Receptai

Rauginti pomidorai žiemai: tradicinis receptas iš močiutės užrašų

Rauginti pomidorai – vienas seniausių ir sveikiausių būdų išsaugoti derlių žiemai. Tai patiekalas, kuris atkeliauja iš mūsų močiučių užrašų knygelių: natūraliai fermentuoti, be dirbtinių priedų, kupini skonio, kvapo ir vertingų maistinių medžiagų. Be to, rauginti pomidorai puikiai stiprina imunitetą ir praturtina žarnyno mikroflorą.

Maistinė vertė (100 g)

Maistinė vertė (100 g raugintų pomidorų)
Energija18 kcal
Baltymai0,9 g
Riebalai0,2 g
Angliavandeniai3,9 g
Skaidulos1,2 g
Cukrūs2,6 g
Vitaminas C14 mg (15 % RPN)
Kalis237 mg (12 % RPN)
Druska~2,5 g (priklausomai nuo raugo koncentracijos)

Ingredientai

  • 3 kg vidutinio dydžio kietesnių pomidorų
  • 2 l vandens
  • 2 valgomieji šaukštai druskos (be jodo)
  • 1 valgomasis šaukštas cukraus (nebūtina, bet spartina fermentaciją)
  • 5–6 skiltelės česnako
  • Keli krapų stiebai su skėčiais
  • Juodųjų serbentų, vyšnių arba ąžuolo lapų (stipresniam skoniui ir traškumui)
  • 1–2 pipirų žirneliai į kiekvieną stiklainį
  • Nedidelis gabalėlis krienų šaknies (arba lapų)
  • Čili pipiras (nebūtina, jei norisi aštresnio skonio)

Kaip gaminti

  1. Paruošiu daržoves ir priedus. Pomidorus nuplaunu, atsirenku tik sveikus, nesutrūkinėjusius. Lapus (serbentų, vyšnių ar ąžuolo) nuplaunu, krapus, česnaką ir krienus supjaustau, jei reikia.
  2. Sterilizuojų stiklainius. Juos išplaunu karštu vandeniu su soda arba trumpai pakaitinu orkaitėje ~100 °C temperatūroje. Taip raugas bus švaresnis ir stabilesnis.
  3. Dėlioju į stiklainius. Ant dugno dedu krapų, česnako, krienų, lapų. Tada sluoksniuojant sudedu pomidorus, vėl įdedu prieskonių, kol stiklainis užsipildo.
  4. Paruošiu raugo skystį. Vandenį užverdu, ištirpinu druską ir (jei naudoju) cukrų. Atvėsinu iki kambario temperatūros.
  5. Užpilu skystį. Pomidorus užpilu sūrymu taip, kad jie būtų visiškai apsemti. Ant viršaus galiu uždėti švarų kopūsto lapą ar marlės gabaliuką, kad pomidorai nekiltų į paviršių.
  6. Palieku rūgti. Stiklainių neužsuku sandariai – tik pridengiu dangteliu ar marlės audiniu. Laikau kambario temperatūroje 3–5 dienas, kol prasideda aktyvi fermentacija (sūrymas tampa drumstas, pakyla burbuliukai).
  7. Perkeliu į vėsią vietą. Kai raugas suaktyvėja, stiklainius sandariai uždarau ir nunešu į rūsį arba šaldytuvą. Ten jie lėtai rūgsta toliau ir būna tinkami vartoti žiemą.

Su kuo patiekti

Rauginti pomidorai yra universalus priedas, tinkantis prie daugelio patiekalų. Jie puikiai dera su mėsa – tiek kepta, tiek troškinta kiauliena, jautiena ar paukštiena, nes suteikia gaivumo ir malonios rūgštelės. Lygiai taip pat rauginti pomidorai dera prie bulvinių patiekalų: virtų ar keptų bulvių, kugelio ar bulvinių blynų, kur tampa gaiviu garnyru. Sriubose jie taip pat turi savo vietą – ypač šalia sotesnių ir riebesnių patiekalų, pavyzdžiui, barščių ar raugintų kopūstų sriubos. Ant šventinio stalo rauginti pomidorai dažnai patiekiami kaip užkandis kartu su kitais raugintais produktais, silke ar juoda duona, todėl jie neatsiejami nuo tradicinių Kūčių ir Kalėdų vaišių.

Pabaigos pastraipa

Rauginti pomidorai – tai ne tik skanus užkandis, bet ir vertinga natūrali probiotikų bomba, stiprinanti žarnyno veiklą ir imuninę sistemą. Šis receptas iš močiutės užrašų knygelės liudija, kaip tradicijos ir paprasti ingredientai gali užtikrinti sveiką maistą visai žiemai. Tokie patiekalai išlaiko ryšį su mūsų šaknimis ir suteikia jaukumo pojūtį, kuris itin svarbus šaltuoju metų laiku.

Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

116

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *