Laboratorijos vedėja Skirmantė Tumienė: „Dirbant šį darbą išsipildė mano vaikystės svajonė“

„Jaunystėje svajojau būti dėstytoja ir su malonumu pastebiu, kad dabartinis darbas turi nemažai panašumų. Ne tik stengiuosi auginti komandą ir perduoti jai savo patirtį, bet ir mielai priimu studentus praktikos. Apskritai tarp universiteto ir mūsų laboratorijos daug bendro – čia irgi verda daug darbų, dirba daug skirtingų žmonių, o svarbiausia – vyksta kasdienis mokymasis ir tobulėjimas. Ir profesinis, ir asmeninis“, – šypsosi „Kauno grūdų“ kombinuotų pašarų laboratorijos vedėja Skirmantė Tumienė.

tumieneKas bendro tarp žaliavų kokybės pažymos ir viščiuko dydžio?

Abu šie dalykai įeina į kokybės kontrolės grandinę – procesus, užtikrinančius, kad visi „Kauno grūdų“ pašarai, premiksai, vitaminų ir mineralų papildai atitiktų aukščiausius standartus. Būtent toks atitikimas kasdien tikrinamas laboratorijoje, kuriai vadovauja Skirmantė Tumienė: „Esu atsakinga už produktų ir žaliavų priėmimą, patikrą, ženklinimą, už vidaus ir išorės auditus bei neatitiktis ir vidinių standartų palaikymą.“

Visi kokybės kontrolės procesai – nuo žaliavų užsakymo bei priėmimo iki galutinės, jau pagamintų pašarų kokybės analizės, vyksta būtent šioje laboratorijoje. „Ir šis procesas nėra vien „Nuo iki“. Egzistuoja daugybė tarpinių stotelių. Šiuolaikinės technologijos leidžia mums palyginti kūrybinį receptą ir gamybinį. Arba bet kada paimti mėginį ir operatyviai įsitikinti, kad viskas vyksta pagal planą. Veiksmo tikrai daug, čia niekada nenuobodu, – nusijuokia viena iš didžiausią patirtį turinčių „Kauno grūdų“ darbuotojų, ir tuoj pat vėl surimtėja: – Ir praktikantai, ir mano komandos nariai žino – dirbi su kokybės kontrole, todėl nepabuvojęs sandėlyje, nepamatęs skirtingų grūdų, nežinodamas, kokio dydžio granulės patogiausios lesti mažiems viščiukams, neišmanydamas, ką baltymai suteikia pašaro faktūrai, nežinodamas dar daugybės kitų svarbių detalių, gerai dirbti tiesiog negali.“

Per kiek daugiau nei 19 metų trunkančią karjerą „Kauno grūduose“ pati Skirmantė spėjo išbandyti įvairias pareigas. Šiandien, jau nebe pirmus metus dirbdama vadovaujantį ir konsultacinį darbą, sako kasdien jaučianti, kaip praverčia visi jos karjeros etapai. „Pradėjau nuo žemiausio – chemiko-technologo laiptelio, vėliau sudarinėjau receptus, paskui dirbau su Rytų rinkomis. Manau, kad kitaip negali būti – geresnį kelią tobulėti kaip specialistui ir vadovui tiesiog sunku įsivaizduoti. Kokybės kontrolė – didžiulė atsakomybė, į kurią įeina daugybė pareigų, ir nepadirbėjęs kiekvienoje iš sričių, negali susidaryti bendresnio vaizdo, neturi patirties, kuri leistų nuolat tobulinti visą kokybės kontrolės sistemą ir procedūras“, – pasakoja S. Tumienė.

Klausti nebijančio vadovo pavyzdys

S. Tumienė atskleidžia, kad vadovės pozicijos sąmoningai nesiekė, tačiau vadovaujančio asmens pareigos jos gyvenime susiklostė natūraliai – kaip ir suvokimas, kad ji pati, kaip vadovė, yra stipri tiek, kiek stipri jos komanda – ta pati, apie kurią pasisukus kalbai, iš pašnekovės veido nedingsta šypsena. Tampa aišku, kad kartu su plačia kompetencija lemiamą vaidmenį jos profesiniame kelyje suvaidino ir žmogiškosios savybės.

„Niekada nepalieku žmogaus vieno su jo klausimais. Nebandau apsimesti, kad mano darbuotojai neturi asmeninio gyvenimo. Kviečiu prisiimti atsakomybę, nes joks tobulėjimas neįmanomas be ryžto priimti sprendimus. Man labai svarbu, kad mano komanda turėtų minties laisvę, o svarbiausia – patirtų gyvą susidomėjimą savo darbu, nuolat norėtų mokytis. Šiuo klausimu esu griežta perfekcionistė ir štai dabar pati nebijau saviškiams pasisakyti – brangieji, mokausi anglų kalbos, nes tam, kad galėčiau sklandžiai skaityti mokslinę literatūrą anglų kalba, dar reikia pasimokyti. Drąsinu nebijoti klausti ir pati klausiu, kai kokybės temomis bendraujame su Lietuvos ir užsienio mokslininkais. Taip, dirbu šioje srityje jau beveik du dešimtmečius ir pagal išsilavinimą esu technologė, tačiau tai nereiškia, kad viską žinau“, – savo svarbiausius vadovavimo principus vardija S. Tumienė.

Sinergija tarp veržlios komandos ir pažangiausių technologijų

Kombinuotų pašarų laboratorijoje dirba 8 žmonių komanda, prie kurios dažnai prisijungia ir praktikantai. Aprodydama modernią laboratoriją, pašnekovė juokais sako, kad šio mikrokosmoso centre – infraraudonųjų spindulių analizatorius, galintis greitai bei kokybiškai patikrinti ir atkeliaujančias žaliavas, ir jau pagamintą produktą.

„Analizatorius irgi gimė iš veržlumo, iš komandinio, kolektyvinio proto ir patirties. Nebuvo taip, kad atėjo kažkuris iš specialistų ir pasakė – nuo šiol turime dirbti taip ir ne kitaip. Visi drauge supratome, kad šiuolaikiniame pasaulyje tik su klasikiniais metodais nebespėsime. Per parą pagaminame 13–14 skirtingų pašarų rūšių ir norint užtikrinti jų kokybę, reikia šiuolaikinių technologijų. Dirbame su „Express“ metodais ir naujausia įranga, tad tyrimams, anksčiau trukdavusiems apie 3 valandas, dabar prireikia daugiausia pusvalandžio. Taip mūsų laboratorija transformavosi iš cheminių tyrimų laboratorijos į šiuolaikiškesnę, tokią pat, kokios veikia Vakarų Europoje, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje“, – dėsto pašnekovė.

Ateityje dirbs ne jaunoji karta, o konkretūs žmonės

Nuo naujausių technologijų kalba grįžta prie jaunosios technologų ir kokybės kontrolės specialistų kartos, prie kurios ugdymo Skirmantė Tumienė aktyviai prisideda siūlydama galimybę perimti jos patirtį ir dirbti vienoje pažangiausių žemės ūkio sektoriaus įmonių, kuri, pašnekovės žodžiais, jai pačiai sudarė visas sąlygas tobulėti ir augti profesine prasme.

„Pasakysiu paradoksalų dalyką – neskirstau žmonių į kartas: mano karta, ne mano karta. Tai neturi reikšmės. Svarbiausia mokėti pasirinkti žmones, kurie suprastų, kad vadovėliuose viskas neaprašyta, kad meistriškumas ateina tik per praktikos ir teorijos jungimą. Aš nesikuklinu reikalauti daug ir praktikantus atsirenku kruopščiai. Jie turi būti pasiruošę tam, kad čia atliks ne formalią, o tikrą praktiką – praėję motyvacinį pokalbį ir įrodę, kad yra pasiruošę dirbti ir su naujausia kokybės kontrolės technika, ir užeiti į sandėlius bei cechus, kur laikome žaliavas. Toks buvo mano pačios kelias, tokiu skatinu žengti ir kitus. Kiek žinau, jis tikrai pasiteisina. Didžiuojuosi jau ne vienu savo auklėtiniu, tęsiančiu darbą šioje srityje“, – šypteli pašnekovė.

Kitos naujienos

Vienuolika metų apimančią karjerą „Kauno grūduose“ pradėjęs nuo farmacijos sektoriaus Robertas Kersnauskas jau...

Skaityti daugiau

Muzikuojantis, šokantis ir nuo jaunystės iki dabar su scena atsisveikinti negalintis Rytas Kretavičius eina „Kauno...

Skaityti daugiau

Prieš 24 metus karjerą „Kauno grūduose“ pradėjęs technologas, veterinarijos gydytojas dr. Žydrūnas Totilas...

Skaityti daugiau