salotos tinka prie visko – ir prie keptos mėsos, ir prie bulvių, o vasarą – net ir vienos su duona. Paprasta, sveika ir labai lietuviška.

Maistinė vertė (100 g salotų)
Energija45 kcal
Baltymai1,2 g
Riebalai2,5 g
Angliavandeniai5,8 g
Skaidulos2,2 g
Vitaminas C22 mg (24 % RPN)

Ingredientai

Tokios salotos kaime buvo gaminamos beveik kiekvienoje šeimoje – ingredientai paprasti, bet kartu ir ypatingi. Kaip sakydavo močiutė: „užteks kopūsto, morkos ir šlakelio rūgštelės – turėsi salotas ir karaliui“.

  • 500 g šviežio balto gūžinio kopūsto
  • 1 didelė morka
  • 1 raudona paprika
  • 1 žalia paprika (nebūtina, bet suteikia spalvų ir gaivumo)
  • 1 nedidelis svogūnas (galima keisti poru)
  • 2 v. š. cukraus
  • 2 v. š. obuolių arba vyno acto
  • 4 v. š. aliejaus (tradiciniam skoniui – saulėgrąžų, modernesniam – alyvuogių)
  • ½ a. š. druskos (pagal skonį)
  • Šviežiai malti pipirai

Močiutės patarimas: jei norite ypatingo skonio, į salotas įberkite keletą kmynų – jie ne tik suteiks aromato, bet ir padės virškinimui.

Gaminimo eiga

Šių salotų paruošimas užtrunka vos keliolika minučių, bet skonis – tarsi vasaros prisiminimas žiemą. Pamenu, močiutė visada sakydavo: „kol bulvės kaista puode, salotos turi būti ant stalo“.

  1. Kopūstų paruošimas.
    Kopūstą supjaustome plonomis juostelėmis. Jei norite traškesnių salotų, prieš sumaišydami šiek tiek įtrinkite kopūstą druska – jis išleis sultis ir taps minkštesnis, bet išliks traškus.
  2. Daržovių supjaustymas.
    Morką sutarkuojame stambia tarka. Paprikas supjaustome plonomis juostelėmis. Svogūną – plonais pusžiedžiais.
  3. Užpilo paruošimas.
    Nedideliame dubenėlyje sumaišome actą, cukrų, druską, aliejų ir pipirus. Maišome tol, kol cukrus ir druska ištirpsta.
  4. Sumaišymas.
    Visas daržoves sudedame į didelį dubenį, užpilame paruoštu užpilu ir gerai išmaišome.
  5. Pailsinimas.
    Paliekame bent 30 minučių šaldytuve, kad skoniai susijungtų. Jei norite, galima paruošti ir iš vakaro – tuomet skonis bus dar sodresnis.

Skonio ypatumai ir panaudojimas

Saldžiarūgštės salotos visada turėjo savo ypatingą vietą ant stalo. Ne veltui kaime sakydavo: „jei yra kopūsto salotų, duona gardesnė, mėsa sočiau krimstasi“.

Kur tinka?

  • Prie keptų bulvių – klasikinis kaimiškas derinys.
  • Kaip garnyras prie mėsos ar žuvies – ypač vasarą prie šašlykų.
  • Lengvos vakarienės metu – vienos su riekute šviežios duonos.
  • Į pietų dėžutę – salotos išlieka gaivios net ir po kelių valandų.

Močiutės patarimas: jei norite salotoms dar daugiau gaivumo – įspauskite šlakelį citrinos sulčių kartu su užpilu.

Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

116

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *