Pamenu, dar močiutės virtuvėje tvyrojo tas ypatingas kvapas, kai ant viryklės troškinosi spalvinga mišrainė – šiltas rudens derliaus aromatas, kuris vėliau virsdavo į kvapnų stiklainį žiemos dienoms. Tą patį kvapą prisimenu ir dabar, kai pati ruošiu moliūgų ir cukinijų mišrainę – saldžiarūgštė, šiek tiek pikantiška, bet tokia „namų“ skonio, kad net sunku sustoti ragauti. Ši mišrainė puikiai dera prie mėsos patiekalų, troškinių ar tiesiog ant duonos riekės, kai norisi kažko gardaus, bet natūralaus.
| Maistinė vertė (100 g) | |
|---|---|
| Energinė vertė | 38 kcal |
| Baltymai | 1,1 g |
| Riebalai | 0,5 g |
| Angliavandeniai | 7,9 g |
| Skaidulos | 1,8 g |
| Vitaminas C | 15 mg |
| Kalis | 240 mg |
Ingredientai
- 1 kg cukinijų
- 500 g moliūgo
- 2 raudonieji svogūnai
- 2 paprikos (geriausia – raudona ir geltona spalvos)
- 2 morkos
- 150 g kukurūzų (konservuotų arba virtų)
- 100 ml alyvuogių aliejaus
- 150 ml obuolių acto (6%)
- 100 g cukraus
- 1 šaukštelis druskos
- 1 šaukštelis garstyčių grūdelių
- 3 česnako skiltelės
- 1 šaukštelis juodųjų pipirų grūdelių
- žiupsnelis ciberžolės spalvai ir aromatui
Paruošimas
- Daržovių paruošimas. Cukines ir moliūgą supjaustau nedideliais kubeliais. Morkas sutarkuoju stambia tarka, svogūnus ir paprikas pjaustau plonais šiaudeliais.
- Troškinimas. Į didelį puodą supilu aliejų, sudedu visus daržoves, išskyrus česnaką ir kukurūzus. Troškinu apie 15–20 minučių, kol daržovės šiek tiek suminkštėja, bet dar išlaiko formą.
- Prieskoniai ir actas. Suberiu cukrų, druską, garstyčias, pipirus, ciberžolę, supilu actą ir sudedu česnaką. Viską dar pavirinu 5–7 minutes, kad skoniai susigertų.
- Kukurūzų įmaišymas. Įdedu kukurūzus ir viską dar kartą išmaišau.
- Stiklainiai. Karštą mišrainę supilstau į sterilizuotus stiklainius, užsuku dangtelius ir apverčiu, kol visiškai atvėsta.
Štai ir viskas – spalvinga, gardi ir kvepianti moliūgų bei cukinijų mišrainė paruošta žiemai!
Mano patarimai iš virtuvės
Kai kuriuos ingredientus galima keisti pagal skonį. Pavyzdžiui, vietoje acto galima naudoti vynuogių ar slyvų actą – skonis tampa švelnesnis. Norint aštresnio varianto, įdėk šiek tiek čili pipiro. Jei nori saldžiau – įdėk papildomą šaukštą cukraus.
Svarbiausia – nepervirti daržovių, nes tuomet mišrainė praranda tą traškų ir šviežią pojūtį, kuris ir suteikia jai žavesio.
Skonio prisiminimai stiklainyje
Kiekvieną kartą, kai atidarau šį stiklainį viduržiemį, atrodo, kad trumpam sugrįžta rugsėjo saulė. Moliūgų saldumas susimaišo su cukinijų švelnumu, o kartu tai primena vaikystės virtuvę, kur viskas buvo daroma „iš rankos“, be recepto, bet su meile. Šis derinys – tarsi rudeninis džiaugsmo konservas, kurio šaukštelis atgaivina bet kokią dieną.

















