Kai noriu ko nors lengvo ir greito šalia karštų bulvių ar paprasčiausios vištienos, visada griebiuosi šitų salotų. Jos iš kelių ingredientų, bet gaivos duoda tiek, kad pietų lėkštė nebeatrodo sausa ar nuobodi. Be to, šitas receptas man patinka tuo, kad tinka ir prie mėsos, ir tiesiog su duona ar sūriu.
Ingredientai (2–3 porcijoms):
- 300 g baltagūžio kopūsto
- 1 didelė morka
- 2–3 šaukštai aliejaus (dažniausiai imu saulėgrąžų arba alyvuogių)
- 1 šaukštas obuolių acto arba citrinos sulčių
- ½ šaukštelio cukraus
- Druskos pagal skonį
- Šviežiai maltų pipirų (nebūtina, bet labai tinka)
- (neprivaloma) šaukštelis sezamų sėklų ar krapų
Kaip gaminu
1. Supjaustau kopūstą
Imu pusę mažo arba ketvirtį didelio kopūsto gūžės. Pjaustau plonais šiaudeliais. Kuo ploniau – tuo salotos švelnesnės. Suberiu į didelį dubenį, pabarstau žiupsneliu druskos ir gerai paminkau rankomis, kad šiek tiek suminkštėtų ir išleistų sultis.
2. Sutarkuoju morką
Morką tarkuoju smulkia ar vidutine tarka – kaip tuo metu labiau norisi. Pridedu prie kopūstų.
3. Paruošiu užpilą
Į mažą dubenėlį supilu aliejų, obuolių actą arba citrinos sultis, įberiu šiek tiek cukraus, žiupsnį druskos ir išmaišau. Kartais dar įdedu šaukštelį sezamų – jie suteikia riešutinio prieskonio.
4. Sumaišau salotas
Visą užpilą supilu ant kopūstų ir morkų, gerai išmaišau. Jeigu turiu šviežių krapų ar svogūnų laiškų – įdedu ir jų. Leidžiu pastovėti 5–10 minučių, kad skoniai susigertų.
Patiekimas
Šios salotos labai tinka šalia bulvių su kotletu, prie keptos žuvies ar net ant riekės duonos su varške. Gaivios, traškios, neapsunkina, o tik „atgaivina“ visą lėkštę. Jei lieka – laikau šaldytuve iki kitos dienos, bet dažniausiai jos dingsta iš karto.
Kodėl man patinka šis variantas
- Greitai padarau – per 10 minučių viskas lėkštėje
- Visi ingredientai būna namuose – kopūstas, morka, aliejus
- Galima varijuoti – vietoj acto dėti citriną, vietoj krapų – petražoles
- Vaikai irgi valgo – nes ne per rūgštu ir be „keistų“ prieskonių