Pamenu, kaip rudenį kaime daržas būdavo pilnas spalvų – oranžinės morkos, raudonos paprikos, sunokę pomidorai. Močiutė visada sakydavo: „Ką pasidėsi į stiklainį, tą ir valgysi žiemą“. Ir iš tiesų – nieko nėra gardžiau, kaip atsukti stiklainį morkų mišrainės viduržiemį, kai lauke spaudžia šaltis, o ant stalo kvepia vasaros derlius.
Šis receptas – tikra klasika. Morkų mišrainė žiemai ne tik papuošia stalą savo ryškiomis spalvomis, bet ir yra labai universali: ją galima valgyti vieną, naudoti kaip garnyrą prie mėsos ar bulvių, o kartais net kaip priedą prie sriubos. Kaimiškas receptas paprastas, be gudrybių, todėl puikiai tinka net tiems, kurie pirmą kartą bando konservuoti daržoves.
Maistingumo informacija
Apytikslė maistinė vertė 100 g morkų mišrainės:
- Kalorijos: apie 80 kcal
- Baltymai: 1,2 g
- Riebalai: 4,5 g
- Angliavandeniai: 9,8 g
- Skaidulos: 2 g
Vienas 500 g stiklainis puikiai tinka 3–4 porcijoms. Mišrainė lengvai virškinama ir dera prie įvairių patiekalų – nuo bulvių iki keptos mėsos ar košių.
Ingredientai
Kad morkų mišrainė žiemai pavyktų soti, kvapni ir gražiai atrodytų stiklainiuose, reikia ne tik morkų, bet ir kelių kitų daržo gėrybių. Močiutė visada sakydavo: „Mišrainė be svogūno – kaip darbas be dainos“. Tad ingredientus renkamės paprastus, bet kokybiškus, geriausia – iš savo daržo.
Reikės:
- 3 kg šviežių, sultingų morkų
- 1 kg svogūnų
- 1 kg raudonų paprikų
- 1 kg prinokusių pomidorų (galima pakeisti 0,5 l pomidorų tyrės)
- 200 ml saulėgrąžų aliejaus
- 150 g cukraus
- 2 valgomieji šaukštai druskos
- 100 ml 9 % acto
- 1 česnako galvutė (nebūtina, bet suteikia ypatingo skonio)
- prieskoniams: keli juodieji pipirai, lauro lapas
Iš šio kiekio gausite apie 6–7 puslitrinius stiklainius gardžios morkų mišrainės.
Recepto paruošimo eiga
Pamenu, kaip rudens vakarais močiutė virtuvėje užkaisdavo didelį puodą, o garų kvapas pasklisdavo po visą namą. Vaikai žinojo – šiandien „darysim mišrainę“. Procesas ilgas, bet visai nesunkus, jei viską darai iš eilės.
Žingsnis po žingsnio:
- Daržovių paruošimas.
- Morkas nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka.
- Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais.
- Paprikas išvalykite nuo sėklų ir supjaustykite šiaudeliais.
- Pomidorus nuplikykite karštu vandeniu, nulupkite odelę ir supjaustykite gabalėliais (arba naudokite tyrę).
- Česnaką smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite.
- Kepimas ir troškinimas.
- Dideliame puode įkaitinkite aliejų.
- Sudėkite svogūnus, apkepkite, kol suminkštės.
- Suberkite morkas, paprikas ir pomidorus, gerai išmaišykite.
- Prieskoniavimas.
- Įdėkite cukrų, druską, pipirus, lauro lapą.
- Uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 40 minučių, retkarčiais pamaišydami.
- Užbaigimas.
- Pabaigoje supilkite actą, sudėkite česnaką.
- Išmaišykite ir dar pakaitinkite 5 minutes.
- Konservavimas.
- Sterilizuotus stiklainius pripildykite karštos mišrainės.
- Užsukite dangtelius ir apverskite stiklainius aukštyn kojomis, uždenkite rankšluosčiu.
- Palikite, kol visiškai atvės.
Šitaip paruošta morkų mišrainė stovės per visą žiemą, o jos kvapas ir skonis primins vasaros daržą.
Patarimai ir gudrybės
Močiutė visada turėjo savų „slaptų“ triukų, kad mišrainė pavyktų ypatinga. Kai kuriuos iš jų išbandžiau pati, ir galiu patvirtinti – tikrai veikia!
- Daržovių spalvos. Jei norite, kad mišrainė būtų ryškesnė, naudokite ne tik oranžines, bet ir geltonas morkas – stiklainyje jos atrodo labai gražiai.
- Pomidorų pakaitalas. Jei neturite prinokusių pomidorų, drąsiai naudokite pomidorų tyrę arba net sultis – skonis bus ne ką prastesnis.
- Česnakas. Jei nemėgstate ryškaus česnako aromato, įdėkite tik pusę galvutės arba išvis praleiskite – mišrainė bus švelnesnė.
- Stiklainiai. Būtinai sterilizuokite stiklainius ir dangtelius – tai svarbiausias žingsnis, kad mišrainė nesugestų.
- Prieskoniai. Kartais įdedu truputį krapų sėklų arba kalendros – suteikia kaimišką, sodrų prieskonį.
- Laikymas. Stiklainius laikykite vėsioje, tamsioje vietoje – rūsyje ar sandėliuke. Atidarius, rekomenduoju suvartoti per kelias dienas.