Kai sode noksta paskutinės kriaušės, visada imu virti sirupą. Močiutė sakydavo: „jei kriaušę išsivirsi saldžiai – žiema bus švelni.“ Taip ir darau kasmet – pasirenku stambias, kvapnias, dar kietas kriaušes, užverdu jas kvapniame sirupe su vanile, citrina ir vos vos cinamono. O tada – į stiklainius. Kai viduržiemį atsisuki tokį stiklainį, iš jo tvoskia vasaros kvapas, saldumas ir jaukumas, kurį galima kabinti šaukštu.
| Energinė vertė | 120 kcal |
| Baltymai | 0,2 g |
| Riebalai | 0,1 g |
| Angliavandeniai | 30 g |
| Cukrų kiekis | 27 g |
| Vitaminas C | 11 mg |
| Geležis | 0,4 mg |
Ingredientai
• 2 kg tvirtų, prinokusių kriaušių (geriausia „Conference“ ar „Williams“ rūšies).
• 1 litras vandens.
• 700 g cukraus.
• 1 citrina (jos sultys ir keli griežinėliai žievelės).
• 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus.
• 1 cinamono lazdelė.
• 2–3 gvazdikėliai (nebūtina, bet suteikia subtilų aromatą).
• Žiupsnelis malto muskato riešuto.
Paruošimas
Pirmiausia gerai nuplaunu kriaušes. Jei jos didelės – perpjaunu pusiau, mažesnes palieku sveikas, tik nulupu odelę ir išpjaunu sėklalizdžius. Kriaušės turi būti tvirtos, nepernokę, kad išvirtos išlaikytų gražią formą.
Į didelį puodą supilu vandenį, suberiu cukrų ir maišau, kol ištirpsta. Įdedu citrinos sultis, kelis griežinėlius žievelės, vanilinį cukrų, cinamono lazdelę, gvazdikėlius ir žiupsnelį muskato. Užverdu sirupą ant vidutinės ugnies – kai pradeda kunkuliuoti, sumažinu kaitrą ir leidžiu jam pavirti 5–7 minutes, kol tampa lengvai tirštas ir kvapus.
Tuomet sudedu paruoštas kriaušes. Jei reikia – dar šiek tiek padengiu jas sirupu, kad apsemtų. Verdu apie 10–15 minučių, kol vaisiai tampa skaidrūs, bet nesuyra. Kartais švelniai pamaišau, kad neprisviltų. Kvapas tuo metu toks, kad visa virtuvė kvepia tarsi medumi.
Kol kriaušės verda, paruošiu sterilizuotus stiklainius – juos išplaunu ir pašildau orkaitėje. Baigusi virimą, kriaušes kruopščiai sudedu į stiklainius, užpilu karštu sirupu iki pat viršaus ir sandariai užsuku. Apsuku rankšluosčiu ir leidžiu joms „pailsėti“ apverstoms, kol atauš.
Patarimai
• Kriaušės sirupe laikosi net iki kito rudens – svarbu, kad stiklainiai būtų švarūs ir sandariai uždaryti.
• Jei nori dar kvapnesnio rezultato – pridėk šaukštelį medaus arba šlakelį romo, bet tik kai sirupas jau pravėsęs.
• Įdomi variacija – į vieną stiklainį įdėk keletą šaltalankių ar imbiero griežinėlių. Skonis tampa gaivesnis.
• Jei nori tirštesnio sirupo, pavirk jį dar kelias minutes be vaisių – tada saldumas bus sodresnis.
Skonio prisiminimai
Kai atidarau tokį stiklainį viduržiemį, iš jo pakyla šiltas rudens kvapas – lyg ką tik būtų išvirtas sirupas močiutės virtuvėje. Kriaušės tampa gintarinės, permatomos, o skonis – kaip saldus pasakojimas apie vasarą. Šį desertą mėgstu valgyti su varškės blynais arba tiesiog šaukštu, prie puodelio arbatos. Ir kas kartą pagalvoju: kiek nedaug reikia, kad stiklainyje užrakintum visą metų laiką.

















