Rauginti grybai – tai senovinis, natūralus būdas išsaugoti miško gėrybes žiemai be acto ar cheminių konservantų. Tokie grybai išlaiko natūralų skonį, traškumą ir kvapą, o jų lengva rūgštelė suteikia ypatingo gaivumo. Tai tikra tradicinės virtuvės klasika, vertinama dėl paprastumo, sveikumo ir išraiškingo skonio.
| Maistinė vertė (100 g raugintų grybų) | |
|---|---|
| Energija | 28 kcal |
| Baltymai | 2,4 g |
| Riebalai | 0,5 g |
| Angliavandeniai | 3,2 g |
| Skaidulos | 1,8 g |
| Vitaminas D | 2 µg (20 % RPN) |
| Kalis | 310 mg (15 % RPN) |
| Geležis | 0,7 mg (5 % RPN) |
Ingredientai
- 2 kg šviežių grybų (voveraičių, baravykų, kazlėkų ar rudmėsių)
- 2 valg. š. druskos (be jodo)
- 1 arbat. š. kmynų (nebūtina)
- 5–6 juodieji pipirai (grūdelių)
- 3 lauro lapai
- 2 skiltelės česnako
- Porcija krapų ar serbentų lapų (skoniui ir aromatui)
Kaip paruošti
- Grybus gerai nuvalykite, nuplaukite ir pavirkite pasūdytame vandenyje apie 10 minučių.
- Nusausinkite ir palikite atvėsti.
- Dugne paruoškite sluoksnį prieskonių – dalį druskos, česnako, krapų ar lapelių.
- Sudėkite grybų sluoksnį, vėl apibarstykite druska ir prieskoniais. Kartokite, kol sunaudosite visus ingredientus.
- Lengvai paspauskite, kad grybai išskirtų sultis. Jei jų mažai – galima užpilti nedideliu kiekiu virinto ir atvėsinto sūrymo (10 g druskos / 1 l vandens).
- Uždėkite svarelį ir laikykite kambario temperatūroje 3–5 dienas, kol prasidės fermentacija (pasirodys burbuliukai).
- Po to perkelkite į šaldytuvą ar rūsį.
Su kuo patiekti
Rauginti grybai – puikus užkandis prie bulvių, šaltienos ar juodos duonos. Jie gali būti dedami į salotas, mišraines ar valgomi vieni – traškūs, švelniai rūgštūs ir nepaprastai aromatingi. Tai sveikas ir autentiškas skonis tiesiai iš miško!

















