Receptai

Kriaušių kompotas: 3 patys gardžiausi receptai

Pamenu, kaip rudens vakarais kaime ant krosnies visuomet kunkuliuodavo puodas. Jame virė ne sriuba ir ne troškinys, o kriaušių kompotas. Kvapas pasklisdavo po visus namus – saldus, šiek tiek meduolio primenantis, ir tuoj visi laukdavo, kol močiutė paragauti paduos. Žiemą toks kompotas būdavo tikras sveikatos gėrimas: jame ne tik skonio, bet ir vitaminų, o stiklainyje esantys vaisiai tapdavo gardžiausiu desertu.

Šiandien siūlau tris paprastus, bet tikrai gardžius kriaušių kompoto receptus – klasikinį, su prieskoniais ir su uogų priedais. Visi jie paruošiami iš paprastų produktų, bet kiekvienas turi savitą charakterį.

Kriaušių kompoto maistinė vertė (100 g)
Energija65 kcal
Baltymai0,2 g
Riebalai0,1 g
Angliavandeniai17 g
Skaidulos1 g
Kalis120 mg
Vitaminas C2 % rekomenduojamos paros normos

Kokias kriaušes rinktis kompotui

Ne visos kriaušės vienodai tinka kompotui – viena pavirs koše, kita išliks graži skiltelė stiklainyje. Močiutė visada kartodavo: „Jei nori, kad kriaušė plauktų kaip gulbė sirupe, rinkis kietą, nepernokusią“.

Patarimai renkant kriaušes:

  • Kietos ir sultingos – geriausiai tinka dar neprinokusios arba ką tik sunokusios kriaušės, nes jos išlaiko formą.
  • Be pažeidimų – jokio puvinio ar įtrūkimų, nes sugadins visą stiklainį.
  • Veislės – tradiciškai naudotos „Konferencinės“, „Klapsės“ ar paprastos rudeninės sodo kriaušės.
  • Dydis – vidutinės ar mažesnės kriaušės patogiau telpa į stiklainį, jas galima dėti net sveikas arba perpjautas pusiau.

Pagrindiniai paruošimo principai prieš verdant kompotą

Kad kriaušių kompotas pavyktų skaidrus, kvapnus ir išsilaikytų per žiemą, svarbu laikytis kelių paprastų, bet labai reikalingų taisyklių. Močiutė visada sakydavo: „Kompotas mėgsta švarą ir kantrybę“.

Ką reikia padaryti prieš verdant:

  • Stiklainiai ir dangteliai – visada gerai išplauk ir iškaitink. Galima pašildyti orkaitėje arba nuplikyti verdančiu vandeniu.
  • Kriaušės – nulupk arba palik su odele (jei jaunos ir plonos). Dideles perpjauk pusiau ar ketvirčiais, mažesnes gali dėti sveikas.
  • Sėklalizdžiai – rekomenduojama išpjauti, nes ilgainiui jie gali suteikti kartumo.
  • Sirupas – iš anksto pasiruošk cukraus sirupą: vanduo + cukrus užvirinami ir ataušinami. Tai padės išlaikyti kompotą skaidrų.
  • Prieskoniai – jei nori ypatingo aromato, įdėk cinamono lazdelę, gvazdikėlį ar vanilės ankštį.

3 patys gardžiausi kriaušių kompoto receptai

Štai trys patikrinti receptai, kurie pravers kiekvienam rudeniui. Visi jie paprasti, bet skiriasi savo aromatu ir skoniu – vienas saldus klasikinis, kitas su prieskoniais, o trečias spalvingas ir gaivus su uogomis.

1. Klasikinis kriaušių kompotas

Tai tradicinis variantas – švelnus, saldus ir skaidrus, toks, kokį prisimena daugelis iš vaikystės.

Ingredientai:

  • 2 kg kietesnių kriaušių
  • 2 l vandens
  • 400 g cukraus
  • 1 citrinos sultys

Gaminimo eiga:

  1. Kriaušes nulupk, perpjauk pusiau arba ketvirčiais, pašalink sėklalizdžius.
  2. Į puodą supilk vandenį, suberk cukrų, užvirk, kad ištirptų.
  3. Į paruoštus stiklainius sudėk kriaušes, užpilk karštu sirupu.
  4. Ant viršaus užlašink citrinos sulčių.
  5. Užsuk dangtelius, stiklainius apversk ir palik atvėsti po rankšluosčiu.

„Kompoto paprastume slypi visas jo grožis“, – sakydavo močiutė, kai mes prašydavom dar vieno stiklinės.

2. Kriaušių kompotas su prieskoniais

Šis variantas kvepia Kalėdomis – cinamonas, gvazdikėliai ir vanilė suteikia ypatingą jaukumą. Žiemą atidarius tokį stiklainį, namai prisipildo šventinio aromato.

Ingredientai:

  • 2 kg kriaušių
  • 2 l vandens
  • 350–400 g cukraus
  • 1 cinamono lazdelė
  • 3–4 gvazdikėliai
  • 1 vanilės ankštis arba 1 a. š. vanilinio cukraus
  • Pusės citrinos sultys

Gaminimo eiga:

  1. Kriaušes nulupk ir supjaustyk stambesnėmis skiltelėmis.
  2. Į puodą supilk vandenį, suberk cukrų, sudėk cinamoną, gvazdikėlius, vanilę, užvirink.
  3. Sudėk kriaušes į stiklainius, užpilk verdančiu prieskoniniu sirupu.
  4. Užlašink citrinos sulčių, kad išliktų gaivumas.
  5. Sandariai užsuk, apversk stiklainius ir apklok, kol atvės.

3. Kriaušių kompotas su uogomis

Tai spalvingas ir gaivus variantas – kriaušių saldumas susilieja su uogų rūgštele. Stiklainiai atrodo dailiai, o skonis dar įvairesnis.

Ingredientai:

  • 1,5 kg kriaušių
  • 500 g spanguolių arba serbentų (gali būti ir šaldytos)
  • 2 l vandens
  • 400 g cukraus
  • 1 citrinos sultys

Gaminimo eiga:

  1. Kriaušes nuplauk, supjaustyk skiltelėmis.
  2. Į sterilizuotus stiklainius sluoksniais sudėk kriaušes ir uogas.
  3. Iš vandens ir cukraus išvirk sirupą.
  4. Užpilk sirupą ant vaisių, įlašink citrinos sulčių.
  5. Užsuk dangtelius, apversk stiklainius ir palik atvėsti.

Laikymas ir panaudojimas

Kad kriaušių kompotas išliktų gardus iki pat pavasario, svarbiausia tinkamai paruošti stiklainius ir juos laikyti reikiamomis sąlygomis. Močiutė visada sakydavo: „Jei kompotas padoriai uždarytas, jis ir vestuves sulauks“.

Laikymas:

  • Stiklainius laikyk vėsioje, tamsioje vietoje – rūsyje, sandėliuke ar spintoje, kur nėra šilumos šaltinių.
  • Atidarytą stiklainį laikyk šaldytuve ir sunaudok per 5–7 dienas.
  • Jei ant paviršiaus atsirado drumzlės ar nemalonus kvapas – tokio kompoto nebegerk.

Kaip panaudoti:

  • Kasdieniam gėrimui – stiklinė kompoto vietoje sulčių ar limonado.
  • Šventiniam stalui – patiekiamas atšaldytas, su ledukais arba praskiestas gazuotu vandeniu.
  • Desertams – kriaušių skiltelės tinka pyragų ar blynelių įdarui.
  • Gira ar punšas – iš kompoto galima paruošti šiltą žiemišką gėrimą, įdėjus cinamono ir šlakelį medaus.

„Kompotas – kaip geras draugas: gali pasikviesti kasdien, bet šventėje jis sužiba dar labiau“, – sakydavo močiutė, kai atkimšdavo stiklainį per Kūčias.

Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

116

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *