Pamenu, kaip močiutė vasaros pabaigoje marinuodavo česnakus – visas kiemas prisipildydavo aromato, o vasaros šventės prie stalo būdavo ypatingos. Marinuoti česnakai – tai vienas tų konservų, kurių skonis su metais tik gerėja.
Klasikinių marinuotų česnakų savybės
Marinavimo būdas
Šaltasis marinatas – be virinimo
Laikymas
Vėsioje, tamsioje vietoje (~10-15 °C). Vartoti per ~6 mėn.
Kiekis
20–30 skiltelių česnako (~200 g)
Marinatas
Actas, vanduo, cukrus, druska, lauro lapas
Stiklainis
400-500 ml stiklainis su sandariu dangčiu
Skonis / prieskoniai
Pagrindinis skonis
Intensyvus česnako aromatas, truputį aštrokas
Rūgštumas
Lengvas – priklauso nuo acto stiprumo
Saldumas
Subalansuotas, šiek tiek cukraus priedas
Prieskoniai
Lauro lapas, pipirai, kartais čiobrelis arba rozmarinas
Tekstūra
Traškios skiltelės, nepermirktos, bet sultingos
Ingredientai
200 g šviežių česnako skiltelių (vidutinio dydžio)
200 ml vandens
100 ml acto (8-10 %)
2 šaukštai cukraus
1 šaukštelis druskos (geros kokybės, negeneruota)
1 lauro lapas
5–6 juodieji pipirai (vm.)
(nebūtina) keletas čiobrelių šakelių arba rozmarino
Gaminimo eiga
Skilteles nulupu, apipjaustau pagrindą, kad būtų be juodų vietų.
Paruošiu marinatą: užkaitu vandens, ištirpinam druską ir cukrų, tada pakepinus truputį – atvėsinu iki kambario temperatūros. Pridedu actą ir maišau.
Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.