Pastarnokų ir morkų salotos – tai lengvas, spalvingas ir sveikas užkandis, kuris praturtins kasdienį stalą. Morkos suteikia salotoms salstelėjusį traškumą, o pastarnokai – švelnų aromatą su riešutiniu poskoniu. Tokias salotas kaime dažnai gamindavo prie bulvinių patiekalų ar kaip garnyrą mėsai. Močiutė mėgdavo sakyti: „Kas daržovę kasdien valgo – vaistus taupo“.
Maistinė vertė (100 g salotų) | |
---|---|
Energetinė vertė | 55 kcal |
Baltymai | 1,2 g |
Riebalai | 2,5 g |
Angliavandeniai | 9 g |
Skaidulos | 3,8 g |
Vitaminas A | 835 μg (93 % RPN) |
Vitaminas C | 12 mg |
Kalis | 400 mg |
Ingredientai
Norint paruošti spalvingas ir gaivias pastarnokų bei morkų salotas, reikės:
- 2 vidutinio dydžio morkų
- 1 pastarnoko
- 200 g baltųjų kopūstų
- 1 raudonos paprikos
- Saujelės šviežių krapų arba petražolių
- 2–3 valg. šaukštų aliejaus (alyvuogių arba saulėgrąžų)
- 1 valg. šaukšto citrinos sulčių
- Žiupsnelio druskos
- Šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Paruošimo eiga
- Daržovių paruošimas. Morkas ir pastarnoką nulupkite, nuplaukite ir sutarkuokite stambia tarka. Kopūstą supjaustykite plonomis juostelėmis, o papriką – smulkiais šiaudeliais.
- Žalumynai. Krapus arba petražoles nuplaukite, nusausinkite ir smulkiai supjaustykite.
- Sumaišymas. Į didelį dubenį sudėkite visas daržoves ir žalumynus.
- Užpilas. Pagardinkite salotas aliejumi, citrinos sultimis, druska ir pipirais. Gerai išmaišykite, kad visos daržovės pasidengtų prieskoniais.
- Patiekimas. Salotas palikite pastovėti 10–15 minučių, kad skoniai susijungtų. Patiekite kaip lengvą užkandį ar garnyrą prie pagrindinio patiekalo.
Papildomi patarimai ir variacijos
- Traškesniam variantui. Į salotas įmaišykite saujelę skrudintų saulėgrąžų ar moliūgų sėklų – jos suteiks papildomą skonį ir traškumą.
- Sotesnės salotos. Norint, kad salotos būtų maistingesnės, galima pridėti virtų avinžirnių arba pupelių.
- Užpilo variacijos. Vietoje citrinos sulčių tinka obuolių actas arba jogurto padažas su žiupsneliu garstyčių.
- Spalvingumas. Jei turite, naudokite ir violetinių ar geltonų morkų – salotos atrodys dar įspūdingiau.
- Kaimiškas triukas. Močiutė visada sakydavo: „Salotos be svogūno – kaip šulinys be vandens“. Jei mėgstate, galite įdėti švelniai supjaustyto svogūno ar laiškų.
- Laikymas. Šias salotas geriausia valgyti šviežias, tačiau šaldytuve jos gali stovėti 1–2 dienas sandariame inde.