Pamenu, kaime tokios salotos buvo tikra kasdienybės dalis – greitai pagaminamos ir visada dingdavo nuo stalo pirmosios. Močiutė sakydavo: „jei yra raugintų kopūstų – turim sveikatos, jei saldžiarūgščių – turim šventę“. Toks patiekalas buvo lyg mažas tiltas tarp vasaros gaivos ir žiemos atsargų – šviežias, bet kartu praturtintas užpilu, kuris suteikia gardų balansą tarp saldumo ir rūgštumo.
Šios salotos tinka prie visko – ir prie keptos mėsos, ir prie bulvių, o vasarą – net ir vienos su duona. Paprasta, sveika ir labai lietuviška.
Maistinė vertė (100 g salotų) | |
---|---|
Energija | 45 kcal |
Baltymai | 1,2 g |
Riebalai | 2,5 g |
Angliavandeniai | 5,8 g |
Skaidulos | 2,2 g |
Vitaminas C | 22 mg (24 % RPN) |
Ingredientai
Tokios salotos kaime buvo gaminamos beveik kiekvienoje šeimoje – ingredientai paprasti, bet kartu ir ypatingi. Kaip sakydavo močiutė: „užteks kopūsto, morkos ir šlakelio rūgštelės – turėsi salotas ir karaliui“.
- 500 g šviežio balto gūžinio kopūsto
- 1 didelė morka
- 1 raudona paprika
- 1 žalia paprika (nebūtina, bet suteikia spalvų ir gaivumo)
- 1 nedidelis svogūnas (galima keisti poru)
- 2 v. š. cukraus
- 2 v. š. obuolių arba vyno acto
- 4 v. š. aliejaus (tradiciniam skoniui – saulėgrąžų, modernesniam – alyvuogių)
- ½ a. š. druskos (pagal skonį)
- Šviežiai malti pipirai
Močiutės patarimas: jei norite ypatingo skonio, į salotas įberkite keletą kmynų – jie ne tik suteiks aromato, bet ir padės virškinimui.
Gaminimo eiga
Šių salotų paruošimas užtrunka vos keliolika minučių, bet skonis – tarsi vasaros prisiminimas žiemą. Pamenu, močiutė visada sakydavo: „kol bulvės kaista puode, salotos turi būti ant stalo“.
- Kopūstų paruošimas.
Kopūstą supjaustome plonomis juostelėmis. Jei norite traškesnių salotų, prieš sumaišydami šiek tiek įtrinkite kopūstą druska – jis išleis sultis ir taps minkštesnis, bet išliks traškus. - Daržovių supjaustymas.
Morką sutarkuojame stambia tarka. Paprikas supjaustome plonomis juostelėmis. Svogūną – plonais pusžiedžiais. - Užpilo paruošimas.
Nedideliame dubenėlyje sumaišome actą, cukrų, druską, aliejų ir pipirus. Maišome tol, kol cukrus ir druska ištirpsta. - Sumaišymas.
Visas daržoves sudedame į didelį dubenį, užpilame paruoštu užpilu ir gerai išmaišome. - Pailsinimas.
Paliekame bent 30 minučių šaldytuve, kad skoniai susijungtų. Jei norite, galima paruošti ir iš vakaro – tuomet skonis bus dar sodresnis.
Skonio ypatumai ir panaudojimas
Saldžiarūgštės salotos visada turėjo savo ypatingą vietą ant stalo. Ne veltui kaime sakydavo: „jei yra kopūsto salotų, duona gardesnė, mėsa sočiau krimstasi“.
Kur tinka?
- Prie keptų bulvių – klasikinis kaimiškas derinys.
- Kaip garnyras prie mėsos ar žuvies – ypač vasarą prie šašlykų.
- Lengvos vakarienės metu – vienos su riekute šviežios duonos.
- Į pietų dėžutę – salotos išlieka gaivios net ir po kelių valandų.
Močiutės patarimas: jei norite salotoms dar daugiau gaivumo – įspauskite šlakelį citrinos sulčių kartu su užpilu.