Technologas dr. Žydrūnas Totilas: „Idealios receptūros ieškome kasdien“

Prieš 24 metus karjerą „Kauno grūduose“ pradėjęs technologas, veterinarijos gydytojas dr. Žydrūnas Totilas prisimena: „Anuo metu pagamindavome apie 2–3 tūkstančius tonų pašaro per mėnesį, kai dabartinės apsukos – apie 20 tūkst. tonų. Bendras žemės ūkio pramonės vystymasis, augimas palietė ir pašarų receptūras – jose atsispindėjo ir Lietuvos įstojimas į Europos Sąjungą, jos reikalavimai. Nepaisant to, mūsų tikslas visais laikais išlieka tas pats – sukurti ir pagaminti kokybišką, kiekvienai gyvulių grupei subalansuotą pašarą“, – dėsto pašnekovas.

Totilas

Pašaukimą padėjo atrasti bendravimas su ūkiais

Šyptelėdamas Ž. Totilas atskleidžia – per daugiau nei du dešimtmečius trunkantį profesinį kelią nesikeitė ir  jo paties susidomėjimas paukščių, ypač – broilerių, auginimu ir jų mityba.  

„Pradėjau dirbti iškart po Veterinarijos akademijos. Mano specialybė – veterinarijos gydytojas, tad domino chemija. Atėjau į laboratoriją, ten ir susidomėjau paukščių pašaro kūrimu. Prie to prisidėjo galimybė bendrauti tiesiogiai su ūkininkais, gauti atgalinį ryšį. Ir iki šiol man įdomiausia dirbti su broilerių pašaru, nes šių paukščių potencialas didžiausias. Gerai sukūrei receptą – prieaugis per parą po 62 gramus, o per savaitę ir iki 200 gramų. Su broileriais darbas maloniai efektyvus: sukūrei receptą, išbandei ir iškart matai – ar prieaugis per dieną bei kiti rodikliai tokie, kokie planuoti, ar ne“, – sako Ž. Totilas.

Pašarų receptūrai įtakos turi ir istoriniai momentai

Kuriant natūralius, kokybiškus ir ekonomiškai pasiteisinančius pašarus, svarbi kiekviena detalė. „Atrodytų, nieko stebuklingo: lesalas sudarytas iš grūdų, kviečių, kukurūzų, baltyminė jo dalis – iš sojų, rapsų, saulėgrąžų rūpinių, dar yra mineralinė dalis, kalcio ir kitų mikroelementų bei vitaminų šaltiniai. Jokių nenatūralių priedų nededame, viskas iš gamtos, ką pasigaminsi, tą ir turėsi“, – pažymi Ž. Totilas.

Pašnekovas prasitaria, kad net laisvalaikiu nuolat seka veterinarijos naujienas – ne tik teisines, susijusias su reikalavimais pašarams, bet ir bendrai apie gyvulių auginimą bei jų sveikatingumą ir produktyvumą, kurie neabejotinai priklauso nuo pašaro.

Kasdienės tobulos receptūros paieškos

„Nėra taip, kad vieną kartą sukūrei tobulą receptą, ir viskas. Negali su vienu receptu gyventi visus metus. Ką ten metus, būna, kad keičiasi daug dažniau. Nuolatos analizuojame, kaip auga broileriai, atliekame tyrimus, kaip pasisavinamos naudingosios medžiagos ir pan. Nuo to priklauso, kokio pašaro jiems reikia. Kiekviename augimo etape ruošiami ir skirtingi pašarai, kurie pripildomi tam laikui reikalingomis medžiagomis. Taigi idealios receptūros ieškome kasdien“, – sako Ž. Totilas.

Viskas prasideda nuo tyrimų, žaliavų kokybės ir kainos vertinimo, tuomet persikelia į skaičiavimo programą, bet ir vėl – vien programos neužtenka, reikia dar ir patirties, nuojautos, klientų ir rinkos poreikių išmanymo. „Kai receptas sukurtas, veiksmas persikelia į mūsų paukštides, stebime kontrolinę grupę, skaičiuojame vėl“, – vardija pašnekovas ir neslepia, kad darbo tempas iš tikrųjų labai spartus.

„Juokauju, kad bėgant metams tiesiog apaugau darbais ir jie yra iš įvairiausių sričių. Dabar, atėjęs į darbą, niekada nežinau, kur praleisiu dieną – gal laboratorijoje, o gal viename iš ūkių, kuriam teikiame pašarus. Tai ir yra didžiausias šio darbo iššūkis ir žavesys“, – pastebi „Kauno grūdų“ technologas.

Kitos naujienos

„Jaunystėje svajojau būti dėstytoja ir su malonumu pastebiu, kad dabartinis darbas turi nemažai panašumų. Ne tik...

Skaityti daugiau

Spalio 15 dieną baigėsi įmonių grupei „KG Group“ priklausančios bendrovės „Kauno grūdai“ pirmą kartą rudenį...

Skaityti daugiau

Bet kuris ūkininkas, tiek turintis ilgametę patirtį, tiek naujai ėmęsis šios veiklos, visada itin vertina gero...

Skaityti daugiau