Česnakai yra viena populiariausių daržovių Lietuvoje, tačiau daugelis daržininkų vis dar abejoja, ar reikėtų šalinti jų žiedkočius. Šie išlenkti, smailėjantys ūgliai pasirodo birželio pabaigoje ar liepos pradžioje, ir nors atrodo dekoratyviai, jie gali turėti įtakos derliui. Laiku nuskinti žiedkočiai leidžia augalui daugiau energijos skirti svogūnui, todėl galvutės būna didesnės ir sultingesnės. Be to, patys žiedkočiai yra valgomi ir vertingi kulinarijoje.
Česnako savybės | |
---|---|
Augalo tipas | Daugiamečiai svogūniniai augalai |
Žiedkočių pasirodymas | Birželio pabaigoje – liepos pradžioje |
Poveikis derliui | Nenuskinti žiedkočiai mažina galvutės dydį |
Derliaus laikas | Liepos pabaiga – rugpjūtis |
Naudojimas | Žiedkočiai valgomi, tinka marinuoti, kepti, naudoti kaip prieskonį |
Žiedkočių maistinė vertė (100 g) | |
---|---|
Energija | 24 kcal |
Angliavandeniai | 4,6 g |
Skaidulos | 1,2 g |
Vitaminas C | 30 mg (33 % RMV) |
Kalis | 180 mg (5 % RMV) |
Biologiškai aktyvios medžiagos | Allicinas, sieros junginiai, flavonoidai |
Kodėl verta šalinti žiedkočius?
Česnako žiedkočiai, nors atrodo patraukliai ir dažnai naudojami kulinarijoje, iš esmės yra augalo energijos „vartotojai“. Palikti ant augalo jie priverčia česnaką dalį maisto medžiagų skirti žiedynui, o ne svogūno galvutei. Dėl to gumbai išauga smulkesni, o derlius būna menkesnis. Nuskynus žiedkočius, augalo jėgos nukreipiamos į svogūną, todėl galvutės būna stambesnės, o skiltelės – sultingesnės.
Kitas svarbus aspektas – laiku pašalinti žiedkočiai padeda sutrumpinti vegetacijos laiką. Augalai greičiau subręsta, o tai ypač naudinga šaltą rudenį, kai norisi suspėti nuimti derlių prieš darganotus orus. Be to, nuskinti žiedkočiai yra vertinga žaliava virtuvėje – jie pasižymi intensyviu česnakų aromatu, tačiau yra švelnesnio skonio nei skiltelės, todėl puikiai tinka salotoms, marinatams, sriuboms ar net kepti ant grotelių.
Taigi, nors palikti žiedkočiai nepakenkia augalui visiškai, jų šalinimas yra praktiškas būdas gauti gausesnį, kokybiškesnį derlių ir kartu papildomą, sveiką produktą vartojimui.

Kada ir kaip skinti žiedkočius?
Česnakų žiedkočiai pradeda augti birželio pabaigoje ar liepos pradžioje. Juos reikia skinti tada, kai jie dar minkšti, žalios spalvos ir vos pradeda suktis į spiralę. Jei palauksime, kol žiedkočiai sukietės ir išsitiesins, augalas jau bus spėjęs nukreipti nemažai energijos į jų augimą, todėl svogūnų galvutės bus mažesnės. Optimalus laikas – kai žiedkotis dar švelnus, lengvai lūžta ir neturi susiformavusių žiedpumpurių.
Skinti reikėtų atsargiai, kad nepažeistume lapų. Geriausia tai daryti ryte arba vakare, kai augalai nėra tiesioginiuose saulės spinduliuose. Žiedkočiai paprastai nulaužiami ranka, tačiau jeigu stiebas tvirtesnis, galima naudoti aštrias žirkles ar peilį, paliekant maždaug 1–2 cm nuo lapų pažasties. Tokiu būdu augalas nepatiria streso ir toliau sėkmingai augina galvutę.
Nuskintus žiedkočius reikėtų panaudoti per kelias dienas, nes ilgiau laikomi jie praranda traškumą ir aromatą. Švieži jie tinka troškiniams, salotoms, marinuoti, kepti ant grotelių ar net sutrinti į pesto padažą.
Ką daryti su nuskintais žiedkočiais?
Nuskinti česnakų žiedkočiai yra ne tik naudingi derliui, bet ir vertingi virtuvėje. Jie pasižymi intensyviu česnakų aromatu, tačiau jų skonis švelnesnis nei skiltelių, todėl juos galima naudoti įvairiai. Švieži žiedkočiai tinka salotoms, omletams, sriuboms ar troškiniams – jie suteikia patiekalams subtilų prieskonį, neerzindami aštrumu. Ant grotelių ar keptuvėje pakepti žiedkočiai tampa maloniai traškūs ir gali būti patiekiami kaip garnyras prie mėsos ar žuvies.
Žiedkočius galima ir konservuoti. Vienas populiariausių būdų – marinuoti juos stiklainiuose, panašiai kaip agurkus. Tokiu būdu jie išlaiko skonį ir aromatą visą žiemą. Taip pat iš žiedkočių galima pasigaminti pesto padažą, sumaišant juos su alyvuogių aliejumi, riešutais, sūriu ir druska. Tokia pasta puikiai tinka makaronams, sumuštiniams ar užkandžiams pagardinti.
Kadangi žiedkočiai greitai praranda šviežumą, rekomenduojama juos suvartoti per kelias dienas. Jei norima ilgesnio išsaugojimo, juos galima užšaldyti – supjaustytus nedideliais gabalėliais sudėti į sandarias dėžutes ar maišelius. Užšaldyti jie nepraranda savo skonio ir yra patogūs naudoti žiemą.
Žiedkočių šalinimo privalumai ir trūkumai
- Padidina česnakų galvučių dydį ir bendrą derliaus kokybę.
- Sutrumpina vegetacijos laiką – augalai greičiau subręsta.
- Sumažina energijos švaistymą žiedynui auginti.
- Suteikia papildomą produktą – žiedkočius galima vartoti maistui.
- Pagerina česnakų skonį, nes daugiau maistinių medžiagų nukreipiama į skilteles.
- Reikalauja papildomo darbo vasaros pradžioje.
- Netinkamai pašalinus galima pažeisti lapus ar augalo stiebą.
- Per vėlai nuskinti žiedkočiai neduoda tokio teigiamo efekto derliui.
- Ne visoms veislėms žiedkočių šalinimas būtinas (pvz., minkštažiedžiams česnakams).

Česnakų darbų kalendorius
Darbas | Sau | Vas | Kov | Bal | Geg | Bir | Lie | Rgp | Rgs | Spa | Lap | Gru |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Sodinimas | ✓Spalio viduryje sodinami žieminiai česnakai. | ✓Lapkričio pradžioje galima užsodinti vėlyvesnius plotus. | ||||||||||
Žiemojimo priežiūra | ✓Stebiu, ar pasėliai neužmirksta po atlydžių. | ✓Esant mažai sniego, uždengiu agroplėvele. | ||||||||||
Tręšimas | ✓Kovo pabaigoje patręšiama azoto trąšomis. | ✓Balandį papildomas fosforo ir kalio tręšimas. | ✓Gegužę – palaikomasis tręšimas. | |||||||||
Žiedkočių šalinimas | ✓Birželio pabaigoje pradeda augti žiedkočiai – laikas juos šalinti. | ✓Liepos pradžioje žiedkočiai skinami, kol dar minkšti ir susisukę. | ||||||||||
Derliaus nuėmimas | ✓Liepos pabaigoje nuimamas pirmasis derlius. | ✓Rugpjūčio pradžioje nuimamas pagrindinis derlius. |