Kai ruduo ateina su vėju ir ankstyvais vakarais, man vis dažniau norisi kažko šiltaus, sotaus ir naminio. Tokiu metu visada prisimenu močiutės keptus apkepus – storus, kvepiančius, kai nuo viršaus traška sūris, o viduje viskas tirpsta burnoje. Šį žiedinių kopūstų apkepą su vištiena kepu tada, kai namuose norisi tikros, jaukios vakarienės, kuri surinktų visus prie stalo. Žiedinis kopūstas čia duoda lengvumo, o vištiena – sotumo ir baltymų. Sūrio pluta viską sujungia į gardų, auksinį patiekalą, kuris skoniu primena kaimiškus namus.
| Maistinė vertė (100 g) | |
|---|---|
| Energija | 132 kcal |
| Baltymai | 10.5 g |
| Riebalai | 8.1 g |
| Angliavandeniai | 4.3 g |
| Skaidulos | 1.6 g |
| Druska | 0.8 g |
Ingredientai
Kai gaminu šį žiedinių kopūstų apkepą su vištiena, visada jaučiuosi tarsi ruoščiau šeimai mažą šventę. Tai vienas tų patiekalų, kur viską galima daryti paprastai, bet rezultatas vis tiek būna įspūdingas. Svarbiausia – geras sūris, šviežias kopūstas ir švelni, minkšta vištiena. Ir, aišku, trupinėlis meilės, kaip sakydavo močiutė, – be jos nė viena vakarienė nebūna gardi.
Reikės:
- 1 vidutinio dydžio žiedinio kopūsto (apie 700 g);
- 400 g vištienos krūtinėlės arba šlaunelių be odos;
- 150 ml grietinėlės (35 % rieb.);
- 100 ml pieno;
- 2 kiaušinių;
- 2 skiltelių česnako;
- 1 mažo svogūno;
- 150 g tarkuoto fermentinio sūrio (pvz., „Džiugas“, „Gouda“ arba „Čedaras“);
- 1 šaukšto sviesto arba aliejaus kepimui;
- žiupsnelio druskos ir maltų juodųjų pipirų;
- žiupsnelio muskato riešuto (nebūtina, bet suteikia šiltesnį skonį);
- kelių kubelių šviežio avokado papuošimui (nebūtina, bet gražiai atrodo ir suteikia gaivumo);
- šviežių laiškinių česnakų arba petražolių pabarstymui.
Tokį apkepą dažnai ruošiu tada, kai po darbo norisi vieno patiekalo viskam – ir pietums, ir vakarienei. Ištraukus iš orkaitės, namai pakvimpa sūriu ir kepta vištiena, o prie stalo niekas nelaukia – visi čia pat prašo „dar gabalėlio“.
Paruošimo eiga
Šį apkepą ruošiu dažnai – tiek darbo dienomis, tiek sekmadieniais, kai norisi, kad visa virtuvė pakviptų namų jaukumu ir sūrio traškesiu. Tai vienas tų patiekalų, kuris atrodo įspūdingai, nors gaminti jį visai paprasta. Svarbiausia – laikytis eiliškumo ir neskubėti.
1 žingsnis. Žiedinio kopūsto paruošimas.
Žiedinį kopūstą išardau į žiedelius, gerai nuplaunu ir dedu virti į lengvai pasūdytą vandenį. Verdant neužmirštu – pervirti nereikia. Užtenka 6–7 minučių, kad kopūstas taptų minkštas, bet dar išlaikytų formą. Po virimo jį nukošiu, leidžiu šiek tiek pravėsti ir nusausinu – tai padeda, kad apkepas nebūtų vandeningas.
2 žingsnis. Vištienos paruošimas.
Vištieną pjaustau mažais gabalėliais – tokiais, kad kiekviename kąsnyje būtų po truputį visko. Įkaitinu keptuvę su sviestu arba aliejumi ir kepu iki švelniai auksinės spalvos. Pabaigoje pagardinu druska, pipirais ir šiek tiek česnako. Vištiena neturi būti perkepta, nes orkaitėje dar keps kartu su visais ingredientais.
3 žingsnis. Padažo paruošimas.
Atskirame dubenėlyje suplaku kiaušinius, supilu grietinėlę ir pieną. Pagardinu trupučiu druskos, pipirų ir muskato riešuto. Maišau, kol masė tampa vientisa – ji bus kaip švelnus kremas, kuris apkepui suteiks purumo.
4 žingsnis. Viskas į vieną indą.
Kepimo indą patepu sviestu. Dedu dalį žiedinio kopūsto, ant viršaus vištieną, tada vėl likusį kopūstą. Užpilu paruoštu kiaušinių ir grietinėlės mišiniu. Ant viršaus tolygiai paskirstau tarkuotą sūrį – čia slypi visa magija.
5 žingsnis. Kepimas.
Kepu iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 minutes, kol viršus tampa auksinės spalvos, o virtuvė prisipildo gardaus aromato. Ištraukus leidžiu pastovėti bent 10 minučių, kad apkepas „susigertų“.
6 žingsnis. Patiekimas.
Pjaustau gabalais ir patiekiu pabarstytą šviežiais laiškiniais česnakais bei avokado kubeliais. Toks kontrastas – šiltas apkepas ir švelniai šaltas avokadas – sukuria tikrą šventės pojūtį net ir paprastą vakarą.
Kai pirmą gabalą pakeli nuo lėkštės, sūris šiek tiek tempiasi, kvapas primena keptą grietinėlę ir dūzgiantį kaimo vakarą. Štai dėl to šį patiekalą visada gaminu su šypsena.
Papildomi patarimai ir variacijos
Šį žiedinių kopūstų apkepą su vištiena galima ruošti daugybe būdų – priklausomai nuo sezono, šaldytuvo turinio ar šeimos skonio. Kaime tokie apkepai visada būdavo improvizacija – kartais su likusiu kumpiu, kartais su bulvėmis, o kartais su daržovėmis iš daržo. Štai keli mano išbandyti triukai, kuriuos visada pritaikau pagal nuotaiką ar metų laiką.
Pirmiausia – apie vištieną
Jei nori švelnesnio apkepo, rinkis vištienos krūtinėlę, o jei mėgsti ryškesnį skonį – šlaunelių mėsą be odos. Taip pat galima naudoti keptą ar virto viščiuko likučius – tai puikus būdas sunaudoti maistą iš ankstesnių dienų.Antra – daržovių variacijos
Į apkepą puikiai tinka brokoliai, žirneliai, tarkuotos morkos ar net smulkintos cukinijos. Jos suteikia patiekalui spalvos ir daugiau drėgmės, o kepant viskas gražiai susimaišo į vieną gardų sluoksnį.Trečia – sūrio pasirinkimas
Jei mėgsti intensyvesnį skonį, naudok brandintą sūrį – pavyzdžiui, „Džiugą“ ar „Čedarą“. Jei norisi švelnumo, tiks „Gouda“ ar net kelių rūšių mišinys. Aš dažnai užtarkuoju šiek tiek mocarelos viršuje – ji gražiai tirpsta ir duoda tobulą plutelę.Ketvirta – liesesnė versija
Norint mažiau riebalų, grietinėlę gali pakeisti jogurtu arba liesesniu pienu. Sūrio dėk mažiau, bet viršų gali pabarstyti trupučiu džiūvėsėlių – taip išsaugosi traškų efektą, bet apkepas bus lengvesnis.Penkta – šventiškas variantas
Kartais, kai laukiu svečių, dedu į apkepą šiek tiek šoninės ar pievagrybių. Kvapas tada tampa dar gilesnis, o gabalėlis apkepo – tarsi mini šventė lėkštėje. Ant viršaus visada paberiu laiškinių česnakų ar šviežių petražolių.Kai apkepas tampa šeimos tradicija
Tokie patiekalai kaip šis žiedinių kopūstų apkepas su vištiena visada primena, kad gardžiausi dalykai gimsta iš paprastumo. Nereikia dešimties ingredientų ar sudėtingų gudrybių – tik šiek tiek laiko, šviežių produktų ir noro pagaminti ką nors nuoširdaus. Kai apkepas ištraukiamas iš orkaitės, virtuvėje pasklinda sūrio kvapas, o visi namuose supranta, jog vakarienė – jau čia pat.
Tai tas patiekalas, kurio visada norisi dar vieno gabalėlio. Jis tinka viskam: šeimos vakarui, savaitgalio pietums ar net svečiams. Ir kas svarbiausia – kiekvieną kartą, kai jį gaminu, visi sako tą patį: „Kvepia namais.“

















