Morkos – tikra rudens karalienė. Jos nebrangios, dera beveik kiekviename darže ir yra labai universalios. Kadangi turi daug vitaminų bei skaidulų, žiemą jos tampa nepakeičiamos: ir sriuboms, ir troškiniams, ir net desertams.
Nors daug kas morkas tiesiog laiko rūsyje, yra ir kitų būdų, kaip išsaugoti šią daržovę. Dalinuosi net 10 idėjų – nuo klasikinio laikymo iki įdomesnių marinuotų ar net saldintų variantų.
1. Laikymas rūsyje su smėliu ar pjuvenomis
Tai seniausias ir paprasčiausias būdas. Morkas sudedu į medines dėžes ir užberiu sausomis pjuvenomis arba smėliu. Svarbiausia, kad patalpa būtų vėsi, tamsi ir pakankamai drėgna – taip morkos nesuvysta ir išlieka traškios iki pat pavasario.
Patarimas: rinkitės tik sveikas, be įtrūkimų ar pažeidimų morkas – kitaip viena supuvusi gali sugadinti visą dėžę.
2. Užšaldytos morkos
Šaldiklis – tikras pagalbininkas, kai norisi greitai turėti daržovių po ranka. Morkas nuplaunu, nulupu, supjaustau kubeliais, šiaudeliais arba sutarkuoju. Sudedu į maišelius ar dėžutes mažomis porcijomis.
Žiemą labai patogu: imu tiesiai iš šaldiklio į sriubą, troškinį ar apkepą – nereikia nei atitirpinti, nei pjaustyti.
3. Raugintos morkos
Raugintos morkos – tikra probiotikų bomba. Skonis primena raugintus kopūstus, tik yra švelnesnis ir kiek salstelėjęs.
Morkas supjaustau šiaudeliais, pabarstau druska, sudedu į indą, paslegiu ir palieku keletui dienų šiltai. Vėliau laikau šaldytuve ar rūsyje.
Kam tinka? Kaip garnyras prie mėsos, prie bulvių ar net į sumuštinius.
4. Marinuotos morkos
Marinuotos morkos – puikus užkandis, kuris visada nudžiugina svečius. Jas galima pjaustyti lazdelėmis arba griežinėliais, o marinatą pagardinti česnaku, pipirais, garstyčių sėklomis ar lauro lapais.
Tokios morkos išlieka traškios, saldžiarūgštės ir spalvingos. Jas patiekiu šalia keptos mėsos arba dedu į mišraines.
5. Saldintos morkos (uogienė ar džemas)
Iš morkų galima išvirti nuostabią uogienę. Įprastai morkas verdu su cukrumi, apelsinų sultimis ir trupučiu cinamono. Rezultatas – šviesiai oranžinis, kvapnus džemas, kuris tinka prie blynų, varškės ar net sūrio.
Tai puikus būdas morkas paversti desertu ir nustebinti svečius.
6. Džiovintos morkos
Džiovintos morkos užima labai mažai vietos, bet žiemą yra tikras lobis. Jas pjaustau plonomis riekelėmis arba tarkuoju, išdžiovinu orkaitėje ar džiovintuve ir sudedu į stiklainius.
Žiemą sauja džiovintų morkų praturtina sriubą ar troškinį. Be to, jos išsaugo daug vitaminų.
7. Morkų sultys
Jei turiu daug morkų, spaudžiu sultis. Jas galima išgerti iškart, o galima pasterizuoti ir užsikonservuoti buteliuose žiemai.
Morkų sultys – labai sveikos, ypač su trupučiu citrinos ar obuolių sulčių. Žiemą jos suteikia energijos ir padeda kovoti su vitaminų stygiumi.
8. Morkų tyrė
Virta morkų tyrė – puikus pasirinkimas šeimoms su mažais vaikais. Morkas išverdu, sutrinu blenderiu ir supilstau į indelius. Galima laikyti šaldiklyje arba konservuoti.
Žiemą tokia tyrė tinka ne tik vaikams, bet ir sriuboms, padažams ar apkepams pagardinti.
9. Morkų konservai su kitomis daržovėmis
Morkas galima konservuoti mišrainėse: su paprikomis, svogūnais, agurkais, pomidorais. Tokie stiklainiai žiemą tampa tikra pagalba – atidarei, ir turi paruoštą garnyrą ar sriubos pagrindą.
Ypač skani morkų ir paprikų mišrainė su pomidorų padažu – soti ir kvapni.
10. Morkų traškučiai
Tai ne tik skanus, bet ir sveikas užkandis. Morkas supjaustau plonais griežinėliais, lengvai pabarstau druska ir džiovinu orkaitėje, kol tampa traškios.
Traškučius galima valgyti kaip užkandį prie filmo arba trupinti į salotas kaip gardžią dekoraciją.
Išvada
Morkos tikrai nėra nuobodi daržovė. Nuo paprasto laikymo rūsyje iki saldžių džemų ar traškučių – galimybių yra dešimtys. Žiemą visada džiaugiuosi, kad turėjau kantrybės pasiruošti iš anksto: stiklainis raugintų, pakelis šaldytų ar sauja džiovintų morkų dažnai tampa mažu, bet labai gardžiu virtuvės atradimu.