Patarimai

Marinuoti pomidorai žiemai – kaip išlaikyti skonį ir aromatą

Pomidorai – viena mylimiausių daržovių mūsų soduose ir virtuvėje. Vasarą jų valgome šviežius, dedame į salotas, sriubas, troškinius, tačiau ne ką mažiau jie džiugina ir žiemą, kai paruošiame stiklainius su marinuotais pomidorais. Tokie konservai išsaugo natūralų aromatą, o prieskonių dėka įgauna dar ryškesnį skonį. Tačiau tam, kad žiemą atidarius stiklainį pomidorai būtų traškūs, sultingi ir aromatingi, svarbu žinoti, kaip juos tinkamai paruošti. Šiame straipsnyje paaiškinsiu, kokius pomidorus rinktis, kokių klaidų vengti ir kaip pasiekti, kad jie išliktų gardūs iki pat pavasario.

Pomidorų savybės
Botaninis pavadinimasSolanum lycopersicum
AugalasVienmetė daržovė, bulvinių šeima
Vaisių dydisNuo 20 g (vyšniniai) iki 300 g ir daugiau
Derėjimo laikasLiepa – rugsėjis
Dirvos poreikiaiDerlinga, puri, turtinga organinėmis medžiagomis
DerlingumasPriklausomai nuo veislės – 3–8 kg nuo augalo
Maistinė vertė (100 g)
Energija18 kcal
Vanduo~94 %
Baltymai0,9 g
Angliavandeniai3,9 g
Skaidulos1,2 g
VitaminaiC, K, B grupė
MineralaiKalis, magnis, geležis

Kokius pomidorus rinktis marinavimui?

Norint, kad pomidorai po konservavimo išliktų skanūs ir aromatingi, labai svarbus yra tinkamų vaisių pasirinkimas. Marinavimui labiausiai tinka vidutinio dydžio, standžios odelės pomidorai. Jie turi būti sveiki, be įtrūkimų, dėmių ar pernokimo požymių. Pernokę vaisiai dažniausiai suyra stiklainyje, o jų skonis tampa blankus.

Puikus pasirinkimas yra slyviniai arba vyšninių tipų pomidorai – jie natūraliai kietesni, sultingi, bet ne per daug vandeningi. Tokių pomidorų minkštimas išlieka tvirtas net po užpylimo karštu marinatu. Be to, mažesni vaisiai gražiau atrodo stiklainiuose, lengviau įsimarina ir geriau sugeria prieskonių aromatą.

Jeigu norima spalvų įvairovės, galima rinktis geltonus ar oranžinius pomidorus, tačiau reikėtų juos konservuoti atskirai nuo raudonųjų, nes jų minkštimo konsistencija dažnai skiriasi. Svarbiausia – visi pomidorai turi būti vienodo dydžio, kad jie pasiskirstytų tolygiai ir vienodai išsilaikytų.

Marinuoti pomidorai žiemai – kaip išlaikyti skonį ir aromatą

Dažniausios klaidos marinuojant pomidorus

Nors pomidorų marinavimas atrodo nesudėtingas, daugelis daro tas pačias klaidas, kurios sugadina galutinį rezultatą. Dažniausiai pasirenkami pernokę arba pažeisti vaisiai. Jie atrodo sultingi, bet stiklainiuose greitai suyra, praranda formą ir skonis tampa blankus. Kita klaida – netinkamas stiklainio paruošimas. Jei indai ir dangteliai nėra sterilūs, net geriausias marinatas neapsaugos nuo rūgimo ar pelėsio.

Dar viena klaida – per ilgai verdamas marinatas arba patys pomidorai. Kuo ilgiau juos kaitinsime, tuo daugiau jie praras traškumo, o skonis taps vandeningas. Svarbu ir teisingas prieskonių kiekis: persistengus su česnaku, actu ar pipirais, užgožiamas natūralus pomidoro aromatas. Ne mažiau svarbu ir tai, kad pomidorai stiklainiuose turi būti tvarkingai sudėti – per stipriai suspausti jie sutrūkinėja, o palikti laisvai plaukiojantys greičiau genda.

Visos šios smulkmenos atrodo nereikšmingos, bet būtent jos lemia, ar žiemą atidarytas stiklainis džiugins išlaikytais pomidorų skoniais, ar teks nusivilti.

Kaip pasiekti ryškų skonį ir aromatą?

Kad marinuoti pomidorai žiemą džiugintų ne tik išvaizda, bet ir skoniu, reikia laikytis kelių paprastų, bet svarbių principų. Pirmiausia labai svarbu subalansuoti marinatą – druska, cukrus ir actas turi derėti tarpusavyje, kad nei vienas komponentas neužgožtų natūralaus pomidoro skonio. Geriausia rinktis švelnesnį actą arba dalį jo pakeisti citrinos rūgštimi – taip išsaugomas vaisių aromatas.

Prieskoniai suteikia pomidorams charakterį, todėl juos reikėtų naudoti apgalvotai. Į stiklainius galima dėti krapų, česnako, juodųjų pipirų žirnelių, lauro lapų, garstyčių sėklų ar net aštriųjų paprikų. Kiekvienas iš šių prieskonių sustiprina skonį, bet svarbu nepersistengti – pomidoras turi išlikti pagrindiniu akcentu.

Skoniui didelę reikšmę turi ir pačių vaisių kokybė. Jei pomidorai renkami švieži, tvirti, dar šiek tiek neprinokę, jie marinate išsilaiko traškūs, o laikui bėgant įgauna dar sodresnį skonį. Tokius pomidorus galima laikyti ištisus metus, ir net pavasarį jie išlieka kvapnūs bei aromatingi.

Marinuotų pomidorų privalumai ir trūkumai

  • Išsaugomas pomidorų derlius visai žiemai.
  • Pomidorai įgauna sodrų skonį ir prieskonių aromatą.
  • Galima derinti įvairius prieskonius pagal skonį.
  • Tinkamai paruošti vaisiai išlieka traškūs ir sultingi.
  • Gražiai atrodo ant stalo – spalvingi, patrauklūs stiklainiuose.
  • Reikalauja kruopštaus pasiruošimo – nuo vaisių atrankos iki sterilizacijos.
  • Jeigu marinate per daug acto, pomidorai gali tapti per rūgštūs.
  • Pernokę ar pažeisti vaisiai greitai sugenda stiklainiuose.
  • Netinkamas stiklainio sandarumas lemia rūgimą ar pelėsį.
  • Užima vietos sandėliuke ar rūsyje.
Marinuoti pomidorai žiemai – kaip išlaikyti skonį ir aromatą

Dažniausiai užduodami klausimai (DUK)

Kokius pomidorus geriausia rinktis marinavimui?
Geriausiai tinka vidutinio dydžio, standžios odelės slyviniai arba vyšninių tipų pomidorai. Jie išlieka traškūs ir nepervandenėja.
Kodėl pomidorai stiklainiuose praranda formą?
Dažniausiai dėl to, kad naudojami pernokę vaisiai arba jie per ilgai kaitinami karštame marinate.
Kiek laiko galima laikyti marinuotus pomidorus?
Tinkamai užkonservuoti pomidorai išsilaiko iki metų. Laikyti reikia vėsioje, tamsioje vietoje.
Ar galima marinuoti skirtingų spalvų pomidorus kartu?
Galima, bet geriau atskirai. Skirtingų spalvų pomidorai dažnai turi kitokią tekstūrą, todėl išsilaiko nevienodai.
Kaip išlaikyti pomidorų aromatą?
Nenaudoti per daug acto ar česnako, rinktis natūralų prieskonių derinį ir marinatą virti trumpai, kad pomidorai neprarastų savybių.

Aš – Ona. Jau daugiau nei 25 metus puoselėju savo šeimos ūkį, dirbu laukuose ir daržuose. Man svarbiausia – natūralumas ir pagarba gamtai, todėl visada stengiuosi gyventi tvariai. Mėgstu auginti gėles, prižiūrėti sodą ir dalintis savo patirtimi su kitais…

Susiję straipsniai

115

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *