Receptai

Agrastų marmeladas: tirštas ir kvapnus receptas

Agrastų marmeladas – tai saldžiarūgštis, tirštos konsistencijos gardėsis, kuriame atsiskleidžia šių uogų aromatas ir natūralus skonis. Jis nuo seno buvo gaminamas lietuviškuose ūkiuose kaip būdas išsaugoti derlių ir turėti saldumynų be dirbtinių priedų. Marmeladas puikiai tinka prie arbatos, gali būti naudojamas pyragams pertepti ar desertams pagardinti.

Maistinė vertė (100 g)
Energija190 kcal
Baltymai0.6 g
Riebalai0.2 g
Angliavandeniai46 g
Skaidulos1.4 g
Cukrus42 g
Vitaminas C8 mg (9% RPN)
Kalis170 mg (5% RPN)

Ingredientai

  • 1 kg prinokusių agrastų
  • 800 g cukraus
  • 150 ml vandens

Kaip paruošti

  1. Agrastus nuplaukite, pašalinkite kotelius bei žiedelius.
  2. Sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir virkite ant vidutinės ugnies apie 10–15 minučių, kol uogos suminkštės.
  3. Uogų masę pertrinkite per sietelį arba sutrinkite elektriniu trintuvu, kad neliktų žievelių ir sėklyčių.
  4. Gautą tyrę supilkite atgal į puodą, suberkite cukrų ir maišydami virkite dar apie 30–40 minučių, kol masė sutirštės.
  5. Patikrinkite konsistenciją: užlašinkite šiek tiek marmelado ant šalto lėkštutės krašto – jei lašas sustingsta ir nesilieja, marmeladas paruoštas.
  6. Supilkite į sterilizuotus stiklainius, sandariai užsukite, apverskite aukštyn dugnu ir palikite atvėsti.

Su kuo patiekti

Agrastų marmeladas puikiai dera su arbata kaip saldus užkandis, gali būti naudojamas tortų ir pyragų pertepimui arba valgomas su sūriais bei varške. Tai vienas universaliausių naminių saldumynų, kuris maloniai papildys tiek kasdienį, tiek šventinį stalą.

Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

116

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *