Receptai

Pastarnokų ir morkų salotos – paprastas receptas sveikam užkandžiui

Pastarnokų ir morkų salotos – tai lengvas, spalvingas ir sveikas užkandis, kuris praturtins kasdienį stalą. Morkos suteikia salotoms salstelėjusį traškumą, o pastarnokai – švelnų aromatą su riešutiniu poskoniu. Tokias salotas kaime dažnai gamindavo prie bulvinių patiekalų ar kaip garnyrą mėsai. Močiutė mėgdavo sakyti: „Kas daržovę kasdien valgo – vaistus taupo“.

Maistinė vertė (100 g salotų)
Energetinė vertė55 kcal
Baltymai1,2 g
Riebalai2,5 g
Angliavandeniai9 g
Skaidulos3,8 g
Vitaminas A835 μg (93 % RPN)
Vitaminas C12 mg
Kalis400 mg

Ingredientai

Norint paruošti spalvingas ir gaivias pastarnokų bei morkų salotas, reikės:

  • 2 vidutinio dydžio morkų
  • 1 pastarnoko
  • 200 g baltųjų kopūstų
  • 1 raudonos paprikos
  • Saujelės šviežių krapų arba petražolių
  • 2–3 valg. šaukštų aliejaus (alyvuogių arba saulėgrąžų)
  • 1 valg. šaukšto citrinos sulčių
  • Žiupsnelio druskos
  • Šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Paruošimo eiga

  1. Daržovių paruošimas. Morkas ir pastarnoką nulupkite, nuplaukite ir sutarkuokite stambia tarka. Kopūstą supjaustykite plonomis juostelėmis, o papriką – smulkiais šiaudeliais.
  2. Žalumynai. Krapus arba petražoles nuplaukite, nusausinkite ir smulkiai supjaustykite.
  3. Sumaišymas. Į didelį dubenį sudėkite visas daržoves ir žalumynus.
  4. Užpilas. Pagardinkite salotas aliejumi, citrinos sultimis, druska ir pipirais. Gerai išmaišykite, kad visos daržovės pasidengtų prieskoniais.
  5. Patiekimas. Salotas palikite pastovėti 10–15 minučių, kad skoniai susijungtų. Patiekite kaip lengvą užkandį ar garnyrą prie pagrindinio patiekalo.

Papildomi patarimai ir variacijos

  • Traškesniam variantui. Į salotas įmaišykite saujelę skrudintų saulėgrąžų ar moliūgų sėklų – jos suteiks papildomą skonį ir traškumą.
  • Sotesnės salotos. Norint, kad salotos būtų maistingesnės, galima pridėti virtų avinžirnių arba pupelių.
  • Užpilo variacijos. Vietoje citrinos sulčių tinka obuolių actas arba jogurto padažas su žiupsneliu garstyčių.
  • Spalvingumas. Jei turite, naudokite ir violetinių ar geltonų morkų – salotos atrodys dar įspūdingiau.
  • Kaimiškas triukas. Močiutė visada sakydavo: „Salotos be svogūno – kaip šulinys be vandens“. Jei mėgstate, galite įdėti švelniai supjaustyto svogūno ar laiškų.
  • Laikymas. Šias salotas geriausia valgyti šviežias, tačiau šaldytuve jos gali stovėti 1–2 dienas sandariame inde.

Dažniausiai užduodami klausimai

Ar galima šias salotas ruošti iš virtų daržovių?
Taip, bet tada salotos bus minkštesnės ir mažiau traškios. Iš virtų morkų ir pastarnokų galima paruošti sotesnį variantą.
Kokį aliejų geriausia naudoti?
Tradiciškai tinka nerafinuotas saulėgrąžų aliejus, tačiau galima rinktis ir alyvuogių, moliūgų sėklų ar linų sėmenų aliejų.
Ar galima pridėti obuolių?
Taip, tarkuoti obuoliai suteiks gaivumo ir švelnaus saldumo, ypač jei salotas ruošiate be citrinos sulčių.
Kiek laiko salotos išlieka šviežios?
Geriausia jas valgyti iš karto, bet šaldytuve sandariame inde gali stovėti iki 2 dienų.
Ar galima salotas pasigaminti žiemai į stiklainius?
Šis receptas skirtas šviežiam vartojimui, bet morkas ir pastarnokus galima konservuoti atskirai ir vėliau iš jų ruošti salotas.
Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

116

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *