Receptai

Morkų tortas vaikams ir suaugusiems – saldus, bet sveikesnis

Šitą tortą kepu tada, kai norisi kažko šventiško, bet be per daug cukraus ir riebalų. Morkos čia daro stebuklus – jos suteikia tortui drėgnumo ir natūralaus saldumo, o kreminis sluoksnis iš natūralaus sūrio sukuria tobulą balansą. Vaikams jis patinka dėl skonio, o suaugusieji dažnai net nesupranta, kad jis – „sveikuoliškas“.

Ingredientai:

Biskvitui:

  • 3 kiaušiniai
  • 150 g rudojo cukraus (arba paprasto)
  • 100 ml aliejaus
  • 200 g smulkiai tarkuotų morkų
  • 150 g miltų
  • 1 a. šaukštelis kepimo miltelių
  • ½ a. šaukštelio sodos
  • 1 a. šaukštelis cinamono
  • Žiupsnelis druskos
  • Sauja smulkintų graikinių riešutų arba razinų (nebūtina)

Kremui:

  • 250 g natūralaus kreminio sūrio (pvz. „Philadelphia“)
  • 50 g minkšto sviesto
  • 80 g cukraus pudros
  • Vanilės ekstrakto (pagal skonį)

Kaip gaminu

1. Išplaku kiaušinius su cukrumi
Dubenyje kiaušinius išplaku su cukrumi, kol masė tampa šviesesnė ir lengvai puri. Supilu aliejų ir vėl gerai permaišau.

2. Įmaišau morkas
Tarkuotas morkas įmaišau į skystą masę – jos čia svarbiausios, todėl stengiuosi jas smulkiai sutarkuoti, kad kepdamos „ištirptų“.

3. Paruošiu sausą mišinį
Kitame dubenyje sumaišau miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir druską. Sausus ingredientus suberiu į morkų masę, išmaišau iki vientisos tešlos. Jeigu turiu, įmaišau riešutų ar razinų.

4. Kepu biskvitą
Tešlą supilu į 20–22 cm skersmens formą, išklotą kepimo popieriumi. Kepu 175 °C temperatūroje apie 35–40 min. Tikrinu mediniu pagaliuku – jis turi išeiti sausas.

5. Kremą plakų atskirai
Kai biskvitas vėsta, sumaišau sūrį su sviestu, cukraus pudra ir vanile. Plaku iki purumo. Kremą laikau šaltai, kol reikės.

6. Surenku tortą
Atvėsusį biskvitą perpjaunu į 2 dalis. Aptepu kremu vidų ir viršų. Kartais dar apibarstau graikiniais riešutais ar džiovintų apelsinų žievelėmis.

Patiekimas

Tortas skaniausias po kelių valandų šaldytuve – kremas sustandėja, o skoniai susilieja. Vaikai valgo su malonumu, o suaugusieji sako, kad „panašus į klasikinį, bet švelnesnis“.

Kodėl kepu būtent šį

  • Nes jame mažiau cukraus ir riebalų, bet skonis išlieka šventinis
  • Nes morkos duoda ir tekstūrą, ir saldumą – be jokių E
  • Nes jis tinka ir vaikų gimtadieniui, ir pasibuvimui su draugėmis
  • Nes pagaminu viską be jokių įmantrybių – be svertinių kremų ar sunkios tešlos
Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *