Kai ruduo ima spalvint daržus, viskas kvepia sūrumu, pomidorų saldumu ir šviežių kopūstų traškesiu. Pamenu, močiutė visada sakydavo: „Rudens kvapas – tai pomidorų ir kopūstų garai virtuvėje.“ Ir buvo teisi. Tą kvapą dabar atgaivinu pati, kai ruošiu šią spalvingą, vitaminais praturtintą mišrainę žiemai. Ji tinka prie mėsos, bulvių patiekalų, o šaltą vakarą – tiesiog su riekute juodos duonos.
| Maistinė vertė (100 g) | |
|---|---|
| Energinė vertė | 42 kcal |
| Baltymai | 1,3 g |
| Riebalai | 0,4 g |
| Angliavandeniai | 8,5 g |
| Skaidulos | 2,1 g |
| Vitaminas C | 22 mg |
| Kalis | 270 mg |
Ingredientai
- 1 kg raudonųjų kopūstų
- 500 g pomidorų
- 2 morkos
- 2 raudonieji svogūnai
- 1 raudonoji paprika
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 120 ml obuolių acto (6%)
- 1 šaukštas cukraus
- 1 šaukštelis druskos
- 1 šaukštelis kumino (kmynų)
- 1 šaukštelis juodųjų pipirų grūdelių
- Žiupsnelis česnako miltelių arba 2 skiltelės šviežio česnako
- Šiek tiek petražolių papuošimui
Paruošimas
- Daržovių paruošimas. Kopūstus smulkiai supjaustau, pomidorus supjaustau gabaliukais, morkas sutarkuoju, svogūnus ir papriką pjaustau plonais šiaudeliais.
- Troškinimas. Į didelį puodą pilu aliejų, sudedu kopūstus, morkas, svogūnus, papriką. Kepinu 10–12 minučių, kol daržovės suminkštėja, bet dar traškios.
- Pomidorų įdėjimas. Dedam pomidorus ir maišant troškinu dar apie 10 minučių, kol išsiskiria sultys.
- Prieskoniai ir užpylas. Suberiu cukrų, druską, kmynus, pipirus, česnaką, supilu actą. Pavirinu dar 5 minutes.
- Stiklainiai. Karštą mišrainę pilu į sterilizuotus stiklainius, sandariai užsuku ir apverčiu. Palieku atvėsti po rankšluosčiu.
Mano patarimai iš daržo
Jei nori, kad spalvos išliktų dar ryškesnės, kopūstus prieš troškinimą trumpam užpilk verdančiu vandeniu – tai padeda jiems išlaikyti tą gražią purpurinę spalvą.
Norint švelnesnio skonio, acto galima dėti mažiau, o jei mėgsti pikantiškiau – įmaišyk šiek tiek čili pipiro arba rūkytos paprikos.
Rudens spalvų skonis stiklainyje
Kai užsisuku pirmąjį stiklainį šios mišrainės, visada pasijaučiu tarsi užkonservavusi dalelę rudens – kvapnią, saldžiarūgštę, šiltų spalvų pilną dieną.
Žiemą ji tampa tikru atradimu: pakanka šaukšto šios mišrainės, kad net ir paprasčiausios bulvės pasidarytų šventiškos.
Štai toks yra pomidorų ir kopūstų duetas – paprastas, bet nepriekaištingas, kai norisi spalvų ir skonio net viduržiemį.

















