Receptai

Šilkiniai bulvių kukuliai – minkšti kaip debesėliai lėkštėje

Bulvių kukuliai – tai patiekalas, kuris visada kvepia vaikyste ir jaukia šeimos vakariene. Šilkiniais jie vadinami ne veltui – teisingai paruošti jie būna tokie minkšti ir purūs, kad vos liečiant šakute suyra burnoje. Kaimuose dažnai jie buvo gaminami sekmadieniais arba švenčių proga, patiekiant su spirgučiais bei svogūnais. Močiutė juokaudavo: „Jei kukulis kietas – bulvė supyko, jei minkštas – virėja šypsosi“.

Maistinė vertė (100 g kukulių su spirgučiais)
Energetinė vertė160 kcal
Baltymai4,5 g
Riebalai7,5 g
Angliavandeniai20 g
Skaidulos1,7 g
Kalis310 mg
Kalcis12 mg
Geležis0,8 mg

Ingredientai

Norint pagaminti šilkinius bulvių kukulius, reikia tik kelių paprastų produktų, bet jų paruošimo būdas lemia minkštumą.

Kukuliams:

  • 800 g virtų bulvių (geriausia krakmolingų)
  • 2–3 valg. šaukštai bulvių krakmolo
  • 1 kiaušinis
  • Žiupsnelis druskos

Spirgučių padažui:

  • 150 g rūkytos šoninės arba spirgučių
  • 1 didelis svogūnas
  • 1 valg. šaukštas sviesto arba aliejaus

Paruošimo eiga

  1. Bulvių paruošimas. Nulupkite ir išvirkite bulves pasūdytame vandenyje. Nusausinkite ir dar karštas sutrinkite iki vientisos masės. Palikite atvėsti.
  2. Tešlos gaminimas. Į atvėsusias bulves įmuškite kiaušinį, suberkite krakmolą ir druską. Gerai išminkykite, kol masė taps elastinga, minkšta, bet nelipni prie rankų.
  3. Kukulių formavimas. Iš masės rankomis formuokite vidutinio dydžio kukulius (maždaug kumščio dydžio). Jei tešla limpa, rankas patepkite vandeniu arba trupučiu aliejaus.
  4. Virimas. Į puodą įpilkite vandens, pasūdykite ir užvirkite. Atsargiai sudėkite kukulius ir virkite ant silpnos ugnies, kol jie iškils į paviršių (apie 10–12 minučių).
  5. Spirgučių padažo gamyba. Keptuvėje ištirpinkite sviestą arba įkaitinkite aliejų. Suberkite smulkintą šoninę ir kepkite, kol gražiai apskrus. Tuomet sudėkite smulkintą svogūną ir kepkite, kol taps auksinis.
  6. Patiekimas. Išvirtus kukulius išgriebkite, sudėkite į lėkštę ir gausiai užpilkite spirgučių bei svogūnų padažu.

Papildomi patarimai ir variacijos

  • Bulvių pasirinkimas. Minkščiausi kukuliai pavyksta iš krakmolingų bulvių (pvz., skirtų košei). Jei bulvės vandeningos, gali reikėti daugiau krakmolo.
  • Kaimiškas triukas. Senoliai sakydavo: „Jei bulvę atvėsinsi – kukulis nesubyrės“. Todėl bulvių masę geriausia naudoti tik tada, kai ji visiškai atvėsusi.
  • Vegetariška versija. Kukulius galima patiekti tik su sviestu ir pakepintais svogūnais – bus lengvesnis variantas be mėsos.
  • Įdaras viduje. Norint paįvairinti, į kiekvieną kukulį galima įdėti šaukštelį varškės arba grybų įdaro – gausite netikėtą skonio atradimą.
  • Padažų įvairovė. Be spirgučių, kukuliai puikiai dera su grietinės ir krapų padažu, grybų padažu arba tiesiog lydytu sviestu.
  • Laikymas. Jei kukulių pasigaminote daugiau, juos galima užšaldyti. Sudėkite ant lentelės, užšaldykite, o vėliau perkelkite į maišelį. Prieš verdant nereikia atšildyti.

Dažniausiai užduodami klausimai

Kodėl mano kukuliai išyra verdant?
Greičiausiai į tešlą buvo įdėta per mažai krakmolo arba bulvės buvo per šviežios ir vandeningos. Naudokite krakmolingas bulves ir leiskite masei gerai atvėsti.
Ar galima kukulius virti iš žalių bulvių?
Šilkiniai kukuliai gaminami iš virtų bulvių, bet yra ir kitų variantų su žaliomis tarkuotomis bulvėmis. Tokie būna standesni.
Ką daryti, jei kukuliai gaunasi kieti?
Įdėkite mažiau krakmolo ir nepermaišykite tešlos. Tešla turi likti minkšta, bet elastinga.
Ar kukulius galima užšaldyti?
Taip. Juos suformuokite, užšaldykite ant lentelės, o tada perkelkite į maišelį. Verdami jie neturi būti atšildyti.
Kokį padažą geriausia rinktis prie kukulių?
Tradiciškai jie patiekiami su spirgučiais ir svogūnais, bet puikiai tinka ir grietinės padažas su krapais arba grybų padažas.
Esu Jolanta – Aido žmona ir širdimi sodybos žmogus. Mėgstu daržą, laukines gėles ir eksperimentus virtuvėje su tuo, ką patys užsiauginame. Man svarbiausia – jaukumas, paprastumas ir tikri dalykai.

Susiję straipsniai

116

Parašyti Atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *