Receptai

Rauginti grybai žiemai receptas – tradicinis miško gėrybių gardumynas stiklainyje

Rauginti grybai – tai senovinis, natūralus būdas išsaugoti miško gėrybes žiemai be acto ar cheminių konservantų. Tokie grybai išlaiko natūralų skonį, traškumą ir kvapą, o jų lengva rūgštelė suteikia ypatingo gaivumo. Tai tikra tradicinės virtuvės klasika, vertinama dėl paprastumo, sveikumo ir išraiškingo skonio.

Maistinė vertė (100 g raugintų grybų)
Energija28 kcal
Baltymai2,4 g
Riebalai0,5 g
Angliavandeniai3,2 g
Skaidulos1,8 g
Vitaminas D2 µg (20 % RPN)
Kalis310 mg (15 % RPN)
Geležis0,7 mg (5 % RPN)

Ingredientai

  • 2 kg šviežių grybų (voveraičių, baravykų, kazlėkų ar rudmėsių)
  • 2 valg. š. druskos (be jodo)
  • 1 arbat. š. kmynų (nebūtina)
  • 5–6 juodieji pipirai (grūdelių)
  • 3 lauro lapai
  • 2 skiltelės česnako
  • Porcija krapų ar serbentų lapų (skoniui ir aromatui)

Kaip paruošti

  1. Grybus gerai nuvalykite, nuplaukite ir pavirkite pasūdytame vandenyje apie 10 minučių.
  2. Nusausinkite ir palikite atvėsti.
  3. Dugne paruoškite sluoksnį prieskonių – dalį druskos, česnako, krapų ar lapelių.
  4. Sudėkite grybų sluoksnį, vėl apibarstykite druska ir prieskoniais. Kartokite, kol sunaudosite visus ingredientus.
  5. Lengvai paspauskite, kad grybai išskirtų sultis. Jei jų mažai – galima užpilti nedideliu kiekiu virinto ir atvėsinto sūrymo (10 g druskos / 1 l vandens).
  6. Uždėkite svarelį ir laikykite kambario temperatūroje 3–5 dienas, kol prasidės fermentacija (pasirodys burbuliukai).
  7. Po to perkelkite į šaldytuvą ar rūsį.

Su kuo patiekti

Rauginti grybai – puikus užkandis prie bulvių, šaltienos ar juodos duonos. Jie gali būti dedami į salotas, mišraines ar valgomi vieni – traškūs, švelniai rūgštūs ir nepaprastai aromatingi. Tai sveikas ir autentiškas skonis tiesiai iš miško!

Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

123

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *