Receptai

Pomidorų ir kopūstų mišrainė žiemai – gardus rudens derliaus receptas

Kai ruduo ima spalvint daržus, viskas kvepia sūrumu, pomidorų saldumu ir šviežių kopūstų traškesiu. Pamenu, močiutė visada sakydavo: „Rudens kvapas – tai pomidorų ir kopūstų garai virtuvėje.“ Ir buvo teisi. Tą kvapą dabar atgaivinu pati, kai ruošiu šią spalvingą, vitaminais praturtintą mišrainę žiemai. Ji tinka prie mėsos, bulvių patiekalų, o šaltą vakarą – tiesiog su riekute juodos duonos.

Maistinė vertė (100 g)
Energinė vertė42 kcal
Baltymai1,3 g
Riebalai0,4 g
Angliavandeniai8,5 g
Skaidulos2,1 g
Vitaminas C22 mg
Kalis270 mg

Ingredientai

  • 1 kg raudonųjų kopūstų
  • 500 g pomidorų
  • 2 morkos
  • 2 raudonieji svogūnai
  • 1 raudonoji paprika
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 120 ml obuolių acto (6%)
  • 1 šaukštas cukraus
  • 1 šaukštelis druskos
  • 1 šaukštelis kumino (kmynų)
  • 1 šaukštelis juodųjų pipirų grūdelių
  • Žiupsnelis česnako miltelių arba 2 skiltelės šviežio česnako
  • Šiek tiek petražolių papuošimui

Paruošimas

  1. Daržovių paruošimas. Kopūstus smulkiai supjaustau, pomidorus supjaustau gabaliukais, morkas sutarkuoju, svogūnus ir papriką pjaustau plonais šiaudeliais.
  2. Troškinimas. Į didelį puodą pilu aliejų, sudedu kopūstus, morkas, svogūnus, papriką. Kepinu 10–12 minučių, kol daržovės suminkštėja, bet dar traškios.
  3. Pomidorų įdėjimas. Dedam pomidorus ir maišant troškinu dar apie 10 minučių, kol išsiskiria sultys.
  4. Prieskoniai ir užpylas. Suberiu cukrų, druską, kmynus, pipirus, česnaką, supilu actą. Pavirinu dar 5 minutes.
  5. Stiklainiai. Karštą mišrainę pilu į sterilizuotus stiklainius, sandariai užsuku ir apverčiu. Palieku atvėsti po rankšluosčiu.

Mano patarimai iš daržo

Jei nori, kad spalvos išliktų dar ryškesnės, kopūstus prieš troškinimą trumpam užpilk verdančiu vandeniu – tai padeda jiems išlaikyti tą gražią purpurinę spalvą.

Norint švelnesnio skonio, acto galima dėti mažiau, o jei mėgsti pikantiškiau – įmaišyk šiek tiek čili pipiro arba rūkytos paprikos.

Rudens spalvų skonis stiklainyje

Kai užsisuku pirmąjį stiklainį šios mišrainės, visada pasijaučiu tarsi užkonservavusi dalelę rudens – kvapnią, saldžiarūgštę, šiltų spalvų pilną dieną.
Žiemą ji tampa tikru atradimu: pakanka šaukšto šios mišrainės, kad net ir paprasčiausios bulvės pasidarytų šventiškos.

Štai toks yra pomidorų ir kopūstų duetas – paprastas, bet nepriekaištingas, kai norisi spalvų ir skonio net viduržiemį.

Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

123

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *