Agrastų uogienė – vienas universaliausių konservavimo būdų, tinkantis tiek vasaros prisiminimams užsaugoti, tiek žiemą pasimėgauti natūraliu saldžiarūgščiu skoniu. Ji puikiai tinka prie blynų, varškės apkepų, pyragų, o žiemos vakarais tampa tikru vitaminų šaltiniu. Agrastai pasižymi dideliu vitamino C kiekiu, todėl net ir verdant išlieka dalis naudingų antioksidantų.
Maistinė vertė (100 g) | |
---|---|
Energija | 165 kcal |
Baltymai | 0.5 g |
Riebalai | 0.2 g |
Angliavandeniai | 41 g |
Skaidulos | 1.1 g |
Cukrus | 38 g |
Vitaminas C | 10 mg (11% RPN) |
Kalis | 180 mg (5% RPN) |
Ingredientai
- 1 kg prinokusių agrastų
- 800 g cukraus
- 150 ml vandens
Kaip paruošti
- Agrastus nuplaukite, nuskabykite kotelius ir žiedelius.
- Sudėkite juos į didelį puodą, įpilkite vandens ir virkite ant silpnos ugnies apie 10 minučių, kol uogos suminkštės.
- Suberkite cukrų, išmaišykite ir virkite dar 20–25 minutes, kol masė sutirštės.
- Kartais nugriebkite paviršiuje susidarančias putas, kad uogienė būtų skaidresnė.
- Paruoštą uogienę dar karštą supilkite į sterilizuotus stiklainius, sandariai užsukite dangtelius.
- Apverskite stiklainius aukštyn dugnu, uždenkite rankšluosčiu ir palikite atvėsti.
Su kuo patiekti
Agrastų uogienė gardi su blynais, bandelėmis, košėmis ar varške. Ji puikiai tinka ir pyragų pertepimui, sausainių įdarui arba kaip saldus priedas prie arbatos šaltą žiemos vakarą.