Receptai

Apverstas kriaušių pyragas – desertas, kuris nustebins

Kriaušės man visada primena rudenį kaime, kai po senais medžiais sode kvepėdavo prinokę vaisiai. Močiutė sakydavo: „Jei kriaušė pati krenta į delną, metas kepti pyragą.“ Ir tikrai – kai krosnyje pradėdavo skleisti kvapą apverstas kriaušių pyragas, visi namiškiai iš karto rinkdavosi prie stalo. Atrodytų, paprastas desertas, bet jame slypi visas šiltas jaukumas: karamelizuoti vaisiai, puri tešla ir nepakartojamas aromatas. Tai tas kepinys, kuris ne tik pamaitina, bet ir suvienija šeimą, nes kiekvienas nori paragauti gabalėlio dar šilto pyrago.

Ko reikės?

Apverstas kriaušių pyragas nereikalauja įmantrių produktų – viskas paprasta ir randama beveik kiekvienuose namuose. Kriaušės suteiks pyragui saldumo ir drėgmės, o karamelizuotas cukrus – ypatingo skonio bei gražų viršelį.

  • 4–5 vidutinio dydžio prinokusių kriaušių
  • 150 g sviesto (100 g tešlai, 50 g karamelizavimui)
  • 150 g cukraus (50 g vaisiams, 100 g tešlai)
  • 2 kiaušinių
  • 150 g miltų
  • 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
  • vanilinio cukraus arba vanilės esencijos pagal skonį
  • cinamono trupučio (nebūtina, bet labai dera prie kriaušių)

Kaip gaminti?

Vaisių paruošimas

Kriaušes nulupame, išimame sėklas ir supjaustome skiltelėmis. Keptuvėje ištirpiname 50 g sviesto, suberiame 50 g cukraus ir, kai jis pradeda lengvai karamelizuotis, sudedame kriaušes. Palaikome kelias minutes, kol vaisiai lengvai apskrunda, bet neištižta.

Tešlos paruošimas

Kitame dubenyje kiaušinius išsukame su cukrumi, kol masė pabąla ir taps puri. Įmaišome minkštą sviestą, tuomet suberiame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, bei žiupsnelį druskos. Jei norisi, galima įlašinti vanilės ar įberti šiek tiek cinamono – kvapas bus dar jaukesnis.

Kepimas

Kepimo formos dugną ištepame sviestu ir gražiai sudėliojame karamelizuotas kriaušes, nes jos taps pyrago viršumi. Ant viršaus supilame paruoštą tešlą, išlyginame paviršių ir kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 35–40 minučių, kol pyragas pagelsta ir iškepa vidus.

Pateikimas

Iškepusį pyragą iš karto apverčiame ant lėkštės – karamelė su kriaušėmis gražiai atsiskleis viršuje. Kvapas toks viliojantis, kad sunku laukti, bet verta palaukti bent 10 minučių, kol pyragas šiek tiek atvės. Jis gardus šiltas su ledais ar plakta grietinėle, bet ir atvėsęs puikiai dera prie kavos ar arbatos.

Naudingi patarimai

Jei po ranka neturite kriaušių, šį pyragą drąsiai galima kepti ir su obuoliais – jie taip pat gražiai karamelizuojasi. Norint ypatingo skonio, į karamelę verta įlašinti kelis lašus romo ar brendžio, o vaisiai tuomet įgauna sodresnį aromatą. Močiutė dar mėgdavo įberti žiupsnelį muskato riešuto, sakydavo: „Tada pyragas tampa ne pyragas, o tikra šventė burnoje.“ Jei norisi sveikesnio varianto, dalį cukraus galima pakeisti medumi, o vietoje kvietinių miltų pabandyti speltos ar pilno grūdo – pyragas bus kiek kitokios tekstūros, bet vis tiek skanus.

Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

116

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *