Receptai

Morkų keksas iš to, kas yra spintelėj – be jokių įmantrybių

Šitą keksą kepu tada, kai morkos jau pradeda raukšlėtis stalčiuje, o šaldytuve likęs tik paskutinis kiaušinis. Jokių įmantrių priedų čia nereikia – tik tai, ką beveik visada randu spintelėje. Rezultatas – minkštas, kvapnus, šiek tiek prieskoniais kvepiantis kepinys, kuris puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek vakarui prie arbatos.

Ingredientai:

  • 2 vidutinio dydžio morkos (apie 200 g)
  • 2 kiaušiniai
  • 100 g cukraus (baltas, rudas arba mišrus – dedu, kas yra)
  • 100 ml aliejaus (dažniausiai naudoju saulėgrąžų)
  • 180 g kvietinių miltų
  • 1 a. šaukštelis kepimo miltelių
  • ½ a. šaukštelio sodos
  • Žiupsnelis druskos
  • 1 a. šaukštelis cinamono (jeigu turiu – dedu, jei ne – be jo irgi skanu)
  • Sauja razinų, riešutų ar džiovintų vaisių (nebūtina, bet jei randu – įmaišau)

Gaminimo eiga:

1. Tarkuoju morkas
Pirmiausia nulupu ir smulkiai sutarkuoju morkas. Kartais tarkuoju stambiai, jeigu tingiu – tada keksas būna labiau „grubesnis“, bet vistiek labai gardus.

2. Išplaku kiaušinius su cukrumi
Į dubenį įmušu kiaušinius, suberiu cukrų ir ranka ar šluotele lengvai išplaku – kol viskas susijungia. Neplaku iki purumo, čia ne biskvitas.

3. Supilu aliejų, išmaišau
Aliejų pilu tiesiai į kiaušinių masę ir dar kartą permaišau.

4. Suberiu sausas sudedamąsias
Atskirame dubenyje sumaišau miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir cinamoną. Tada po truputį berių į skystą masę ir maišau.

5. Įmaišau morkas ir priedus
Į tešlą įmaišau tarkuotas morkas. Jeigu turiu – pridedu razinų ar smulkintų riešutų. Visa tešla turi būti tiršta, bet ne sausa.

6. Kepu
Orkaitę įkaitinu iki 175 °C. Kepimo formą ištepu aliejumi ir pabarstau džiūvėsėliais arba klojų popieriumi. Supilu tešlą ir kepu apie 45–50 minučių, kol viršus gražiai paruduoja, o įkištas medinis pagaliukas išeina sausas.

Patiekimo idėjos:

  • Keksą valgau dar šiltą – skaniausias su puodeliu arbatos ar pieno.
  • Jei noriu truputį šventiškiau – apibarstau cukraus pudra.
  • Kartais užtepu jogurto ir medaus mišinį – kaip paprastą glajų.

Kodėl mėgstu šitą receptą:

  • Viską randu spintelėje – nereikia nieko pirkti.
  • Kepu iš akies, be streso – jis pavyksta vis tiek.
  • Minkštas, kvapnus ir išsilaiko net 3 dienas, jei uždengiu.
  • Skonis neutralus – tinka net tiems, kurie „nemėgsta morkų“.
Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *