Broileris: ar esu tai, ką lesu? Kiek vištienos kokybė priklauso nuo lesalų

Dietine mėsa laikoma ir daugiausia vertingų baltymų ir  žmogui reikalingų aminorūgščių turinti vištiena tampa bene populiariausiu maisto produktu, tačiau vartotojai darosi vis išrankesni – parduotuvėse ir turguose ieško kokybiškos, natūraliais lesalais užaugintų paukščių mėsos. Jau ir Lietuvą pasiekė žinia apie Omega-3 riebalų rūgštimis praturtintą vištieną. Omega-3 polinesočiosios rūgštys yra viena iš labiausiai lietuvių organizmui trūkstamų medžiagų, todėl daugelį sudomino žinia, jog ir vištiena gali tapti šių medžiagų papildymo šaltiniu.

Seka pasaulio tendencijas

Pernai atlikti tarptautiniai tyrimai, kuriuos vykdė Ispanijos universitetų mokslininkai José Arias-Rico ir Martha Izbeth Cerón-Sandoval, patvirtino, jog paukštienos produktų, papildomai praturtintų  omega-3  riebalų rūgštimis, vartojimas, gali sumažinti žmonių sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis.

Klausimas kyla, ar Omega 3 riebalų rūgštimis praturtintais lesalais užauginta vištiena bus šių naudingų polinesočiųjų riebalų šaltiniu ir žmogaus mityboje?

Omega 3 infografikas

Naujausius mokslo pasiekimus stebintys mūsų šalies pašarų gamintojai taip pat suinteresuoti, kad ūkininkai augintų pridėtinės vertės turinčią paukštieną. Specialios sudėties, Omega-3 riebalų rūgštimis praturtintus lesalus broileriams sukūrė ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto bei Kauno technologijos universiteto mokslininkai, bendradarbiavę su AB „Kauno grūdai“.

Šių lesalų sudėtyje yra linų sėmenų išspaudų ir rapsų aliejaus. Nustatyta, kad lesinant mėsai auginamus viščiukus natūraliais priedais praturtintais pašarais, jų mėsoje aptinkamas didesnis Omega-3 riebalų rūgščių ir kitų vertingų maisto medžiagų kiekis.

Lesalų kūrimo procese dalyvavęs ir „Kaišiadorių paukštyne“ atliekamus bandymus stebėjęs bendrovės „Kauno grūdai“ vyriausiasis veterinarijos gydytojas dr. Žydrūnas Totilas tvirtina, jog gaudami lesalų su polinesočiosiomis riebalų rūgštimis, likopenu, selenu ir kitais natūraliais antioksidantais, broileriai geriau auga, yra sveikesni ir stipresni, o jų raumenų masė didesnė ir brandesnė – tai, ko ir nori vartotojai.

Z.Totilas_KGGroup
Dr. Žydrūnas Totilas: visaverčiai lesalai užtikrina, kad broileriai augtų sveikesni, o jų raumenų masė būtų brandesnė.

Sveikesnių paukščių mėsa sveikesnė

Bene žinomiausias mitybos specialistas Lietuvoje, Vilniaus universiteto profesorius dr. Rimantas Stukas neabejoja, kad naudingos medžiagos per mitybos grandinę persiduoda į mėsą. Riebalų rūgštys iš organizmo nepasišalina, kaip išplaunami mineralai, todėl lesinant viščiuką praturtintais pašarais, didėja jų koncentracija, o valgant tokią mėsą, naudingosios riebalų rūgštys patenka ir į žmogaus organizmą.

Tik profesorius atkreipia dėmesį, jog vištienos riebaluose ir odoje yra didelė cholesterolio, kuris skatina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, koncentracija. Todėl vištienos odos valgyti nerekomenduojama, o jei višta verdama, tuomet odą ir visus matomus riebalus reikia pašalinti prieš vištą dedant į puodą. Deja, taip pašalinsime ir dalį omega-3 riebalų rūgščių.

„Mitybos specialistai vištieną rekomenduoja valgyti kaip dietinę mėsą, nes ji yra labai naudingas produktas, ypač krūtinėlė. Yra dar ir kitas visaverčiais pašarais užaugintos mėsos privalumas: tokie viščiukai būna sveiki, energingi, tai ir jų mėsa sveika. Lesinant karotenoidais, Omega-3 riebalų rūgštimis ir kitais naudingais antioksidantais praturtinti lesalu, išsivysto geresnė broilerių raumenų struktūra, jose yra daugiau žmogui būtinų aminorūgščių ir kitų maisto medžiagų“, – patvirtino profesorius dr. R. Stukas.

Ar yra grėsmė perdozuoti?

Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių trūkumas nurodomas kaip pagrindinė didelio sergamumo širdies ir kraujagyslių ligomis priežastis, nes lietuviai valgo labai mažai riebių žuvų.

Polinesočiosios riebalų rūgštys Omega-3 ir selenas žmonių sveikatai palaikyti yra būtini, todėl negaunantys jų iš natūralių produktų, turėtų vartoti papildus.

 „Nėra jokio pavojaus, kad žmogaus organizme riebalų rūgščių, o ypač labiausiai reikalingų Omega-3, susikaups per daug, nes lietuviams jų labai trūksta – praktiškai visi turėtų vartoti specialius papildus. Todėl pirkit ir valgykit vištieną, nes jos raumeniniame audinyje, ypač krūtinėlės, yra labai reikalingų baltymų ir amino rūgščių – neklausykite tų, kurie sako, kad mėsa kenkia, nes vegetarizmas, veganizmas, žaliavalgystė yra tik mados reikalas“, – neabejoja dr. R. Stukas. Ir priduria – vištieną reikia vertinti kaip baltymų šaltinį, bet ne kaip omega-3 riebalų rūgščių šaltinį. O gerais, praturtintais lesalais lesintų vištų raumenys bus tikrai puikus baltymų šaltinis.

Sudėtyje – naudingos medžiagos

Mokslininkų atlikti tyrimai patvirtino, kad lesalais su linų išspaudomis ir rapsų aliejumi lesintų broilerių krūtinėlės raumenyse susikaupia daugiau polinesočiųjų riebalų rūgščių. Lyginant paprastais pašarais auginamų viščiukų krūtinėlių raumenis su praturtintų lesalų gavusių broilerių šviežią krūtinėlės mėsą, nustatyta, jog pastarojoje Omega-3 kiekis padidėjo 1,17-1,19 proc. Tyrimai taip pat parodė, kad įterpus į lesalus trečios kartos seleno, optimizavosi baltymų ir riebalų oksidaciniai procesai.

Kuriant lesalus su Omega-3 dalyvavęs ir ekspertinį darbą atlikęs dr. Ž. Totilas tvirtina, kad tokį poveikį turi natūralios medžiagos, esančios linų sėmenų išspaudose – alfa-linoleno rūgštis, lignanai, polifenoliai, tokie kaip kumarinas, ferulis. Nustatyta, kad linų išspaudose, kurios įterpiamos į paukščių lesalus, yra bent 7,27 proc. Omega-3. Aukštą maistinę vertę turi ir rapsų aliejus, kuriame yra 8,84 proc. Omega-3.

Visaverčiai lesalai paukštienai prideda papildomos vertės, todėl ūkininkams laikas pradėti galvoti apie tai, kaip žymėti tokiais lesalais užaugintų broilerių mėsą.

Omega-3 praturtintais lesalais broileriams prekiauja visoje Lietuvoje esančios AB „Kauno grūdai“ parduotuvės.

Kitos naujienos

Pirmą kartą AB „Kauno grūdai“ Augalininkystės verslo atstovai kviečia ūkininkus susitikti praktiniuose...

Skaityti daugiau

Bet kuris ūkininkas, tiek turintis ilgametę patirtį, tiek naujai ėmęsis šios veiklos, visada itin vertina gero...

Skaityti daugiau

Siekiant užtikrinti gerus derliaus rezultatus, "Kauno grūdų" Agrotechnologijų plėtros vadovė dr. Edita Juknevičienė...

Skaityti daugiau