Receptai

Kopūstų mišrainė žiemai be acto – gardi tradicija be konservantų

Ši kopūstų mišrainė – tikra senolių tradicija, kurioje nenaudojamas actas ar kiti konservantai. Fermentacijos būdu paruošti kopūstai išsaugo natūralų traškumą, vitaminus ir švelnų rūgštelės skonį. Tai sveikas, natūralus ir gardus pasirinkimas žiemos stalui, kupinas probiotikų ir naudingų maistinių medžiagų.

Maistinė vertė (100 g mišrainės)
Energija32 kcal
Baltymai1,4 g
Riebalai0,3 g
Angliavandeniai6,2 g
Skaidulos2,6 g
Cukrus3,7 g
Vitaminas C20 mg (22 % RPN)
Kalis210 mg (10 % RPN)

Ingredientai

  • 2 kg baltagūžių kopūstų
  • 400 g morkų
  • 2 valg. š. druskos
  • 1 arbat. š. kmynų (nebūtina)
  • 2 lauro lapai
  • 5–6 juodieji pipirai (grūdelių)

Kaip paruošti

  1. Kopūstus smulkiai supjaustykite, morkas sutarkuokite stambia tarka.
  2. Sudėkite į didelį dubenį, įberkite druską ir gerai rankomis paminkykite, kol daržovės suminkštės ir išskirs sultis.
  3. Įberkite kmynų, pipirų ir lauro lapų, dar kartą išmaišykite.
  4. Sudėkite kopūstų mišinį į stiklainius, stipriai paspauskite, kad neliktų oro tarpų, ir užpilkite išsiskyrusiomis sultimis.
  5. Stiklainius laikykite kambario temperatūroje 3–5 dienas, kol prasidės fermentacija (atsiras burbuliukų).
  6. Po to perkelkite į vėsią vietą ar šaldytuvą, kad fermentacija sustotų.

Su kuo patiekti

Kopūstų mišrainė be acto puikiai tinka prie bulvių, mėsos ar pupelių patiekalų. Ji gali būti naudojama ir kaip sveikas užkandis, praturtinantis organizmą natūraliais probiotikais bei vitaminais žiemos metu.

Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

122

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *